ΕλλάδαΚόσμος

30 Χρόνια Highlander! – Με το κορυφαίο Soundtrack των Queen (εικονες-βίντεο)

14113917_10210181853005276_1122258312_o-900x444Είναι η ταινία που έχω δει περισσότερες φορές στη ζωή μου, (το νούμερο είναι ..freak). Kαι μάλλον θα αυξηθεί κι άλλο το νούμερο αυτό τώρα που (μόλις) βγάλανε το «HIGHLANDER 30 yrs Anniversary Blueray edition, restored, bonus material etc». Θα επιχειρηματολογήσω λοιπόν για την πολυαγαπημένη ταινία και για το αν το Soundtrack των Queen για την ταινία είναι το KAΛΥΤΕΡΟ SOUNDTRACK ever!

THERE CAN BE ONLY ONE !

Μιλάμε βέβαια ΜΟΝΟ για την πρώτη ταινία – οι άλλες είναι ..άσε.. (χειροτερεύουν μάλιστα με … γεωμετρική πρόοδο, κάθε μία είναι εντυπωσιακά πολύ πιο χειρότερη από την προηγούμενη). Το ‘Highlander II’ βλέπεται, (με χίλια ζόρια, τέλος πάντων..), αλλά ούτε καν το συσχετίζω με το πρώτο φιλμ. Όπως και οι TV series, τι να πούνε.. (άντε, σώσε με το ζόρι το 1ο επεισόδιο της σειράς λόγω Lambert cameo). Αυτές μάλιστα οι κακόγουστες ταινίες και τα επεισόδια είναι υπεύθυνα και για την απαξίωση του όλου franchise.  Ούτε καν τις υπολογίζω αυτές τις προσπάθειες για cash-in, η πρώτη ταινία στέκει μόνη της. Τα’ χει όλα της, μέχρι και το φιλοσοφημένο φινάλε της.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ο Russel Mulcahy ζωγραφίζει – ό,τι κριτικάρισμα και να κάνει κανένας ‘ποιοτικός’ ψηλομύτης αγάμητος κακομοίρης, η σκηνοθεσία της ταινίας έχει κοπιαριστεί επανειλημμένα, ο Mulcahy δίνει ρεσιτάλ ευρηματικότητας στις εναλλαγές σκηνών και χρονικών εποχών στις ‘ζωές’ του Highlander. Κι όχι μόνο αυτό. Η ταινία σκηνοθετικά είναι πολύ καλύτερη από το μέσο όρο της εποχής της – οι γωνίες, οι ρυθμοί, οι κινήσεις της κάμερας, τα πάντα είναι προσεγμένα, απλά ο Mulcahy δεν είναι κανένας Spielberg να τον διαφημίζουν μέχρι και τα μεσημεριανάδικα. Το Highlander είναι το αριστούργημά του, δεν το ξανα-πλησίασε, κι είναι απίστευτο το ότι ενώ είχε προβλήματα με τα γυρίσματα και το budget τουHighlander έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

Θα πω ότι ακόμη και το αξιόλογο Braveheart του Mel Gibson, ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ στο scenery και το imagery του Highlander κι ο ίδιος ο Mel πρέπει να είναι Highlander-fan. To Braveheart έρχεται αρκετά πίσω από το Highlander και ξέρεις γιατί; Γιατί τοHighlander είναι καθαρή μυθοπλασία, ενώ το Braveheart είναι μια ‘στρογγυλεμένη’ βιογραφική παρουσίαση βασισμένη σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα. Κοινώς: ο William Wallace «δεν ήταν έτσι», ενώ ο Connor McLeod είναι αυτός που είναι. Όπως κι ο Kurgan, o Ramirez, η Heather κι όλοι οι άλλοι χαρακτήρες.

Α, υπάρχουν κι οι σαχλαμαράκηδες που κριτικάρουν/επιχειρηματολογούν για την προφορά του (Γάλλου) πρωταγωνιστή Christophe Lambert, σας έχω την απάντηση, σαΐνια: O Highlander υποτίθεται ότι ζει τόσες εκατοντάδες χρόνια, σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλάζοντας συνεχώς ταυτότητα. ΟΚ;! Τέλος.

