Η «Οφθαλμαπάτη» (Miraggio στα Ιταλικά) αναπτύσσεται αμφιθεατρικά μπροστά σε μια ακτή μήκους 500 μέτρων, με θέα τον Τορωναίο Κόλπο και τη Χερσόνησο της Σιθωνίας ενώ είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου «πράσινο» ξενοδοχείο στην Eλλάδα
Ο Ελληνορώσος Ανδρέας Ραγότης είναι ο νέος «τσάρος» της Χαλκιδικής ανοίγοντας ένα από τα μεγαλύτερα resort στα Βαλκάνια και φιλοδοξώντας να γίνει το υπερπολυτελές παραθεριστικό συγκρότημα, πόλος έλξης ισχυρών και πλούσιων πελατών από τη ρωσική αγορά και όχι μόνο.
Ο ομογενής κατασκευαστής από την Αγία Πετρούπολη έχει ήδη επενδύσει 120 εκατομμύρια ευρώ ενώ έχει έτοιμο και νέο business plan που θα υλοποιηθεί μέχρι το 2020.
Το νέο στολίδι της Χαλκιδικής, το Miraggio Thermal Spa Resort λίγα χιλιόμετρα από το Παλιούρι αποτελεί το πρώτο μέρος μιας μεγάλης επένδυσης που υλοποιείται τα 10 τελευταία χρόνια με κεφάλαια του Ελληνορώσου επιχειρηματία από την Αγία Πετρούπολη, Ανδρέα Ραγότη. Ο 30χρονος ομογενής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Aγία Πετρούπολη, αλλά εγκαταστάθηκε, σπούδασε και σταδιοδρόμησε στην Ελλάδα, ακολουθώντας το όραμα του πατέρα του. Με αριστείο από το φημισμένο Swiss Business School for Hotel and Tourism και προϋπηρεσία στα Hyatt Regency, InterContinental και Aman Resorts ο κ. Ραγότης δεν σκέφτηκε στιγμή να επιστρέψει πίσω στη Ρωσία για να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση αλλά αγάπησε την πατρίδα του παππού του κι επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα.
Η οικογένεια Ραγότη διατηρεί επί χρόνια κατασκευαστική εταιρεία στην Αγία Πετρούπολη. Αναλαμβάνει μεγάλα έργα, ιδιωτικά και δημόσια ενώ στις αρμοδιότητές της συμπεριλαμβάνεται και το real estate, η πώληση κι εκμίσθωση ακινήτων και γης. Ο πατέρας του κ. Ανδρέα Ραγότη, Βαλέριος, κύριος μέτοχος της εταιρείας, αναζητώντας το σωστό μέρος για μια τουριστική επένδυση που ήθελε να κάνει κατέληξε στην Χαλκιδική την οποία επισκεπτόταν συχνά τα καλοκαίρια και τον συνέδεαν ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί. Παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, επέλεξε συνειδητά να επενδύσει τα χρήματά του εκεί επιδιώκοντας τόσο στο να αναδείξει τη χώρα και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στο εξωτερικό όσο και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους Ρώσους υποψήφιους επενδυτές. H απόφαση ελήφθη το 2006 και ο 21 ετών τότε γιος του τον ακολούθησε δίχως δεύτερη σκέψη. Μαζί έψαξαν και βρήκαν 70 διαφορετικούς ιδιοκτήτες οικοπέδων για να αγοράσουν γη 120 στρεμμάτων συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Στη συνέχεια ίδρυσαν την εταιρεία Med Sea Health A.E. με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο του TAIΠEΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος «έτρεξε» το έργο από την αρχή μέχρι πέρυσι το Mάρτιο, στο μακρύ «διάλειμμα» μέχρι να επανέλθει στην πολιτική σκηνή. Κάπου εκεί όμως ξεκίνησε και η «αναμέτρηση» με τα προβλήματα. Για μια γνωμοδότηση που χρειαζόταν, σύμφωνα με τη νομοθεσία 45 μέρες, τελικά περνούσαν τρεις μήνες, με ενδεικτική την περίπτωση της μαρίνας. Για τη δημιουργία του Miraggio Thermal Spa Resort χρειάστηκε τελικά να περάσουν οκτώ χρόνια καθώς υπήρξαν διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, ανοίγοντας κι επίσημα για το κοινό.
