Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Πάσχα στους Αμπελόκηπους (φωτογραφίες – βίντεο)

 

13151677_10206071404653420_4994573361215084081_nΕπιτάφιος – Ανάσταση – Β’ Ανάσταση στον Αη Νικόλα

Επιτάφιος 2016:
Αμπελόκηποι Καστοριάς 29-4-2016
    Το βράδυ της Μ. Πέμπτης,μετά την ακολουθία των 12 Ευαγγελίων, όπως κάθε χρόνο,έτσι και φέτος,μια ομάδα γυναικών του χωριού,με την καθοδήγηση της  Θωμαής Δημητριάδου,που εδώ και χρόνια έχει αναλάβει αυτό το καθήκον,ανέλαβαν και στόλισαν με πολύ μεράκι  τον Επιτάφιο στον Ναό Αγ Κων & Ελένης.

     Την Παρασκευή το  πρωί έγινε η Τελετή της Αποκαθήλωσης,γυναίκες του χωριού έφεραν λουλούδια στον Επιτάφιο,η καμπάνα χτυπούσε πένθιμα όλη την ημέρα, ενώ το βράδυ εψάλησαν τα “Εγκώμια” .Ο Επιτάφιος φωτογραφήθηκε από πάρα πολλούς συγχωριανούς που ανέβασαν φωτογραφίες  στο διαδίκτυο.

από Χορωδιακή Ομάδα,τον βασικό πυρήνα της οποίας αποτελούν μέλη της παλιάς Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου, που συμπληρώνεται από άλλους συγχωριανούς.
Φέτος υπήρχε αρκετά μεγάλη συμμετοχή συγχωριανών στα Εγκώμια, που εψάλησαν υπό την Δνση του Ιεροψάλτη μας Λιάμη Γεωργίου, που είχε την ιδέα η χορωδιακή Ομάδα να ψάλλει από το Υπερώωο-Γυναικωνίτη του Ναού και πραγματική το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο κατά κοινή ομολογία
Μετά τα Εγκώμια,έγινε η περιφορά του Επιταφίου στο Χωριό με διαδρομή:Ναός Γ Κων & Ελένης-Πλατεία-Ναός Παναγίας-επιστροφή στο Ναό Αγ Κωνου & Ελένης,.Σε όλη την διαδρομή,μέλη της Χορωδιακής ομάδας έψαλαν τα Εγκώμια.
    Τον Επιτάφιο μετέφεραν νέα παιδιά του χωριού (Γρηγόρης Νικόπουλος,Χρήστος Τζώτζης,Χρήστος Μιχαλόπουλος,Τρυφόπουλος Νίκος,Βασιλειάδης Στέργιος,Παπασωτηρίου Κώστας) με υποστήριξη και του “τρανύτερου” Ζήση Γιάννη

Δείτε Ένα μικρό VIDEO Επιτάφιος ‘2016: Ψάλλει “Αξιον Εστίν” η Χορωδιακή Ομάδα Αμπελοκήπων με Δνση Ιεροψάλτη Λιάμη Γεωργίου

 

Πάσχα στο Χωριό:Αμπελόκηποι Καστοριάς: 1-5-2016.

Η Ανάσταση το Βράδυ

Η ακολουθία της Ανάστασης έγινε στο  Ναό Αγ Κων/νου και Ελένης, όπου το βράδυ του Σαββάτου πλήθος χωριανών, αλλά και πολλών περιοίκων,με τις οικογένειές τους ,κατέκλυσαν τον Ναό και το προαύλειό του.

Μετά το “Δεύτε λάβετε Φώς” ακολούθησε η έξοδος προ του Ναού,όπου είχε διαφορφωθεί ο χώρος ,με τα μικρόφωνα, για τον παπαΝικόλα και τους Ψαλτάδες.

Με το άκουσμα του πρώτου Χριστός Ανέστη“,οι παρευρισκόμενοι ολόγυρα,με τις λαμπάδες τους,άρχισαν να τσουγκρίζουν τα κόκκινα πασχαλιάτικα αυγά,ανταλλάσσοντας ασπασμούς και ευχές “Χριστός Ανέστη!/Αληθώς Ανέστη!”

Ακολούθησε,κατά το έθιμο, η “Μαγειρίτσα” και ο “Οβελίας” με οικιακές συνάξεις συγγενών &φίλων

 

Η Β’ Ανάσταση- στον Αη Νικόλα.

    Κατά το παλιό έθιμο,ακολούθησε η Β’ Ανάσταση,την Κυριακή (Τελετή της Αγάπης 11πμ-12.30μμ) στον Ναό Αη Νικόλα,στα Κοιμητήρια,.Μετά την τελετή,όλοι είχαν την ευκαιρία να ανάψουν ένα κερί ή το καντήλι ,στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων,ή ακόμα να αφήσουν,κατά το παλιό έθιμο και κόκκινα αυγά στους Τάφους.
    Ο Πολιτιστικός Σύλλογος,τέλος,πρόσφερε σε όλους ένα πασχαλιάτικο κέρασμα με κόκκινα αυγά.

ampelokipi-kastoria.blogspot.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button