Καστοριά

Δήμος Καστοριάς: Ολοκληρώθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός (ρεπορτάζ)

mpiniakos2

Οι βασικοί αυτοί τομείς το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, η κοινωνική πολιτική, η τοπική οικονομία και το εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου

 

 Tον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Καστοριάς μέχρι το 2019 παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  προγραμματισμού Μιχάλης Μπινιάκος. Ολοκληρώθηκε το πρώτο κομμάτι του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Καστοριάς που αφορά τον Στρατηγικό Σχεδιασμό των δράσεων για την περίοδο 2015-2019 και αφού εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή, ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός, όπως τόνισε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ  ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Μιχάλης Μπινιάκος, αποτελεί ένα πλαίσιο στόχων και προτεραιοτήτων που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις με ορίζοντα πενταετίας.

Οι δύο βασικές ενότητες του σχεδιασμού αυτού είναι η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, μέσω της κατασκευής υποδομών και άυλων επενδύσεων και η βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου μέσω της προαγωγής και εξειδίκευσης των υπηρεσιών του προς τους πολίτες.

Κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος παρουσίασε και τις βασικές πτυχές του Στρατηγικού Σχεδιασμού. Εκτός από το εισαγωγικό κεφάλαιο όπου αποτυπώνεται ο σκοπός, τα χαρακτηριστικά, η δομή, το περιεχόμενο και η μεθοδολογία του Επιχειρησιακού Προγράμματος ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα βασικά χαρακτηριστικά όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας και αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση σε μια σειρά από βασικούς τομείς πολιτικής.

Οι βασικοί αυτοί τομείς είναι τέσσερις: το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, η κοινωνική πολιτική, η τοπική οικονομία και το εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου. Σε όλους αυτούς τους τομείς περιγράφονται αρχικά οι κυριότερες δραστηριότητες του Δήμου και γίνεται μια συνθετική διάγνωση της υπάρχουσας κατάστασης, που οδηγεί τελικά, σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα προς αντιμετώπιση. Αφού ληφθούν υπόψη τα οικονομικά στοιχεία και η περιουσία του Δήμου, τα κρίσιμα αυτά ζητήματα μετατρέπονται σε μια σειρά από μέτρα και δράσεις, που αποτελούν και την πεμπτουσία του Στρατηγικού Σχεδιασμού. Αναπόσπαστο κομμάτι και ίσως το πιο κομβικό σε αυτή την φάση αποτελεί το όραμα της Δημοτικής Αρχής.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπινιάκος Μιχάλης, «κόντρα σε στερεότυπες και επαναλαμβανόμενες διατυπώσεις, η εκτελεστική επιτροπή και ο Δήμαρχος έθεσαν σαν στόχο της θητείας τους να καταστήσουν τον Δήμο Καστοριάς έναν από τους πιο ελκυστικούς τόπους να ζει κάποιος και να δημιουργεί».

Όλη λοιπόν η φιλοσοφία των προσπαθειών της νέας αρχής αποτυπώνεται στο σύνθημα: ‘’Καστοριά – η δική σου πόλη: αξίζει να ζεις και να δημιουργείς, συντροφιά με τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον’’! Με την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού, σειρά έχει πλέον η δεύτερη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος που αφορά τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό. Με την ίδια λογική λοιπόν και ενέργειες, η Διεύθυνση Προγραμματισμού, που ασκεί επιτελικό ρόλο και συντονίζει και συνεργάζεται με όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου, θα αποτυπώσει όσο γίνεται πιο ακριβή και λεπτομερειακά το σύνολο των έργων, προμηθειών και υπηρεσιών που θα λάβουν χώρα τόσο σε ετήσια όσο και σε πενταετή βάση.

 

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

περισσότερα
Back to top button