Καστοριά

Ζαχαρίας Παύλου για βιολογικό Κορεστείων: «Στο Υπουργείο Ανάπτυξης μπλοκάρει το έργο» (ρεπορτάζ)

zahariaspaulou
Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το έργο συντήρησης και λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού των Κορεστείων, ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά την υγεία των ανθρώπων της περιοχής, που πρόσφατα ανέδειξε η εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ.

Το ζήτημα κολλάει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς μπλοκάρει το έργο και δεν υπάρχει άμεση λύση, για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις των αντλιών του ώστε να σταματήσουν να υπερχειλίζουν τα λύματα, που απλώνονται και μολύνουν την περιοχή.

 

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σοβαρό
Για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι στιγμής η ΔΕΥΑΚ για την αποκατάσταση του Βιολογικού Καθαρισμού καθώς επίσης και για τον καθαρισμό του αντλιοστασίου λυμάτων στα ΛΕΜ, αλλά και για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει , αναφέρθηκε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ Ζαχαρίας Παύλου .
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός των Κορεστείων βρίσκεται σε κακή κατάσταση, υποστήριξε ωστόσο ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο για το επίμαχο θέμα. «Ανεβήκαμε στα Κορέστεια με τον κ. Αδαμόπουλο, είδαμε τις εγκαταστάσεις, όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ενημερώσαμε ξανά τον Περιφερειάρχη. Μέσω Προγραμματικής της ΔΕΥΑΚ αποφασίστηκε να τον εντάξουμε με 250.000 ευρώ. Εξασφάλισε ο Περιφερειάρχης τα δυο έργα, τον Βιολογικό Καθαρισμό και το αντλιοστάσιο λυμάτων στα ΛΕΜ, (που δεν συμπεριλήφθηκε στην μελέτη για τα παραλίμνια αντλιοστάσια), το όποιο είναι παλιό και μη λειτουργικό και θα κατασκευαστεί από την αρχή», δήλωσε ο κ. Παύλου.Τα χρήματα για τα εν λόγω έργα είναι δεσμευμένα
Διευκρίνισε ωστόσο ότι, μέσω της προγραμματικής δεν ευοδώθηκε η ένταξη των δυο έργων, καθώς μπλόκαραν στο νομικό ζήτημα με τα εντελλόμενα. Προσπάθησαν στη συνέχεια, όπως εξήγησε ο πρόεδρος να εντάξουν τα έργα μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, όμως και εκεί το ζήτημα κόλλησε στο θέμα της συμμετοχής της ΔΕΥΑΚ. «Αποφασίσαμε μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων να πάει η χρηματοδότηση στον Δήμο και ο Δήμος στη συνέχεια να προχωρήσει σε προγραμματική με την ΔΕΥΑΚ. Μάλιστα το θέμα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, έγιναν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ωστόσο το ζήτημα κολλάει στο Υπουργείο Ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, για να καταλήξει, «Από το 2014 που ανέλαβα, τρέχουμε για το θέμα αυτό, έχουμε κάνει τρεις προσπάθειες ως τώρα και εάν από την αρχή δεν υπήρχε το πρόβλημα με τα εντελλόμενα το έργο, θα είχε ήδη ολοκληρωθεί. Τώρα εάν ξεπεραστεί το εμπόδιο με το Υπουργείο Ανάπτυξης, με το που θα πάρουμε την έγκριση θα προβούμε στις διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου. Τα χρήματα είναι δεσμευμένα, δε θα χρησιμοποιηθούν κάπου αλλού».
Με τον «ιστό της Πηνελόπης» παρομοιάζει το συγκεκριμένο έργο, καθώς από το 2014 που ξεκίνησε η προσπάθεια και μέχρι στιγμής, δεν έχει ακόμη διευθετηθεί το θέμα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται με τα λύματα να οδεύουν προς το ρέμα της Κορομηλιάς όπου βρίσκεται το υδραγωγείο από όπου υδροδοτείται η πόλη της Καστοριάς.

Δώρα Κωτσοπούλου
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

 

περισσότερα
Back to top button