“η θερμοκρασία στην οποία το χαρτί των βιβλίων πιάνει φωτιά και καίγεται…”
Ένα μυθιστόρημα για την αξία των βιβλίων, την ελευθερία, την καταστολή και την κοινωνία του θεάματος. Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου ομάδες πυροδοτών μπαίνουν σε σπίτια που υπάρχουν βιβλιοθήκες και τα καταστρέφουν. Σε μία κοινωνία που η ανάγνωση, η οποία καλλιεργεί τον προβληματισμό, την ανησυχία και την αμφισβήτηση θεωρείται απαγορευμένη, δεν έχει θέση καμιά βιβλιοθήκη.
Ο κεντρικός ήρωας, ο Γκάι Μόνταγκ, είναι πυροδότης παντρεμένος με μια νοικοκυρά που ζει από τα υπνωτικά και τις χαζοχαρούμενες εκπομπές της μικρής οθόνης. Ο αντισυμβατικός χαρακτήρας της Κλαρίς και η γνωριμία του με έναν πρώην καθηγητή Λογοτεχνίας, τον κάνει να δει τη ζωή με άλλα μάτια και να ανακαλύψει μόνος του μέσα από πολύ αργά βήματα, την αυταπάτη μέσα στην οποία είχε συνηθίσει να ζει.
Ο συγγραφέας χτίζει ένα συναρπαστικό γαϊτανάκι και παρασύρει τον αναγνώστη σε μία αφήγηση γεμάτη ανατροπές με ένα ποιητικό και αντισυμβατικό τέλος.
“Για την πρώιμη εκδοχή του βιβλίου δούλεψα ακριβώς εννέα μέρες και ξόδεψα 9,8 δολάρια, χωρίς να συνδειδητοποιήσω ότι το βιβλίο είχε την προοπτική μιας μακράς ζωής μπροστά του. Το κύριο πράγμα που χρειάζεται να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι υπήρξα άνθρωπος των βιβλιοθηκών σε όλη μου τη ζωή. Πουλούσα εφημερίδες μέχρι τα 22 μου χρόνια και δεν είχα τα χρήματα να σπουδάσω στο κολέγιο, αλλά περνούσα τρία ή τέσσερα βράδια την εβδομάδα στην τοπική βιβλιοθήκη και τράφηκα με τα βιβλία για μεγάλο διάστημα“, αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας στην εισαγωγή του Φαρενάιτ.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 1953. Ωστόσο, στην Αμερική της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι τέτοιου είδους βιβλία μπορούσαν να χαρακτηριστούν επιλήψιμα. Βρέθηκε όμως στο Σικάγο ένας νέος εκδότης, ο Χιου Χέφνερ, ο οποίος, δημοσίευσε αποσπάσματα του βιβλίου.
Σύμφωνα με την επιθυμία του, ο Μπράντμπερι τάφηκε στο νεκροταφείο Westwood Village Memorial Park Cemetery του Λος Άντζελες και στον τάφο του γράφτηκε «Ρέι Μπράντμπερι, ο συγγραφέας του Φαρενάιτ 451».
Το «Φαρενάιτ 451» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Τριφό το 1966 με τους Τζούλι Κρίστι, Όσκαρ Βέρνερ και Σίριλ Κιούζακ.