Μία εκπληκτική οικολογική βόλτα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στη λίμνη της Καστοριάς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 16ης Γιορτής Καστοριανού Ψαριού στο Απόζαρι. Μικροί και μεγάλοι που παρευρεθήκαμε στη διαδρομή, μάθαμε σημαντικές πληροφορίες που αγνοούσαμε για το στολίδι της πόλης μας, τη λίμνη.
Συντονίστρια και ξεναγός μας η Ιχθυολόγος Άννα Λάτσιου. Σημείο συνάντησης, ο πλάτανος στη Βόρεια παραλία…
Ακολουθήστε μας:
Σε έκταση 28τ.χλμ., με μέγιστο βάθος τα 9 μέτρα, 630μ από την επιφάνεια της θάλασσας και εκατομμύρια χρόνια ιστορίας, βρίσκεται η Λίμνη της Καστοριάς.
Έχουμε σκεφτεί ποτέ την πόλη μας χωρίς τη λίμνη;
Στη μοναδική διαδραστική βόλτα ανακαλύψαμε -με λύπη- πως οι επόμενες γενιές έχουν μεγάλες πιθανότητες να μην γνωρίσουν τη λίμνη της Καστοριάς.
Η λίμνη μας βρίσκεται στην κατηγορία των Εύτροφων Λιμνών. Η προσοχή και η έμπρακτη αγάπη όλων μας είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ για το μέλλον της «Ορεστιάδας».
Στη στάση μας , στο κιόσκι κάτω από τον Αη Σωτήρα, αναφερθήκαμε στο φαινόμενο του ευτροφισμού, που εξελίσσεται και εντείνεται τους Καλοκαιρινούς μήνες.
Όπως μας ενημέρωσε η Άννα το σαπισμένο πλαγκτόν που βρίσκεται στην επιφάνεια της λίμνης με άσχημη μυρωδιά, δεν είναι νέο φαινόμενο για την περιοχή μας. Υπήρχε από πολύ παλιά μόνο που τότε δεν γνώριζαν να το ερμηνεύσουν επιστημονικά.
«Και άλλο τι περίεργον συμβαίνει τακτικώς κατ΄ έτος και μήνα Αύγουστον εν Καστορία, το γνωστόν υπό το όνομα: «αρρώστησε το νερό». Η λίμνη της πατρίδος μου σχετικώς προς την ανώμαλον θέσιν της πόλεως διαιρείται εις δύο, εις Δολτζινήν (μεσημβρινήν δηλ. νοτιοδυτική) και Αποζερενήν (Αρκτικήν δηλ. βορειοανατολική). Αρχομένου του μηνός Αυγούστου μέχρι της 15 αυτού, ήτοι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αι εξ επαγγέλματος λευκάστριαι διακόπτουσι τας εργασίας των όπως αι Δρυμάδες, λέγουσαι δε ότι αι δρύμαι της λίμνης κόπτουσι τα πανιά των».
περιγράφει ο Παναγιώτης Παπαναούμ στην αυτοβιογραφία του το 1851!
Το πλαγκτόν δεν είναι επικίνδυνο. Μπορούμε όμως να βελτιώσουμε την κατάσταση…ελαττώνοντας την επιβάρυνση των νερών της λίμνης, με λιπάσματα και ακαθαρσίες.
(Γνωρίζατε πως δεν έχουν συνδεθεί σπίτια της πόλης της Καστοριάς με την αποχέτευση..και ό,τι αυτό συνεπάγεται…)
Πολύ εντυπωσιακά ήταν όσα μας ανέφερε η Άννα για τα 290 είδη πουλιών που βρίσκονται στην περιοχή μας και αναπαράγονται. Θαυμαστό παράδειγμα οι λαγγόνες, οι οποίες δείχνουν να μη φοβούνται την ανθρώπινη παρουσία…φαινόμενο παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Συνέχεια της ξενάγησης στο aboutkastoria.gr