Καστοριά

Καστοριά: Θηλασμός και επιστροφή της μητέρας στην εργασία – Αποθήκευση του μητρικού γάλακτος

papageorgiou

– Του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου

Διεθνώς Πιστοποιημένου Συμβούλου Θηλασμού IBCLC

 

Η επιστροφή της μητέρας στη εργασία της συνοδεύεται συνήθως από άγχος για το πως θα τα καταφέρει με το θηλασμό.
Αυτό πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα την διακοπή του μητρικού θηλασμού ή σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και την μη έναρξη του. Στην πραγματικότητα όμως το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή εκπαίδευση της μητέρας από τον παιδίατρο και σωστός σχεδιασμός.

Η ενημέρωση για την συνέχιση του θηλασμού μετά την επιστροφή της μητέρας στην εργασία πρέπει να ξεκινήσει νωρίς, ακόμη και  πριν τη γέννηση του μωρού, ενώ η προετοιμασία θα πρέπει να ξεκινήσει περίπου τρεις βδομάδες πριν την επιστροφή της στην εργασία.

Η μητέρα θα πρέπει να προμηθευτεί ένα θήλαστρο, διπλής άντλησης κατά προτίμηση, μπουκαλάκια  ή σακουλάκια ειδικά για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος και να ξεκινήσει αντλήσεις μία με δύο φορές το εικοσιτετράωρο στην αρχή και αργότερα περισσότερες, κατά προτίμηση το πρωί μια ώρα μετά το θηλασμό, ή να αντλεί από το άλλο στήθος την ώρα που το μωρό θηλάζει (10-15  λεπτά άντλησης είναι αρκετά). Στόχος είναι να υπάρχει αποθηκευμένο γάλα για τουλάχιστον μία ημέρα. Όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να εξοικειωθεί το μωρό με το άτομο που θα το φροντίζει τις ώρες που η μητέρα θα εργάζεται και να γίνουν σιγά σιγά προσπάθειες σίτισης του μωρού με το αποθηκευμένο γάλα.

Το γάλα αποθηκεύεται στα μπουκαλάκια ή στα σακουλάκια στα οποία αναγράφεται η ημερομηνία της άντλησης. Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου 6-8 ώρες, σε τσάντα μεταφοράς με παγοκύστες για 24 ώρες, στο ψυγείο έως πέντε ημέρες (προσοχή το αποψυγμένο γάλα μόνο για 24 ώρες), στην κατάψυξη 3-6 μήνες και σε καταψύκτη βαθιάς ψύξης 6- 8 μήνες (οι χρόνοι αυτοί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και μεγαλύτεροι όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες). Όλα τα σκεύη εννοείται ότι πρέπει να είναι αποστειρωμένα  και τα χέρια πριν την διαδικασία  πλυμένα με νερό και σαπούνι.

Η απόψυξη του γάλακτος γίνεται είτε τοποθετώντας το για ένα εικοσιτετράωρο στην συντήρηση και από εκεί ζεσταίνεται σε μπενμαρί, είτε κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν το γάλα  έχει ασυνήθιστη μυρωδιά δεν σημαίνει ότι έχει αλλοιωθεί απαραίτητα, σε αυτή την περίπτωση συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Το αποψυγμένο γάλα δεν μπορεί να τοποθετηθεί ξανά στην κατάψυξη και πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 24 ώρες.

Καλό θα είναι η μητέρα νασυνεχίσει τις αντλήσεις με το θήλαστρο και στο χώρο εργασίας, το γάλα να τοποθετείται στο ψυγείο και να μεταφέρεται με τσάντα ψύξεως στο σπίτι.

 

Κωνσταντίνος Αργ. Παπαγεωργίου

Παιδίατρος

Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Μετ/νος στην Παιδοπνευμονολογία

Αθ. Διακου 32 Καστοριά

Τηλ: 2467088088

paidiatros.com.gr

περισσότερα
Back to top button