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του πολυτελούς resort, η οικογένεια Ραγότη, ο πατέρας Βαλέριος, η μητέρα Ειρήνη και ο γιος Ανδρέας αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ο δεύτερος γιος Διονύσης έμεινε πίσω στην Αγία Πετρούπολη και ανέλαβε τις επιχειρήσεις. Ο 30 χρονος σήμερα Ανδρέας Ραγότης, σπούδασε, εργάστηκε στην Ελλάδα και ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος του «Miraggio Spa», έχοντας αποκτήσει σε νεαρή ηλικία επαγγελματική εμπειρία και δεξιότητες στον τουριστικό κλάδο. Οι κάτοικοι στο Παλιούρι μιλούν για ένα νέο που αποφεύγει την δημοσιότητα και τα κοσμικά events, χαμηλών τόνων επαγγελματία ο οποίος διατηρεί άψογες σχέσεις με τους ντόπιους.
Πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας
Για την κατασκευή του υπερπολυτελούς θέρετρου στο κόλπο Κάνιστρο στο Παλιούρι απασχολήθηκαν 1000 άτομα ενώ αυτή τη στιγμή στο ξενοδοχείο, στο σπα και στη μαρίνα εργάζονται 350 άτομα. Η «Οφθαλμαπάτη» (Miraggio στα Ιταλικά) αναπτύσσεται αμφιθεατρικά μπροστά σε μια ακτή μήκους 500 μέτρων, με θέα τον Τορωναίο Κόλπο και τη Χερσόνησο της Σιθωνίας ενώ είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου «πράσινο» ξενοδοχείο στην Eλλάδα, καθώς η ενέργεια που θα καταναλώνει θα προέρχεται αποκλειστικά από AΠE.
Τα 250 από τα 300 δωμάτιά του είναι σουίτες υψηλών απαιτήσεων, οι 48 από τις οποίες διαθέτουν ιδιωτική πισίνα. Οι τιμές ξεκινούν από τα 168 ευρώ τη βραδιά για τα πιο οικονομικά δωμάτια σε low season, ενώ φτάνουν ως και τα 1.620 ευρώ για τις πολυτελείς σουίτες στο μέσο του καλοκαιριού.
«Ποδαρικό» έκαναν τον Μάιο οι πρώτοι πελάτες, οι οποίοι νοίκιασαν τα πρώτα 40 δωμάτια και άνοιξαν τη σεζόν, που φέτος θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου και από τα επόμενα χρόνια θα επιχειρηθεί η επιμήκυνσή της σε 7μηνης ως και 10μηνης διάρκειας. Όπως αναφέρει στο «protothema.gr» η κυρία Βιβή Βράγκου, διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ του resort,«Αυτή τη στιγμή έχουμε 85% πληρότητα που για πρώτο χρόνο είναι καλά στην δύσκολη τουριστική εποχή που διανύουμε. Γενικά ο Μάιος και ο Ιούνιος δεν ήταν οι καλύτεροι σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ένωση ξενοδόχων Χαλκιδικής. Η πρώτη μας αγορά μέχρι στιγμής είναι οι Άγγλοι, ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Ρώσοι και οι Έλληνες. Έχουμε πολλούς Έλληνες».
Πλεονέκτημα του τουριστικού συγκροτήματος αποτελεί το υπερσύγχρονο κέντρο ευεξίας 3000 τμ, που αξιοποιεί τα φυσικά ιαματικά νερά της περιοχής. «Κατά την κατασκευή του ξενοδοχείου η γεώτρηση αποκάλυψε ότι τα νερά του υπεδάφους είναι ιαματικά ενώ μετά από έρευνα ειδικών επιστημόνων αποδείχτηκε ότι τα νερά προέρχονται από τον Όλυμπο και όχι από την Αγία Παρασκευή», επισημαίνει η κυρία Βράγκου. Πόλος έλξης είναι και η εντυπωσιακή μαρίνα, με δυνατότητα ελλιμενισμού 88 σκαφών, μήκους ως και 40 μέτρων, που διαθέτει προβλήτα μήκους 110 μέτρων.
Στα επόμενα πλάνα του κ. Ραγότη είναι ένα τουριστικό χωριό ακριβώς δίπλα από το ξενοδοχείο με 120 κατοικίες προς πώληση ενώ ένα άλλο πρότζεκτ είναι η κατασκευή 32 σουιτών 400 τμ μόνο για ενηλίκους με ιδιωτικές πισίνες. Για αυτά τα business plan υπάρχει ένας ορίζοντας υλοποίησης μέχρι το 2020.