ΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Μάιος 1944: Oι Γερμανοί συλλαμβάνουν όλους τους άντρες της Καστοριάς

65435432

Στις 25 Μαΐου 1944 οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποιούν εικονική αποχώρηση από την πόλη της Καστοριάς και οι Καστοριανοί πολίτες βλέποντας το απρόσμενο θέαμα ξεσπούν σε πανηγυρισμούς. Δύο ημέρες μετά στις 27/5/1944, με εκδικητικές προθέσεις, συγκεντρώνουν στο χώρο μπροστά από το ξενοδοχείο «Παλλάδιον» όλους τους άνδρες 15 έως 65 χρονών.

Δεν προχώρησαν σε εκτελέσεις χάρη στην επέμβαση του Δημάρχου Γεωργίου Βουΐτση, που με τα επιχειρήματά του κατάφερε να τους σώσει.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, δεύτερη φορά, το καλοκαίρι του ’44, οι Γερμανοί με την πρόφαση δήθεν της επικοινωνίας με τους αντάρτες, μέσω φωτεινών σημάτων, συγκέντρωσαν μπροστά από το 1° Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς περισσότερους από 40 Καστοριανούς με σκοπό την εκτέλεση. Ο δήμαρχος και πάλι με φορτική πολύωρη παρέμβα­σή του στο Γερμανό φρούραρχο, κατάφερε να τους σώσει.

 

Ο Γεώργιος Βουΐτσης ήταν γυναικολόγος γιατρός, επίλεκτο και διακεκριμένο μέλος της κοινωνίας της Καστοριάς.

Γεννήθηκε στο Μαυροχώρι της Καστοριάς το 1905. Μετά τις γυμνασιακές σπου­δές του, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιέννη. Ειδικεύτηκε στη γυναικολογία.

Επιστρέφοντας, εγκαταστάθηκε στην Καστοριά κι άσκησε το επάγγελμα του γυναικολόγου γιατρού. Αργότερα διηύθυνε το Γυναικολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καστοριάς. Πρόσφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες με αίσθημα αγάπης και αφοσίωσης προς το καθήκον. Διακρίθηκε για την επιστημονική του κατάρτισή, το ήθος του, την ευσυνειδησία του και την ανθρωπιά του.

Διετέλεσε δήμαρχος Καστοριάς από το Μάιο του 1944 μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.

Με προσπάθειές και παρεμβάσεις του, επίσης, εμπόδισε τον εμπρησμό της εβραϊκής συνοικί­ας, διέσωσε μελλοθάνατους, υπεράσπισε αγωνιστές και βοήθησε πολυμελείς οικογένειες.

 

ΦΟΥΙΤ

 

 

 

περισσότερα
Back to top button