Ο ΚΑΚΟΣ:He is the Perfect warrior” που λέει κι ο Ramirez. Όπως ο συγκλονιστικός Heath Ledger ως Joker επισκιάζει τον ‘χλεχλέ’ Batman στο ‘The Dark Knight’ έτσι κι εδώ, ο Kurgan (Clancy Brown) είναι ο «κακός» που γουστάρεις περισσότερο κι απ’ τον πρωταγωνιστή! Τι άλλο να πω;

Ότι ήμουν με το μέρος του Kurgan; Ε, ναι.

Λένε ότι ήθελαν να δώσουν περισσότερο ‘βάθος’ στον χαρακτήρα του Kurgan, οκ, δε θα μας χάλαγε, αλλά:

1/ ίσως πια και να επισκίαζε τον Highlander,

2/ ο Clancy Brown είναι ηθοποιάρα και σε ιντριγκάρει να φανταστείς εσύ το βάθος του ρόλου.

 

ΤΟ ΚΑΣΤ γενικότερα είναι μεστό, με τον Sean Connery να στολίζει μοναδικά την γενικά εξαιρετική επιλογή (πολλοί από τους ηθοποιούς πήρανε αντίστοιχους ρόλους στο μέλλον σε ταινίες εποχής, όπως στα: Braveheart, (βεβαίως), Kingdom o Heavenκ.α.). Ακόμη και οι ‘γυναίκες’ του Highlander δεν είναι τίποτα χαζοβιόλες σεξοβόμβες, κάνοντας ακόμα πιο πιστευτό και ‘γήϊνο’ το στόρυ. (Βέβαια, αν μπορούσα να βάλω την Madeleine Stowe στο ρόλο της Brenda θα το έκανα!)

Τrivia: Τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Highlander, ήταν να τον παίξει ο Kurt Russel!

 

QUEEN – IT’S A KIND OF MAGIC

Queen ήδη ήταν στο peak τους, φρέσκοι από τη διεθνή αναγνώριση της συγκλονιστικής παρουσίας (του Mercuryκυρίως)  στο Live Aid, με το άλμπουμ τους “The Works” να έχει βγάλει ένα σωρό Hits (I want to break free, Hammer to fall, Radio Ga-Ga, It’s a hard life κ.α.). Όταν ο Mulcahy (fan των Queen) τους πλησίασε ρωτώντας αν θα ήθελαν να γράψουν ένα κομμάτι για τους τίτλους αυτοί φέρανε πέντε-έξι (βλ. παρακάτω). Το Highlander είναι μια μαγική cine-απόλαυση λόγω-και-του ‘τρελού’ SOUNDTRACK – από τους QUEEN. Και δε μιλάμε για κάποια μουσική υπόκρουση στο background, η μουσική και τα τραγούδια των Queen παίζουν ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΡΟΛΟ στην ταινία, μέχρι και ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ:

Βλ.: WHO WANTS TO LIVE FOREVER – ποιά ταινία μπορεί να καμαρώσει για ένα τέτοιο Αριστούργημα να απογειώνει τις πιο ‘βαριές’ συναισθηματικά στιγμές της ταινίας λυγίζοντας και το σκληρότερο θεατή – απλά, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ καλύτερα κάτι τέτοιο Η όλη WHO WANTS TO LIVE FOREVER σκηνή στέκει και μόνη της κι αυτό τα λέει όλα – ο Mulcahy είχε ήδη θητεία ετών ως σκηνοθέτης video-clip για πολλές ‘επιτυχίες’.

Παρομοίως και το PRINCES OF THE UNIVERSE, το opening song της ταινίας που κληρονομήθηκε και ως opening song της τηλεοπτικής σειράς. Κι αλήθεια, πόσες ταινίες έχουν ‘opening song’? Και μάλιστα τέτοιας ποιότητας και επικότητας/βαρύτητας. Queen κυρίες και κύριοι. Ανώτερο παιχνίδι. Κανόνες; Χα! Το PRINCES OF THE UNIVERSE κάνει καμιά εκατοστή heavy και epic και ό,τι τραλαλά μπρατσωμένες μπάντες που γράφουν για μάχες και αίματα να περιμένουν στη σειρά για συσσίτιο για να φάνε από τα ψίχουλα των Πριγκήπων του Σύμπαντος.

