Υλικά συνταγής
- Για τη μπισκοτένια βάση
- 125 γρ. αλεύρι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 125 γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σκόνη
- Για τη σοκολατένια κρέμα
- 400 γρ. κουβερτούρα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος αχτύπητη ρευστή
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
- 4 φύλλα ζελατίνης μουσκεμένα και καλά στυμμένα
- Για τη διακόσμηση
- νιφάδες σοκολάτας
- ινδική καρύδα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Ανακατεύετε το αλεύρι και το αλάτι μαζί και το αφήνετε στην άκρη. Χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να γίνει κρεμώδες. Προσθέτετε κατόπιν το αυγό και βανίλια και ανακατεύετε καλά.
- Προσθέτετε κατά μικρές ποσότητες το αλεύρι στο μείγμα και συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Απλώνετε το μείγμα σε πολύ λεπτή στρώση πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλάει από το χαρτί.
- Ξεκολλάτε προσεκτικά το μπισκότο και το στρώνετε (ενώ είναι ακόμα ζεστό και εύπλαστο) σε μια στρογγυλή φόρμα με κινητά τοιχώματα ώστε να καλυφτεί ο πάτος και τα πλαϊνά.
- Για την σοκολατένια κρέμα: Βάζετε την σπασμένη κουβερτούρα σ’ ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε τα 300ml κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την βράζετε. Μόλις κοχλάσει, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζετε την κρέμα πάνω από την κουβερτούρα. Προσθέτετε τα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να διαλυθεί η ζελατίνα. Κατόπιν ενσωματώνετε την σαντιγί ανακατεύοντας απαλά.
- Γεμίζετε το μπισκότο στη φόρμα με την κρέμα και αφήνετε τη σαρλότ στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον. Γαρνίρετε με τριμμένη σοκολάτα και ινδική καρύδα (προαιρετικά).