Κατεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών όσον αφορά στην προσέλευση Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα. Ύστερα από έναν θετικό Μάιο όπου η αύξηση των ταξιδιωτικών εγγράφων αυξήθηκε με ρυθμό άνω του 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ο Ιούνιος κινείται λίγο πάνω από τα περυσινά επίπεδα. Ο λόγος;
Η συνεχής πτώση στην ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του ευρώ καθιστά «ακριβότερες» τις διακοπές των Ρώσων στην Ευρώπη περιορίζοντας συνολικά το κύμα του τουρισμού στο εξωτερικό.
Ρώσοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα ταξιδέψει φέτος στο εξωτερικό θα είναι μειωμένος κατά 15%-30%, ενώ μέχρι 30% θα αυξηθούν οι επισκέπτες ρωσικών προορισμών όπως το Σότσι και η Κριμαία. Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πηγές ο ρωσικός εξωτερικός τουρισμός για την περίοδο 2016-2020 θα χαρακτηριστεί από πτωτική τάση.
Στην Ελλάδα το 2016 μπορούμε να αναμένουμε έναν αριθμό πιο μετριοπαθή από αυτούς που ακούστηκαν τελευταία για 1,5 εκατ. ή και 3 εκατ. τουρίστες. Φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 800.000, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης. Όπως εξηγεί, η επίτευξη αυτού του στόχου σημαίνει αύξηση 50% σε σχέση με πέρυσι. Για να τον επιτύχουμε θα πρέπει οι θεωρήσεις να τρέχουν με ρυθμούς ανάλογους του Μαΐου, δηλαδή πάνω από 50%.
Όμως ο Ιούνιος δείχνει μία πτώση στη ζήτηση. Βέβαια υπάρχουν και οι τουρίστες της «τελευταίας στιγμής». Ο ίδιος επισημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα με τις θεωρήσεις, ωστόσο σημειώνει ότι έχει μειωθεί και η ζήτηση. Αν τον Μάιο είχαμε 90.000 θεωρήσεις και τρέχαμε με μία αύξηση κατά 55% σε σύγκριση με πέρυσι, τον Ιούνιο ο ρυθμός έπεσε στα επίπεδα του 12%-15% σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο.
Δυστυχώς υπάρχει μια πτώση της ζήτησης και αυτό συνδέεται, όπως εκτιμά ο κ. Ξυδάκης, με την οικονομική κατάσταση των Ρώσων. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ο μηχανισμός της χώρας για την έκδοση θεωρήσεων λειτουργεί πλήρως και μπορεί να φθάσει να εξυπηρετεί μέχρι και 15.000 θεωρήσεις την ημέρα. Όμως τώρα δεν έχουμε περισσότερες από 4.000 αιτήσεις την ήμερα, μας λέει. Πώς είναι τώρα η εικόνα με τον μηχανισμό που έχει στήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Από 20 Visa Application Centers που είχε η χώρα μας τον Δεκέμβριο του 2015, έφθασε τώρα να έχει 31 VAC.
Το προσωπικό που εξυπηρετεί τις αιτήσεις έχει αυξηθεί από τα 5-6 άτομα στα 70 άτομα και με προοπτική να φθάσει τα 110, ωστόσο φαίνεται ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται. Επίσης, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ το λογισμικό με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραστικά ο χρόνος έκδοσης των θεωρήσεων. Επισημαίνουμε στον κ. Ξυδάκη ότι οι Ισπανοί εμφανίζονται πιο αυτοματοποιημένοι και πιο γρήγοροι. «Είναι λίγο μύθος» μας απαντά, «η διαδικασία είναι παντού η ίδια.
Ίσως συνεχίζει να ήταν πιο γρήγοροι αρχικά λόγω χρήσης του web, ενώ εμείς κινούμαστε με cd. Μπορεί να κέρδιζαν κάποιες ώρες» εξηγεί. Ο καθοριστικός παράγοντας πάντως για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών θα είναι η τιμή και οι εδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι κακό νέο για προορισμούς ακριβούς όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ ευνοούνται άλλες φθηνότερες χώρες όπως η Βουλγαρία. Το μέσο εισόδημα του Ρώσου πολίτη έχει συρρικνωθεί. Το ασθενές ρούβλι οδήγησε σε μείωση των πραγματικών μισθών το 2015.
Η ραγδαία πτώση «κρύβεται» μερικώς στην εσωτερική αγορά, αλλά όταν η σύγκριση γίνεται με το εξωτερικό η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Το μέσο εισόδημα από 940 δολάρια το 2013 μειώθηκε το 2015 στα 558 δολ. και αναμένεται περαιτέρω μείωση το 2016. Η μείωση του κατά κεφαλήν ρωσικού ΑΕΠ σε δολάρια εξελίσσεται ραγδαία καθώς βρίσκεται στα 7.742 δολ. από 15.531 δολ. το 2013.