Δίπλα-δίπλα και το GIMME THE PRIZE, o ‘ύμνος’ του Kurgan. Kιθάρες και φωνή, μία φωνή – το κομμάτι δεν έχει καν φωνητικά, είναι ΜΙΑ φωνή throughout – ανώτερου επιπέδου, σε ένα από τα πιο heavy κομμάτια των Queen. Συγκλονιστική είναι και η ερμηνεία του Mercury στο ΟΝΕ YEAR OF LOVE – το κομμάτι της σκηνής «συνάντηση με την Brenda».

Το DONT LOSE YOUR HEAD είναι τέλειο για τη σκηνή δράσης που καλύπτει, όπως επίσης και το NEW YORKNEW YORK(διασκευή από Sinatra) και το HAMMER TO FALL που είναι επίσης ιδανικά τοποθετημένα. Το A KIND OF MAGIC –σε άλλη εκτέλεση, πιο ‘Rocked-up’, από εκείνη του άλμπουμ “A Kind of Magic”- πέφτει με τους τίτλους τέλους, δίνοντας άλλον ένα λόγο να κάθεσαι να χαζεύεις τους τίτλους, ψάχνοντας για ελληνικά ονοματεπώνυμα. Ο Michael Kamen μαζί με τους Queenείναι συνυπεύθυνος για το Soundtrack κι έχει επίσης συνεισφέρει ιδανικά – συνεργασία που τον οδήγησε μετά σε πολλές ‘Rock Band & Orchestra’ συνεργασίες.

PRINCES OF THE UNIVERSE   

Έτσι, μιλάμε για μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση Soundtrack. Oι Queen είχαν ξανακάνει το θαύμα τους, είχαν κάνει εξ’ολοκλήρου το soundtrack του ανεκδιήγητου –σε βαθμό ..απόλαυσης- φιλμ Flash Gordon (1980): σ’ εκείνη την περίπτωση η μουσική είναι σκάλες ανώτερη απ’ την ίδια την ταινία! Nα σημειωθεί δε ότι το μεγαλειώδες κομμάτι FLASH είναι σύνθεση του Brian May, όπως και το WHO WANTS TO LIVE FOREVER, που απογειώνει βέβαια ο καλύτερος vocalist όλων των εποχών.  (Ο οποίος την ίδια εποχή είχε συνεισφέρει το “LOVE KILLS” στην επανακυκλοφορία της κλασικής ταινίας ‘Metropolis’).

Εν ολίγοις, ναι, υπάρχουν καλά Soundtrack, υπάρχουν σπουδαία μουσικά ορχηστρικά θέματα, υπάρχουν μεμονωμένα καλά τραγούδια που βγήκαν από soundtracks, αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το υπόλοιπο soundtrack απλά υπηρετεί τις σκηνές σαν ‘χρονομέτρης’ ή αν είναι τραγούδι είναι καταχωνιασμένο στο background. Στην περίπτωση του Highlander η ίδια η επιτυχία της ταινίας οφείλεται στους Queen –«πάτωσε» στην Αμερική αρχικά, πήγε καλά στην Ευρώπη λόγω και της μεγάλης δημοτικότητας των Queen – και τα τραγούδια του Soundtrack είναι και τα τραγούδια του άλμπουμ A Kind of Magic, του τελευταίου άλμπουμ που περιοδεύσανε. Αντίστοιχα, η ίδια η περιοδεία Magic Tour είχε το Εpic Fantasy backing μιας ταινίας που σήμερα αποκαλούν cult (;!).

Tι cult ρε γατάκια;Έβγαλε ένα σωρό sequel και τηλεοπτική σειρά με 6 seasons. Όσο και να μην το παραδεχτούν διάφορες φλωρόφατσες που γράφουν κριτικές ‘κινηματογράφου’ και –χαχαχα- ‘μουσικής’, το Highlander είναι μια επιδραστικότατη ταινία σε πολλούς τομείς, βλέπεται άνετα και σήμερα, είναι σταθμός στο όλο Fantasy και το Soundtrack το υπογράφει μια από τις μεγαλύτερες μπάντες “..of the Universe”.

Νάσος Καββαθάς

rockoverdose.gr

περισσότερα
Back to top button