Σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν αλήθειες για μια αγορά που αποτελεί το «μοναδικό βασίλειο των μετρητών» στη χρεοκοπημένη Ελλάδα προκύπτουν από την έκθεση πεπραγμένων της ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για τα τυχερά παιχνίδια (ΕΕΕΠ).
Η αναλυτική έκθεση -την οποία παρουσιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών- παραδόθηκε χθες από τον πρόεδρο της Αρχής, Αντώνη Στεργιώτη, στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και την επιβολή των capital controls, η κατά κεφαλήν δαπάνη για τα επίγεια τυχερά παίγνια στην Ελλάδα ανήλθε το 2015 σε 182 ευρώ έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που διαμορφώθηκε σε 179 ευρώ.
Οι Έλληνες συνεχίζουν να τζογάρουν, στο μεταίχμιο μεταξύ ελπίδας και απόγνωσης, σε μια αγορά στην οποία κυριαρχεί το ιδιωτικό μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, ενώ στα τμήματα εκείνα που δεν δραστηριοποιείται κυριαρχούν ολιγοπωλιακές δομές (καζίνο, διαδίκτυο) σε καθεστώς ημιδιαφάνειας.
Η αντίστοιχη κατά κεφαλήν δαπάνη για τη διαδικτυακή αγορά ανήλθε σε 13 ευρώ στην Ελλάδα, έναντι των 33 ευρώ που καταγράφονται στην Ευρώπη των 28, αν και σε αυτόν τον τομέα τα δεδομένα είναι πιθανότατα ανακριβή.
Τα στοιχεία για τη διαδικτυακή αγορά προέρχονται από δεδομένα που οι ίδιες οι εταιρείες δήλωσαν (οι 21 από τις 24 εταιρείες που έχουν ενταχθεί στο λεγόμενο «μεταβατικό καθεστώς») και, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα.
Συνολικά εκτιμάται ότι παίχτηκαν 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ακαθάριστα έσοδα για όλους τους παρόχους παιγνίων προσεγγίζουν το 1,7 δισ. ευρώ.
Παρ’όλα αυτά πρέπει να επισημανθεί πως το 2015 ήταν μια χρονιά σχετικής ύφεσης συνολικά για τον χώρο του τζόγου, επισημαίνει μεταξύ άλλων το σχετικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»