Καστοριά

Μενδρεσές: Όμορφη εικόνα; (φωτο)

IMG_20160730_144757

Μενδρεσές. Όμορφη εικόνα. Από μακριά. Γιατί μόλις πλησιάζεις, να φύγεις θέλεις.

Δεν είναι η εγκατάλειψη του κτιρίου που σε διώχνει. Στην Ελλάδα της απαξίας, την έχεις συνηθίσει. «Λείπουν τα κονδύλια». Το έμαθες. Το ξέρεις. Δεν ψάχνεις καν το αν έτσι ισχύει, αν έγινε ο σωστός προγραμματισμός, η σωστή εκμετάλλευση των προγραμμάτων, η σωστή κατανομή των κονδυλίων. Με το συγκεκριμένο κτίριο να είναι και τούρκικο… ακόμη περισσότερο στην εγκατάλειψη αφήνεται… Λες και δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σου, λες και δεν έχει την ιστορία του, την αρχιτεκτονική ομορφιά και αξία του…

Όχι, δεν είναι η εγκατάλειψη του κτιρίου που μάλιστα, κάποιες φορές σε κάνει ακόμη και να το πονείς.   Τα σκουπίδια που μαζεύονται ‘ως δια μαγείας’ σε όλη την έκταση της πρόσοψης του στον δρόμο είναι που σε διώχνουν. Που κάποιοι τα ρίχνουν ανεύθυνα ή σκόπιμα, ή μήπως ο αέρας τα μαζεύει εκεί; Και αυτά εκεί παραμένουν! Μαζί και τα χόρτα που μεγαλώνουν. Και ο πιο βολικός αν και δύσκολος, κεντρικός παράδρομος που ενώνει το κεντρικό παρκινγκ της πόλης και τη Νομαρχία με τα Δικαστήρια, αφήνεται στην τύχη του.

Παρά την παρέμβαση που έγινε στον δρόμο για την εξυπηρέτηση των πεζών και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου του Μενδρεσέ, τα σκουπίδα και τα χόρτα σε κάνουν να προτιμάς να περπατάς είτε στη μέση του δρόμου, είτε απο την άλλη μεριά, στριμωχνόμενος ακόμη περισσότερο τώρα απο τα αυτοκίνητα που κατεβαίνουν.

Άχρηστος ο πανέμορφος κατά τ’ άλλα σκαλόδρομος! Και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν? Τζάμπα και αυτά. Και αυτό το συνηθίσαμε. Να γίνονται έργα και να αφήνονται στην τύχη τους. Λες και μας περίσσευαν. Λες και μόνα τους μπορούν να συντηρηθούν…

Και αναρωτιέσαι. Κάθε πότε ο Δήμος έχει τον δρόμο αυτόν στο πρόγραμμα καθαριότητας του; Το έχει; Υπάρχει πρόγραμμα καθαριότητας; Και τις έκτακτες περιπτώσεις, πώς τις καλύπτει; Ξέρω, ξέρω, πάλι το κόστος και η ανυπαρξία κονδυλίων για απασχόληση προσωπικού.   Και οι πολίτες; Πόσο το επιβαρύνουν οι ίδιοι με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους;   Ή μήπως κάποιος άλλος μας φταίει; Πάντα κάποιος άλλος δεν φταίει; Ποτέ εμείς. Ναι, μάλλον ο άνεμος φταίει που φυσά και τα μαζεύει εκεί.

Μωρέ, θα μας πάρει και θα μας σηκώσει! Μόνο τα σκουπίδια δεν λέει να σηκώσει…

Αφροδίτη Ζούρλα

IMG_20160730_144738 IMG_20160730_144719

 

fonikastorias.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button