Συνεχίζεται έως και αύριο η εξέλιξη του προγράμματος Atlas Cam στην Καστοριά από Ισπανούς και Έλληνες έμπειρους επιστήμονες ορνιθοπαρατηρητές που καταγράφουν σε ολόκληρο το νομό την ορνιθοπανίδας της περιοχής μας. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια καταγραφή ταυτόχρονα σε πολλαπλά σημεία ,συλλέγοντας δεδομένα πληθυσμιακά αλλά και πληροφορίες για την αναπαραγωγή των κοινών ειδών της ορνιθοπανίδας.
Η γνώση για το που βρίσκονται τα πουλιά, και πως έχει αλλάξει η κατανομή τους, είναι εξαιρετικής σημασίας για την εφαρμογή στοχευμένων δράσεων προστασίας. Επιπλέον, η πληροφορία αυτή μας ενημερώνει για την γενικότερη κατάσταση του ευρύτερου περιβάλλοντος, παρέχει πολύτιμα δεδομένα για επιστημονικές αναλύσεις και την εκτίμηση της υλοποίησης των προβλεπόμενων αλλαγών.
Το πρόγραμμα το συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική σε συνεργασία στην περιοχή με την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς και βέβαια την αντίστοιχη Ορνιθολογική οργάνωση απο την Ισπανία .
Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
• Να τεκμηριωθεί η ένδειξη αναπαραγωγής (breeding evidence) για όλα τα είδη πουλιών σε ανάλυση 50×50 χλμ.
• Να εκτιμηθεί η αφθονία (abundance) όλων των ειδών σε ανάλυση 50×50 χλμ.
• Να προσδιοριστούν οι αλλαγές στην κατανομή των ειδών από το 1980 σε ανάλυση 50×50 χλμ.
• Να εκτιμηθεί σε μεγαλύτερη ακρίβεια η κατανομή όσων περισσότερων ειδών με τη χρήση μοντέλων και να προβληθεί σε ανάλυση 10×10 χλμ.