ΑγροτικάΕλλάδα

Τέλος στις άδειες οικοδόμησης για χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτικής γης

26002873_dromos.limghandlerΣοκ στους ιδιοκτήτες και στην αγορά των ακινήτων προκαλεί διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η οποία μετατρέπει σε …απλά αγροτεμάχια χωρίς δυνατότητα δόμησης, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης σε εκτός σχεδίου περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Η διάταξη, η οποία συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, προωθεί ουσιαστικά την πλήρη απαγόρευση δόμησης στις εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς καταργεί παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Με την ψήφιση της διάταξης αυτής, δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα έκδοσης αδειών οικοδόμησης για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που είναι μικρότερες των τεσσάρων στρεμμάτων, οι οποίες στο εξής δεν θα είναι οικοδομήσιμες, κάτι που θα μειώσει και την αξία τους.
Η νέα διάταξη που προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο της αγοράς ακινήτων, αλλά και των κατασκευών με αρκετούς φορείς να ζητούν την απόσυρσή της.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) καταγγέλλει πως χιλιάδες δομήσιμα αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα θα μετατραπούν, άμεσα σε απλά «χωράφια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους κατόχους τους, καθώς και για τον κλάδο της οικοδομής, που θα μπορούσε δυνητικά να προσδοκά σε κάποια έσοδα από την ανέγερση κτισμάτων σε αυτά τα ακίνητα.

Στην υπό κατάργηση διάταξη του Ν.4178, που κατά παρέκκλιση επέτρεπε τη δόμηση σε εκτάσεις μικρότερες των τεσσάρων στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, αναφέρθηκε στη Βουλή ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, τονίζοντας ότι βάζει φρένο στις επενδύσεις, καθώς πλέον έχουν απομείνει ελάχιστες εκτάσεις, στις οποίες μπορεί κάποιος να φτιάξει μια αποθήκη, μια βιοτεχνία ή μια μικρή μονάδα.

«Κάποια στιγμή η κυρία Μπιρμπίλη, βάζοντας μπροστά το επιχείρημα της προστασίας του περιβάλλοντος, χωρίς καμία σοβαρή μελέτη έκανε σχεδόν όλη τη χώρα ή NATURA ή ζώνες υψηλής παραγωγικότητας», τόνισε ο κ. Στασινός, επισημαίνοντας πως βάσει της διάταξης που σήμερα καταργείται, «ξεκίνησαν τα τελευταία 2-3 χρόνια κάποιες επενδύσεις σε περιοχές όπως τα Χανιά, η Κοζάνη, η Αχαία και η Αιτωλοακαρνανία».

Σήμερα, με τη νέα διάταξη, συμπλήρωσε ο κ. Στασινός,  σταματάμε και τις ελάχιστες μικρές επενδύσεις που υλοποιούνται στη χώρα. «Η κατεύθυνση είναι μία: να μη γίνει η παραμικρή μικρομεσαία επένδυση στη χώρα και να εξαφανιστούν οι μηχανικοί», κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι οι μηχανικοί αποτελούν πλέον είδος προς …εξαφάνιση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος

Πάντως, από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος, υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις «έδιναν σε γόνιμα εδάφη τη δυνατότητα άδειας δόμησης και συνακόλουθης αλλαγής χρήσης της γης».

Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, γίνεται λόγος για «αλλοίωση του αγροτικού τοπίου», ενώ τονίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθείται εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Σύνταγμα.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, για την οποία είχαν υπάρξει και σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), «οι οποίες ωστόσο, καταστρατηγούνται από την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων», αναφέρει το υπουργείο.

Σημειώνεται, ότι στις εκτάσεις αυτές, με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις δινόταν κατά παρέκκλιση η δυνατότητα δόμησης.

Έτσι, οι κάτοχοι εκτός σχεδίου εκτάσεων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών ή ακόμα και γραφείων μικρής κλίμακας, εφόσον τα εν λόγω οικόπεδα πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις.

Στις προϋποθέσεις αυτές συγκαταλέγονται η πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) και η ύπαρξη συγκεκριμένης απόστασης 200 και 150 μέτρων, αντίστοιχα από εθνικο-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο.

Ουσιαστικά δινόταν στους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες η δυνατότητα οικοδόμησης ακόμα και σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι η ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια για την ανέγερση κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Εκτός αυτού, παρείχε τη δυνατότητα χωροθέτησης σε αγροτικές περιοχές μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, πρατηρίων καυσίμων, κ.λ.π.

tanea.gr

περισσότερα
Back to top button