Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ο μόνο κίνδυνος. Συχνά αυτά που τρως πριν πιεις ή ενώ πίνεις, κάνουν τον οργανισμό σου σμπαράλια.
Το ότι πριν πιεις πρέπει να φας καλά, ισχύει. Αυτό όμως που θα βάλεις στο στόμα σου κατά το δείπνο, πριν ή κατά τη διάρκεια μιας εξόδου όπου προβλέπεται τσούξιμο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα επιδράσει το αλκοόλ στον οργανισμό σου και συνεπώς στο ανεπιθύμητο αλλά συχνά μοιραίο hangover το οποίο ακολουθεί. Για να μην υποφέρεις λοιπόν την επόμενη, απόφυγε να φας τα παρακάτω- τα οποία βασικά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που τρώμε πριν πιούμε κι ενώ πίνουμε, αλλά μάλλον δε μας κάνουν και πολύ καλό. Όπως:
Αλμυρά σνακ
Αν θυμάσαι, το αλκοόλ σε αφυδατώνει. Κανονικά για κάθε ένα τέτοιο ποτήρι πρέπει να κατεβάζεις δύο νερό. Δεν το κάνεις, δε σε παρεξηγεί κανείς, δεν πειράζει. Αλλά το να φας πατατάκια, ποπ κορν, ξηρούς καρπούς, αλλαντικά και γενικώς κάτι που κολυμπάει στο αλάτι δεν θέλει και ιδιαίτερη νοημοσύνη, σε ξεραίνει επιπλέον. Και δεν ξεκινάμε καλά σίγουρα. Άσε λοιπόν κάτω το συνοδευτικό μπολ όσο νόστιμο κι αν είναι και αντί για τα συνήθη «ψιψιψόνια», πέσε με τα μούτρα στα αγγουράκια και τα καροτάκια. Καλή εναλλακτική και τα φρούτα.
Σαλάτα
Ω, ναι, κι όμως. Η σκέψη «ας φάω κάτι ελαφρύ όπως μια σαλάτα πριν βγω και πιω το Βόσπορο» δε δουλεύει». Γιατί ενώ τα πράσινα φυλλώδη λαχανικούλια σου κάνουν καλό με διάφορους τρόπους, πριν το ποτό δεν εξασφαλίζουν τον απαραίτητο κορεσμό στο στομάχι, συνεπώς αυτό θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως άδειο. Αν θες να φας σαλατούλα κάν’ το, αλλά ρίξε δίπλα και μια γερή δόση πρωτεΐνης, όπως π.χ. κοτόπουλο, το οποίο θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο για να χωνευτεί και αυτό θα επιβραδύνει την άνοδο του επιπέδου αλκοόλ στο αίμα.
Σούσι
Το smash hit της ιαπωνικής κουζίνας για πολύ καιρό περνιόταν για πολύ υγιεινό. «Έλα μωρέ, τι είναι; Ωμό ψαράκι!» λέγαμε και τα maki κατέβαιναν όπως οι μάρκες στον κουλοχέρη. Τα maki, τα inside- outs, τα nigiri και τα temaki πέρα από ψάρι περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως άλλωστε και η σόγια με την οποία συνοδεύεις το σούσι σου. Αν θες να φας οπωσδήποτε κάτι σχετικό, προτίμησε sashimi που είναι πιο ελαφρύ- και χωρίς πολύ σόγια. Αν και εδώ που τα λέμε δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να προηγηθεί κατανάλωση ωμού ψαριού πριν από μισό μπουκάλι βότκα…
Τηγανητά
Πόσες φορές δεν έχεις «χτυπήσει» κάτι βρόμικο συνοδεία μιας ξεγυρισμένης μερίδας τηγανιτής πατάτας πριν πιεις; Ναι, είναι υπέροχη ακολουθία, αλλά πώς να το κάνουμε τώρα, αυτό το στρώμα του γράσου (λάδι) στο στομάχι δεν θα υποδεχτεί φιλόξενα τα επόμενα στρώματα του οινοπνεύματος. Όλα θα μπλεχτούν και όχι πολύ γλυκά. Το φούσκωμα και την καούρα την επόμενη μέρα τα έχεις για πλάκα.
Κάτι πολύ πικάντικο
Εδώ σου αναστατώνει τα σωθικά όταν είσαι νηφάλιος, από πού κι ως πού πιστεύεις λοιπόν ότι θα κάνει καλή ένωση με το cocktail; Πρόσεχε λοιπόν λίγο με τα ντιπ και τις σως που συνοδεύεις το φαγητό σου. Εκτός αν είσαι χαλκέντερος στην κυριολεξία, οπότε φα’ τα όλα δίχως αύριο. Καλή τύχη.