«Στην περιοχή των Κορεστίων γίνεται η πιο μεγάλη λαθροϋλοτομία τονίζει στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ η προϊστάμενη της δασικής υπηρεσίας Καστοριάς κ. Στέλλα Κωστακοπούλου
Της Θεοδώρας Ζήση Κωτσοπούλου
Η πρόληψη των πυρκαγιών για την προστασία των δασών που ‘’παραδοσιακά’’ κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνισή τους κατά τη θερινή περίοδο, αποτελεί και τη φετινή περίοδο, βασική αρμοδιότητα της δασικής υπηρεσίας Καστοριάς.
Αυξημένη ανθρώπινη παρουσία για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών
Το πρόγραμμα της δασοπροστασίας ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τέλους του Οκτωβρίου , ενώ η προστασία των δασών έχει τεθεί πολύ ψηλά στην «ατζέντα» όλων των φορέων της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η περιοχή μας εξάλλου έχει ορισμένες σημαντικές ιδιαιτερότητες. Είναι πλούσια σε δάση, μεγάλης φυσικής και αισθητικής αξίας, καθώς βρίσκεται ουσιαστικά πάνω στη «ραχοκοκαλιά» του Γράμμου . Γειτνιάζει με την Αλβανία, μέσω της οποίας εισάγονται κάθε καλοκαίρι πυρκαγιές στον νομό Καστοριάς. Τέλος, μέσα στα δάση μας βρίσκουν καταφύγιο και κινούνται όλες τις εποχές του χρόνου δεκάδες λαθρομετανάστες, με ό,τι συνεπάγεται η αυξημένη ανθρώπινη παρουσία για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.
Τι πρέπει να γίνει
Απαιτούνται, λοιπόν, υποδομές, οι οποίες θα παρέχουν ουσιαστική προστασία στα δάση μας και θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ενδέχεται να προκύψουν τους επόμενους μήνες. Ζώνες πυρασφάλειας, καθαρισμένοι δασικοί δρόμοι, κρουνοί όπου αυτό είναι δυνατόν, ενίσχυση των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσωπικό είναι τα πιο βασικά απ’ όσα πρέπει να γίνουν στην περιοχή μας το ταχύτερο δυνατό, ενόψει καλοκαιριού.
Όσον αφορά στην χρηματοδότηση για έργα, όπως δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, η προϊστάμενης της δασικής υπηρεσίας Καστοριάς, κ. Στέλλα Κωστακοπούλου, τα χρήματα είναι λίγα περισσότερα από πέρυσι. Υπάρχει, εξήγησε ένα πλαφόν εξόδων πχ για τα καύσιμα των αυτοκινήτων, το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί:
«Δεν υπάρχει η δυνατότητα όλη μέρα το αυτοκίνητο να γυρνάει. Κάθε αυτοκίνητο έχει την δυνατότητα συγκεκριμένων λίτρων το μήνα, δεν μπορεί επομένως να τα υπερβεί ο οδηγός, αυτό δυσκολεύει την κατάσταση, ειδικά για αυτοκίνητα που πρέπει να κινούνται πάρα πολύ, όπως πχ τα τζιπ».
Οι πιστώσεις από το πράσινο ταμείο είναι περιορισμένες
Παράλληλα, η δασική υπηρεσία μεριμνά και για την επισκευή των δεξαμενών νερού, ενώ σε συνεργασία με τους δήμους φροντίζει για την αποκατάσταση και συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, το οποίο παίζει κυρίαρχο ρόλο, τόσο στην αντιμετώπιση μια πυρκαγιάς, όσο και στην εκμετάλλευση των δασών από τους δασικούς συνεταιρισμούς. Ωστόσο, τα πρώτα μηνύματα από το «μέτωπο» της δασοπροστασίας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς τα χρήματα που δίνονται λόγω οικονομικής κρίσης, προφανώς είναι λίγα για ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο όπως είναι το δικό μας που φέτος μάλιστα άργησαν πολύ να έρθουν .
«Το σημαντικότερο για την αντιμετώπιση πυρκαγιών είναι το οδικό δίκτυο. Φτιάξαμε τις υδατοδεξαμενές, έγινε και έλεγχος από την Πυροσβεστική για το που υπάρχουν προβλήματα. Παράλληλα προμηθευτήκαμε κάποια υλικά και σιγά-σιγά ξεκινήσαμε να τις φτιάχνουμε, ενώ την περασμένη Παρασκευή τελείωσε και η διαδικασία των εργασιών συντήρησης του επαρχιακού δικτύου. Ακόμα, γίνεται και η μελέτη για τα τμήματα εκείνα που δεν είχαν συντηρηθεί. Ανάλογα με την επικινδυνότητα αλλού ξεκινά πιο νωρίς αλλού πιο αργά. Σε μας εδώ ξεκίνησε από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο», ενημέρωσε.
Οι λαθροϋλοτομίες λόγω κρίσης έχουν αυξηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από πέρυσι
Πέρα όμως από αυτά, η δασική υπηρεσία Καστοριάς, καλείται κάθε χρόνο να αντιμετωπίσει και το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας. Βέβαια, όπως εξήγησε η προϊστάμενη των δασών: « έλεγχοι γίνονται κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς, όμως για την καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας χρειαζόμαστε και την βοήθεια του κόσμου, ειδικά σε περιοχές που το φαινόμενο έχει μεγάλη έκταση, όπως στην περιοχή των Κορεστείων, όπου υπάρχει έξαρση λαθροϋλοτομίας από Αλβανούς αλλά και από Έλληνες».
Η διεύθυνση της δασικής υπηρεσίας Καστοριάς, απευθύνει μήνυμα, σε όλους όσοι επισκέπτονται τα δάση να μην ανάβουν φωτιά, να μην πετούν αναμμένο τσιγάρο και όταν αντιληφθούν πυρκαγιά να ειδοποιήσουν αμέσως την πυροσβεστική και την Δασική υπηρεσία στο τηλέφωνο 24670 29477.
Ομάδες εθελοντών
Πάντως, η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, οι Δήμοι και λοιποί φορείς μπορούν να εξετάσουν και τρόπους αξιοποίησης εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης, ώστε να καλυφθούν τα κενά της κρατικής μηχανής στον κρίσιμο αυτό τομέα, ειδικά σήμερα που οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η παρουσία τέτοιων ομάδων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την αποτελεσματική προστασία των δασών. Και πολίτες που θα ήταν πρόθυμοι να διαθέσουν μέρος από το χρόνο τους το καλοκαίρι για περιπολίες στην ύπαιθρο, καθαρισμούς δρόμων ή μονοπατιών και άλλες δράσεις υπάρχουν και στο νομό μας, όπως η Ραδιολέσχη Καστοριάς.
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