ΑγροτικάΕλλάδαΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Αύξηση στην παραγωγή μήλων σε όλη την Ελλάδα, μείωση στην Καστοριά

 milageok-2
Ενόψει της νέας συγκομιδής

Αύξηση της παραγωγής αναμένεται στις περισσότερες περιοχές που καλλιεργείται το μήλο στην Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την Παγκόσμια  Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA) η οποία εξέδωσε στις αρχές Αυγούστου τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή μήλων και αχλαδιών στην αγορά της ΕΕ. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της WAPA, η παραγωγή των μήλων αναμένεται να είναι αυξημένη στην Ελλάδα κατά 9% σε σχέση με πέρσι και θα ανέλθει σε 263.000 τόνους. Φέτος η χρονιά στα μήλα χαρακτηρίζεται από πρωιμότητα, με τις πρώτες ποικιλίες να έχουν ξεκινήσει να συγκομίζονται από τις αρχές Αυγούστου σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Αντιστρόφως ανάλογη η εικόνα στα αχλάδια για τα οποία η συγκομιδή ολοκληρώθηκε  στις αρχές του Αυγούστου με σημαντική μείωση της παραγωγής που υπολογίζεται στο 29%. Η εκτίμηση για την παραγωγή αχλαδιών για το 2016 κάνει λόγο για 43.000 τόνους τη στιγμή που το 2015 ανήλθε σε 60.000 τόνους.

Mήλα: πρώιμη χρονιά με ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες

Ως μια ιδιαίτερα ευνοϊκή χρονιά χαρακτήρισαν αυτή που ξεκινάει αυτή την εποχή στα μήλα. Η χρονιά χαρακτηρίζεται από μία πρωιμότητα κατά 10 – 15 ημέρες όπως μας ανέφεραν οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων συνεταιρισμών καλλιέργειας μήλου της χώρας. Από τις αρχές Αυγούστου ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών στην περιοχή του Κισσάβου Θεσσαλίας  με την ποικιλία “Gala”, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ξεκίνησαν και τα κίτρινα Ozark. Στην Καστοριά η συγκομιδή ξεκίνησε από τις αρχές Αυγούστου με τα Gala και τα Jeromil. Αρχές Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή στην Άρνισσα της Πέλλας ενώ στους Πύργους Κοζάνης οι ποικιλίες “Golden”, τα “Scarlet” και τα “Red Chief” αναμένεται να  συγκομιστούν από τις 10/9. Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Δ. Βαλασάς έκανε λόγο για μια χρονιά που είναι πρώιμη και εξελίσσεται με ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. «Η χρονιά μέχρι στιγμής εξελίσσεται πολύ καλά τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Αν δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο μέχρι τέλους προβλέπεται αυξημένη η παραγωγή της τάξης του 15 – 20% στην περιοχή Ζαγοράς. Η τάση  είναι αυξητική γενικότερα στην Ελλάδα»  ανέφερε o ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Βαλασά η συγκομιδή στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η ίδια θετική για την εξέλιξη της καλλιέργειας εικόνα αποτυπώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως στην Πέλλα, στην Κοζάνη και στον Κίσσαβο Θεσσαλίας. Όπως ανέφερε στον  ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Α.Σ Άρνισσας, κ. Κωνσταντίνος Λιάκος: «Η παραγωγή εξελίσσεται καλά. Είχαμε κάποιες προσβολές από Φουζικλάδιο την Άνοιξη λόγω βροχών, ωστόσο από την Άνοιξη και μετά όλα κυλούν ομαλά. Τα μήλα είναι φορτωμένα, ωστόσο οι καρποί αναμένεται να είναι μικρότεροι».

 

Εξαίρεση στην πολύ καλή εικόνα της παραγωγής η Καστοριά

Εξαίρεση στην πολύ καλή εικόνα της παραγωγής στις περισσότερες περιοχές της χώρας αποτελεί η Καστοριά, όπου σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών (ΓΕΟΚ) Καστοριάς κ. Μωϋσίδη η παραγωγή αναμένεται μειωμένη λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που επικράτησε τον Απρίλιο:

«Αν εξαιρέσουμε τον παγετό του Απριλίου που είχαμε θερμοκρασίες στο μείον 4, τα πράγματα πάνε σχετικά καλά. Παρ’ όλα αυτά υπολογίζουμε μείωση της παραγωγής κατά 20 – 30%» ανέφερε.

 

Όλο το άρθρο και για τα αχλάδια στο agrotypos.gr
περισσότερα
Back to top button