Ελλάδα

Λιναρόσπορος: Πώς βοηθά στην υγεία του οργανισμού;

52c0b94dca8dab874a23276775596096_LΤα μικρά, σκληρά, γυαλιστερά σποράκια του λιναρόσπορου με την ιδιαίτερη γεύση έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων τα τελευταία χρόνια.

Ο λιναρόσπορος διαθέτει πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και η κατανάλωσή του συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού.

AdTech AdΟ λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, μαγγάνιο). Είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα και περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, ενώ περιέχει και αρκετές φυτοχημικές ουσίες, με «πρωταγωνίστριες» τις λιγνάνες.

bigstock Closeup Of Flaxseed On Backgro 98751890

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του λιναρόσπορου μπορεί να συμβάλλει:

– Στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Οι διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχονται στο λιναρόσπορο βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα και ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μίας κουταλιάς της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα βοήθησε σημαντικά άτομα που υπέφεραν από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

– Στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος

Φαίνεται ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες του λιναρόσπορου συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση σταθερών των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

– Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Μέσα από μελέτες έχει φανεί ότι το άλφα λινολενικό οξύ του λιναρόσπορου μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές κι έτσι το ανοσοποιητικό να λειτουργεί καλύτερα. Μελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου πιθανόν να μπορούσε να βοηθήσει σε αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως για παράδειγμα ρευματοειδή αρθρίτιδα και ψωρίαση.

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

onmed.gr

περισσότερα
Back to top button