“Οι γεύσεις της Ελεάννας”: Η καλύτερη πρόταση από την Ελεάννα Βλαχοπούλου
ΥΛΙΚΑ
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ κιμά
1 κρεμμύδι
1 σφηνάκι τσίπουρο
1 αυγό
δυόσμο
2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε γάλα
ελαιόλαδο (περίπου 3 κουτάλια σούπας)
Για το μακάλο
10 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
7 κουτάλια σούπας αλέυρι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5 ποτήρια νερό η ζωμό κότας ή λαχανικών, κρύο
6 κουτάλια σούπας ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον κιμά, το αυγό,τις φέτες του ψωμιού τις οποίες έχουμε μουλιάσει σε γάλα και τις έχουμε στραγγίσει καλά,το τσίπουρο, τον δυόσμο και το ελαιόλαδο.Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα μας να σταθεί περίπου 30 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.Πλάθουμε έπειτα τα κεφτεδάκια μας σε μεσαίο μέγεθος και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.Τα βγάζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να αποβάλουν το περιττό ελαιόλαδο.
Για το μακάλο. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.Μόλις ροδίσει το αλεύρι προσθέτουμε το νερό είτε το ζωμό μας και ανακατεύουμε καλά.Σε αυτή την φάση μπορείτε να ρίξετε το σκόρδο ψιλοκομμένο για να είναι πιο έντονη η γεύση του , είτε να το τσιγαρίσετε στην αρχή μαζί με το αλεύρι.Προσθέτουμε και το ξύδι στο τέλος και το αφήνουμε να βράσει καλά.Προσθέτουμε και τα κεφτεδάκια ίσα να πάρουν μια βράση.
Σερβίρουμε σκέτα είτε πασπαλισμένα με πάπρικα γλυκιά.