Γράφει: Ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος
(Η ιστορία θα πρέπει να προσεγγίζεται ολιστικά έτσι ώστε να καλύπτει όλες τις πτυχές που να οδηγούν σε ένα αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα).
Το Μ.Μ.Α. συνεχίζοντας την προσπάθειά του για ιστορική αφύπνιση καταγραφή και ανάλυση σε βάθος τόσο της Μίκρο όσο και της Μακροιστορίας φιλοξένησε στις 17-4-16 τον γνωστό ιστορικό εκ Μάνης ορμώμενο καθηγητή ιστορίας κ. Σαράντο Καργάκο. Σε μια κατάμεστη αίθουσα ανθρώπων διψώντων και πεινώντων για την γνώση και την εις βάθος εντρύφηση της ιστορίας, ήρθαν να ακούσουν την εισήγηση με θέμα << Αλέξανδρος ο Άνθρωπος φαινόμενο >>.
Για τον εισηγητή δεν χρειάζεται να πλάσουμε εμείς εγκώμια, αφού πρόκειται για μια εξαιρετική πνευματική προσωπικότητα πανελλήνιας εμβέλειας, την οποία πολλοί αναγνωρίζουν και κάποιοι θα την αμφισβητούν. Εμείς στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε, πέραν της απλής αναφοράς και καταγραφής του γεγονότος, να προσεγγίσουμε για άλλη μια φορά την ιστορία και τα γεγονότα από μια οπτική γωνία, που να επιτυγχάνεται το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Η ιστορία για μας δεν είναι μια απλή καταγραφή γεγονότων, ούτε μόνο εξαγωγή συμπερασμάτων, ούτε μόνο αναπόληση των κατορθωμάτων και ότι άλλο μπορεί να διατυπώσει κανείς. Η ιστορία θα πρέπει να προσεγγίζεται ολιστικά έτσι ώστε να καλύπτει όλες τις πτυχές που να οδηγούν σε ένα αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα. Η ιστορία θα πρέπει να είναι: Επένδυση στην γνώση, αξιοποίηση των ευρημάτων, παραδείγματα προς μίμηση αλλά και αποφυγήν, δημιουργία προτύπων ή ακόμη και μύθων, τα οποία όλα μαζί θα δημιουργήσουν πολίτες με ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ακαταμάχητα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η ιστορία πρέπει να μας διδάσκει να διεκδικούμαι αυτά που εμείς δημιουργήσαμε και μας ανήκουν, άσχετα αν προς στιγμή δεν τα κατέχουμε.
Η ιστορία χρειάζεται μια αμφίπλευρη προσέγγιση, ανάλυση, μελέτη κλπ., που να οδηγεί και να καταλήγει σε συμπεράσματα ωφέλημα, διδακτικά και αξιοποιήσιμα. Εάν η διδαχή της ιστορίας γίνει με ένα ολιστικό τρόπο, τότε σίγουρα θα έχουμε να κερδίσουμε όλοι μας. Η ιστορία δεν είναι κάτι που νομίζουν κάποιοι ότι δεν μας αφορά. Η ιστορία δεν είναι μόνο εργαλείο γνώσης που αφορά μόνο τους ιστορικούς και ίσως κάποιους ιστοριολάτρες. Η ιστορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο ανάπτυξης και επένδυσης για κάθε επαγγελματικό κλάδο, φορέα ή επιχειρηματία.
Ο ελλαδικός χώρος και ο ελληνικός λαός έχει τόσο μεγάλη ιστορία που στο μεγαλύτερο μέρος της μένει τόσο ανεκμετάλλευτη που θα μπορούσε να λύσει πολλά οικονομικά προβλήματα, όπως λύνει και ο τουρισμός. Ιστορικός πλούτος και τουρισμός έχουν ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης και βελτίωσης. Επομένως οποιαδήποτε επένδυση γίνει στην αξιοποίηση της ιστορίας των ιστορικών μας μνημείων, τον πολιτισμό κλπ., θα έχει τόσα ανταποδοτικά οφέλη που θα έχουν όλοι μας όφελος.
Κλείνουμε το άρθρο αυτό με μερικά μόνο από τα εκατοντάδες αποφθέγματα από ιστορικούς και επιφανής ανθρώπους για την ιστορία.
«Οι άνθρωποι είναι δημιουργοί της Ιστορίας τους, αλλά δεν γνωρίζουν ότι την δημιουργούν οι ίδιοι”. Karl Marx
“Η μελέτη της ιστορίας είναι μια προσωπική υπόθεση, στην οποία η δραστηριότητα είναι γενικά πιο πολύτιμη από το αποτέλεσμα». (V. H. Galbraith).
“Το μειονέκτημα του ανθρώπου που αγνοεί το παρελθόν είναι ότι δεν γνωρίζει το παρόν”. G. K. Chesterton.
“Άγνοια όσων συνέβησαν προτού γεννηθούμε σημαίνει ότι θα παραμείνουμε πάντα παιδιά”.Κικέρωνας.
“Λαοί και κυβερνήσεις ποτέ δεν έμαθαν τίποτε από την Ιστορία, ούτε ενήργησαν με κριτήριο αρχές που απορρέουν από αυτήν” Hegel
«Η ελληνική ιστορία είναι ένα ποίημα, η λατινική μια εικόνα, η σύγχρονη είναι ένα χρονογράφημα.»Φρανσουά Ρενέ Ντε Σατομπριάν
«Η ιστορία γνωρίζει ένα νόμο, το νόμο να κυνηγάει το ψέμα και να παρουσιάζει την αλήθεια.»Τάκιτος
«Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.»
Μιγκέλ Ντε Θερβάντες.
Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και την ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο (Ιπποκράτης).