ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Mε τον Αλαν Πουλίδο οι καρδιές πήγαν στην Κούλουρη μέχρι να «ταξιδέψουν» τα μαντάτα της ανακούφισης, αλλά με τον «Μαραντόνα του Αιγάλεω» είχαν ραγίσει οι καρδιές πριν από 26 χρόνια… Ηταν το 1990, όταν καταγράφηκε η προηγούμενη απαγωγή ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν στην Ελλάδα με κατάληξη όμως τραγική…
Τον ονόμασαν Γιάννη, μεγάλωσε με το προσωνύμιο «Μαρσελίνο» και δολοφονήθηκε όταν έφτασε να τον αποκαλούν «Μαραντόνα του Αιγάλεω». Ενα 17χρονο τσιγγανόπουλο που έπαιζε ως «10άρι» και αποτελούσε τον «κράχτη» για τον Κεραυνό Αγίας Βαρβάρας. Παιδί με υψηλό δείκτη δημοφιλίας και γόνος ευκατάστατης οικογένειας, καθώς ο πατέρας του Γιώργος Τσατσάνης ήταν εισαγωγέας ηλεκτρονικών ειδών. Ολο αυτό το πακέτο έμελλε να τον «στοχοποιήσει» με τους δράστες μάλιστα να προέρχονται από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον…
Στις 18 Μαρτίου 1990 απήχθη από τα Πυροβολεία στο Σχιστό και στις 19 Ιουνίου βρέθηκε από έναν κτηνοτρόφο σε μαντρί στο Κάτω Πηγάδι Σκούρτων στη Βοιωτία… Ενα σώμα σε προχωρημένη αποσύνθεση που είχε θαφτεί σε λάκκο με κοπριά. Ηταν η κορύφωση του δράματος για την οικογένειά του που το προηγούμενο διάστημα είχε καταφέρει να μαζέψει τα 50 από τα 150 εκατ. δραχμές που ζητούσαν για λύτρα οι απαγωγείς.
Ενα δράμα που άρχισε να εκτυλίσσεται μία Κυριακή, όταν οι κολλητοί του Κώστας Σπινάρης και Δημήτρης Αγαπητός τον «παγίδεψαν». Είχαν εντοπίσει υποτίθεται τον άνθρωπο που έκλεψε το ραδιομαγνητόφωνο από το αυτοκίνητό του και τον οδήγησαν στα Πυροβολεία. Εκεί όμως είχαν στήσει ενέδρα οι Σταμάτης Γρυπαίος, Δημήτρης Σκαφτούρος και Γιάννης Λαζάρου. Επί μέρες κρατούσαν τον «Μαρσελίνο» δεμένο με κουκούλα στο κεφάλι σε διαμέρισμα στο Χαϊδάρι και έστελναν στον πατέρα ηχογραφημένα μηνύματα ελπίδας με τη φωνή του παιδιού του…
Από τη μία όμως η καθυστέρηση στη διαδικασία με τα λύτρα και από την άλλη η υποψία ότι ο «Μαρσελίνο» αναγνώρισε τους φίλους του Σπινάρη και Αγαπητό ώθησε τους δράστες στη δολοφονία. Ο Γρυπαίος πυροβόλησε τον 17χρονο δύο φορές σε καρδιά και αυχένα. Δις ισόβια ήταν όμως και η ποινή του, όπως και για τους Αγαπητό και Σπινάρη, ενώ στους υπόλοιπους επιβλήθηκε κάθειρξη από 10 έως 15 χρόνια…
Ορισμένοι εκ των δραστών έβγαλαν και κροκοδείλια δάκρυα όπως περιγράφει στο βιβλίο του «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, όπως τα έζησα» ο Πάνος Σόμπολος. Πριν εξιχνιαστεί το έγκλημα ένας από τους δράστες έσπευσε να σηκώσει το φέρετρο στον ώμο στην κηδεία και άλλος έριχνε κατάρες για τους φονιάδες δειπνώντας με τους γονείς του θύματος…
Η τελευταία σύλληψη καταγράφηκε σαν χθες το 2008 στη Νέα Υόρκη (πέρασαν χειροπέδες στον Σκαφτούρο) δύο χρόνια πριν παραγραφεί το αδίκημα.
ΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟ
Τον χαιρέτησε ο απαγωγέας του 42 χρόνια μετά
Ο πεντάκις πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης Αλφρέδο Ντι Στέφανο έπεσε θύμα απαγωγής στις 24 Αυγούστου 1963. Η «βασίλισσα» βρισκόταν στη Βενεζουέλα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και οι Ενοπλες Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης «εξαφάνισαν» τον σούπερ σταρ της ομάδας. Τον έκλεισαν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και παρά την απειλή πιστολιού τον καθησύχαζαν υποστηρίζοντας ότι θέλουν να στείλουν μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης καταγγέλοντας τις μεγάλες δυνάμεις για το παιχνίδι με τα πετρέλαια. Τελικά τον απελευθέρωσαν και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο Ντι Στέφανο να συναντηθεί με τον «εγκέφαλο» της απαγωγής του το 2005 σε εκδήλωση για την ταινία της Ρεάλ. Μάλιστα, ο Ντελ Ρίο που παραβρέθηκε εκεί ως γνωστός ζωγράφος και εικαστικός έτεινε το χέρι προς τον παλαίμαχο άσο, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση…
ΚΙΝΙ
Σε συνεργείο 25 μέρες
Ο Ενρίκε Κάστρο Γκονζάλεθ, γνωστός ως Κίνι, βρισκόταν στα ντουζένια του μετά τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα, αλλά την 1η Μαρτίου 1981 (λίγο μετά τα δύο γκολ που πέτυχε στο 6-0 επί της Ερκουλες) τα… είδε όλα! Δύο ένοπλοι «μπούκαραν» στην οικία του, τον απήγαγαν και τον κράτησαν επί 25 μέρες όμηρο σε ένα συνεργείο στη Σαραγόσα. Οι δράστες αξίωσαν 100.000 πεσέτες από την ομάδα του, οι συμπαίκτες του αρνήθηκαν να αγωνιστούν στο επόμενο ματς και τελικά ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των αρχών απελευθερώθηκε την 25 Μαρτίου. Μάλιστα, αναδείχτηκε τοπ σκόρερ (παραλαμβάνοντας το Pichichi Trophy) του ισπανικού πρωταθλήματος για δεύτερη σερί σεζόν.
ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΟ
Εμπλεξε με βαρώνο ναρκωτικών
Ροζ παρασκήνιο είχε η απαγωγή του μεσοεπιθετικού της Βάσκο Ντα Γκάμα Μπερνάρντο Βιέιρα ντε Σόουζα το 2013. Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής σύναψε σχέση με τη Νταϊάνα Ροντρίγκεζ, η οποία όμως είχε παράλληλο δεσμό με βαρώνο ναρκωτικών! Ο ξακουστός και θιγμένος στην προκειμένη περίπτωση Μαρσέλο Σάντος απήγαγε και τα δύο «πιτσουνάκια» και τους περιποιήθηκε δεόντως… Παρότι ο παίκτης δήλωσε εκ των υστέρων ότι δεν τον κακομεταχειρίστηκαν, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι του έγινε μέχρι και ηλεκτροσόκ, ενώ η πέτρα του σκανδάλου δέχτηκε τρεις πυροβολισμούς (όχι σε ζωτικά όργανα). Κατόπιν αυτών μάλλον καθυστέρησε να φύγει από τη χώρα ο παίκτης που το 2016 μεταπήδησε στην Ουλσάν της Νότιας Κορέας.
ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΧΑΝΤΑΚΙ
Η λύτρωση της απελευθέρωσης δεν ίσχυσε στην περίπτωση των Ιρακινών αθλητών πολεμικών τεχνών που βρίσκονταν καθ’ οδόν για προπόνηση, όταν απήχθησαν το 2006 κοντά σε μία βάση της Αλ Κάιντα έξω από τη Βαγδάτη. Ο τραγικός επίλογος γράφτηκε έναν χρόνο μετά, όταν εντοπίστηκαν τα πτώματά τους σε χαντάκι.
ΓΟΥΙΛΣΟΝ ΡΑΜΟΣ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ
Μία επίσκεψη στο σπίτι της μητέρας του στη Βενεζουέλα τον Νοέμβριο του 2011 επεφύλαξε μία σοκαριστική σκηνή. Ο παίκτης του μπέιζμπολ Γουίλσον Ράμος απήχθη από ένοπλους δράστες μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του. Οταν απελευθερώθηκε μία μέρα μετά δήλωσε πως «νιώθω σαν να ξαναγεννήθηκα».
ΕΡΛ ΓΟΥΛΦ
ΤΟΝ ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ
Ηταν ξημέρωμα 23ης Φεβρουαρίου 2016, όταν ο αθλητής του ράγκμπι (που παίζει στους Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς) Ερλ Γουλφ απήχθη με απειλή όπλου. Οι δράστες μάλιστα τον περιέφεραν με το αυτοκίνητό του για κάμποση ώρα, αλλά τελικά τον άφησαν ελεύθερο μιας και φαίνεται να είχαν ως βασικό κίνητρο τη ληστεία.