Η Περιστέρα Μπαζιάνα σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έκανε διδακτορικό στο Μετσόβιο, στο εργαστήριο του αειμνήστου καθηγητή Μπαντουβάκη στο οποίο παράλληλα εργάστηκε ως ερευνήτρια.
Υπέβαλε αίτηση για διορισμό ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (δηλαδή σε Γυμνάσιο ή Λύκειο). Όμως οι μνημονιακές περικοπές την υποχρέωσαν να αιτηθεί μετάταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η οργανική θέση της Περιστέρας Μπαζιάνα στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι δασκάλα πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο.
Τον Φεβρουάριο του 2014 αποσπάστηκε ως ερευνήτρια στο Μετσόβιο. Η θέση αυτή προβλέπει ερευνητικό και όχι διδακτικό έργο. Πρέπει να εκδηλώσει ενδιαφέρον η Σχολή και να υπάρξει έγκριση από το αρμόδιο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το 2015 ακολούθησε μετάταξη στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Δίδασκε μία φορά την εβδομάδα.
Τον Απρίλιο του 2016 ψηφίστηκε μια τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που ευνοοούσε καταφανώς την κατηγορίας της. Έδινε τη δυνατότητα σε μόνιμους εκπαιδευτικούς «ιδιαίτερα αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων» να μεταταγούν σε θέση κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) στα Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ).
Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Φίλης όταν ερωτήθηκε δήλωνε ότι «δεν ξέρω αν αφορά και αυτήν την κοπέλα, υπάρχουν πάντως άλλα 100 άτομα που υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία…»
Αποδείχτηκε τελικά ότι ναι, την αφορούσε «την κοπέλα».
Και κυρίως την αφορούσε η άρση περιορισμού στις μετατάξεις –αφού σύμφωνα με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο έπρεπε να μεσολαβούν πέντε χρόνια ανάμεσα στις μετατάξεις ενός εκπαιδευτικού.
Το πλαίσιο όλως τυχαίως αναθεωρήθηκε και έτσι η Περιστέρα από δασκάλα δημοτικού βρέθηκε καθηγήτρια στο Μετσόβιο…