Υλικά συνταγής
- μελιτζάνες: 2 κομμένες σε φέτες ή κύβους
- χοντρό αλάτι: για το ξεπίκρισμα
- χοντρό μακαρόνι, μπαβέτε ή σπαγγέτι: 500 γρ.
- ελαιόλαδο: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
- μανιτάρια: 100 γρ., ψιλοκομμένα
- σκόρδο: 2 σκελίδες, ψιλοκομμένες
- κρεμμύδια: 2 ψιλοκομμένα
- κύβος λαχανικών: 1
- ψιλοκομμένα ντοματάκια: 400 γρ.
- παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι: 200 γρ., τριμμένο
- μαϊντανός ή βασιλικός: για το γαρνίρισμα
- αλάτι: όσο θέλετε
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Πασπαλίζετε τις μελιτζάνες με χοντρό αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20’ ώστε να ξεπικρίσουν. Κατόπιν τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις στεγνώνετε καλά σε απορροφητικό χαρτί.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζετε τις μελιτζάνες λίγες λίγες μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί.
- Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα ντοματάκια, τον κύβο και αλατοπίπερο. Μόλις πάρουν δυο βράσεις ρίχνετε στη σάλτσα τις τηγανισμένες μελιτζάνες.
- Σιγοβράζετε τη σάλτσα 20’ περίπου μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της. Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τα στραγγίζετε. Τα περιχύνετε με τη σάλτσα μελιτζάνας και πασπαλίζετε με το τυρί. Σερβίρετε αμέσως, αφού γαρνίρετε με λίγο βασιλικό ή μαϊντανό.
Mix & Match
Στην Κρήτη συναντάμε συχνά τη συνοινοποίση της ντόπιας ποικιλίας Κοτσιφάλι με το διεθνές Syrah. Είναι ένα πάντρεμα με πολύ ενδιαφέρον, όγκο στο στόμα και οξύτητα που το κάνει τραγανό και του χαρίζει φρεσκάδα. Συνδυάστε το με τη μακαρονάδα, σε μια θερμοκρασία γύρω στους 10 °C.