Αθλητικά

Καστοριά: Τα μπατόν στο τρέξιμο (βίντεο – παρουσίαση)

Η χρήση των μπατών – Dynafit poles VerticalPro – Γράφει ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

Τα μπατών στην Ελλάδα, έχω παρατηρήσει να μη χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα, καθώς επίσης να τα συναντάμε στους μεγάλους αγώνες υπεραπόστασης κυρίως. Στο εξωτερικό θα έλεγα ότι η χρήση τους συναντάται και σε μικρότερους αγώνες.

Προσωπικά έχω φοβηθεί η αλήθεια είναι να χρησιμοποιήσω τα μπατών σε μεσαίας απόστασης αγώνα, για λόγους ταχύτητας. Σε μεγάλες απόστασεις όμως, έχω κάνει χρήση μπατών. Επίσης, συνηθίζω να τα χρησιμοποιώ στην προπόνηση όταν θέλω να είναι πιο ξεκούραστη για τα πόδια μου η ανηφόρα. Τα τελευταία 2 χρόνια, η ενασχόληση μου με το ορειβατικό σκι με έχει βοηθήσει ακόμα περισσότερο σε σχέση με την εξοικείωση μου στην χρήση τους.

Όσον αφορά την χρήση τους, μας βοηθάν κυρίως στο κομμάτι της ανηφόρας ενός αγώνα, ειδικά αν η ανηφόρα έχει τέτοια κλίση που δεν “συμφέρει” το τρέξιμο. Η χρήση τους γίνεται παράλληλα αντίθετο χέρι με αντίθετο πόδι ταυτόχρονα, τα μπατών πρέπει να δουλεύουν παράλληλα με το πόδι, επίσης φέρνουμε το μπατόν μπροστά, σέρνοντας το στην ουσία και όχι σηκώνοντας το (για εξοικονόμηση ενέργειας), όπως επίσης δεν κρατάμε το μπατόν και βάζουμε δύναμη προς τα πίσω, πατάμε τον εδικό ιμάντα συγκράτησης του μπατόν καθώς σπρώχνουμε προς τα πίσω.

Στην περίπτωση που η κλίση είναι πάρα πολύ μεγάλη πολλές φορές μας βολεύει να γίνεται η χρήση των 2 μπατών παράλληλα μπροστά και σπρώχνοντας προς τα πίσω και τα δυο ταυτόχρονα.
Στην περίπτωση που η ανηφόρα είναι πιο ομαλή και κάνουμε χρήση των μπατών σε συνάρτηση με το τρέξιμο, τότε η τεχνική μπορεί να αλλάξει ελαφρώς σε σχέση με αυτή του περπατήματος, εμένα με βολεύει να κάνω χρήση των μπατών σε 2 ή 3 βήματα ανά μπατόν.

Μπατόν και κατηφόρα, στην κατηφόρα τα μπατόν μπορούν να μας δώσουν τόσο μια ισορροπία που  μπορεί να μας χρειαστεί, αλλά και το κυριότερο να μας μειώνει την επιβάρυνση των ποδιών μας καθώς κατεβαίνουμε και φρενάρουμε συνέχεια σε μια απότομη κατηφόρα.

Όσον αφορά τα μπατών που κατασκευάζονται για το τρέξιμο, είναι τα λεγόμενα “σπαστά”, δηλαδή χωρίζονται σε κομμάτια τα οποία συγκρατούνται με ένα κορδόνι, έτσι ώστε και το μέγεθος τους όταν είναι μαζεμένα να είναι εύχρηστο άλλα και η εύκολη συναρμολόγηση τους.

-Τα μπατών που χρησιμοποιώ είναι της εταιρίας Dynafit, το μοντέλο VerticalPro poles. Το βάρος τους είναι 152γρ, αρκετά ελαφριά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά. Σε σχέση με άλλα που έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, θα δώσω έμφαση σε δύο κομμάτια, πρώτον στο ύφασμα που χρησιμοποιείται για την συγκράτηση από το χέρι μας, το υλικό είναι τέτοιο  που δεν κρατάει τον ιδρώτα, το  θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό ( παλαιότερα με χρήση ιμάντων σε κάποια μπατών, μου δημιουργούσε μια άσχημη αίσθηση με τον ιδρώτα στο χέρι και να κολλάει καθώς
γίνεται μούσκεμα). Επίσης, πολύ εύκολα μπορεί να ρυθμιστεί το μέγεθος του και να αλλάζει καθώς τρέχουμε (συνήθως στην ανηφόρα το έχουμε  πιο μακρύ, ενώ στην κατηφόρα πιο κοντό). Επίσης είναι αρκετά γερό, πέρυσι είχα την ατυχία με κάποιο άλλο μπατόν που χρησιμοποίησα να μου κοπεί ο ιμάντας συγκράτησης, μιας και ήταν από λάστιχο, στην ουσία είχε αχρηστευτεί το μπατόν. Το δεύτερο κομμάτι είναι η εύκολη πρόσδεση τους καθώς μαζεύονται.
Όσον αφορά την αποθήκευση τους καθώς τρέχω και δεν θέλω να τα χρησιμοποιήσω, εφόσον έχω κάποιο σακίδιο τα τοποθετώ εκεί, διαφορετικά τα βάζω μέσα στο σορτς μου δεξιά και αριστερά.

Στο παρακάτω βίντεο προσπαθώ να δώσω κάποιες οδηγίες για την χρήση τους.

Τα προϊόντα της εταιρίας Dynafit μπορείτε να τα βρείτε σε εξειδικευμενα καταστήματα.
Μέσω web: Klaoudatos-skishop
Αθήνα: RunnerStore
Θεσσαλονίκη: Sport & Ski Παλαιών Πατρών Γερμανού 35
Ιωάννινα: Fifth Element  Δαγκλή 2 και Παπάζογλου
Καρπενήσι: Κλαουδάτος Ζυνοπούλου 42

giannopouloskonstan.blogspot.gr

 

περισσότερα
Back to top button