Μιλούν Τραϊανός Ούρδας, Παντελής Σιάντσης, Χρήστος Φράσιας και Κλεοπάτρα Φίσκα
Στο Νομό της «γουνοποιϊας» βρίσκεται σήμερα το Undewriter.gr. Καταγράφει και μεταφέρει το παλμό του Νομού Καστοριάς, στο δυτικό άκρο της Μακεδονίας, που μέχρι πρόσφατα ζούσε και ευημερούσε από το εμπόριο της γούνας. Ανεπηρέαστος από την οικονομική κρίση που χτύπησε την υπόλοιπη Ελλάδα από το 2010, μέχρι που προέκυψαν τα προβλήματα με την Ρωσία, πόλεμοι, υποτίμηση του νομίσματος της χώρας έναντι του δολαρίου, τα οποία γονάτισαν το κλάδο γουνοποιίας. Σήμερα, ο Νομός μετρά απώλειες, πάνω στις οποίες έρχονται και προστίθενται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Στο σημερινό ρεπορτάζ του Undewriter.gr συνθέτουν οι κ.κ. Ούρδας Τραϊανός – Group ΜΕΡΙΜΝΑ – Θυγατρική Groupama. Σιάντσης Παντελής – Πρακτορείο Ασφαλειών. Φράσιας Χρήστος – Πρακτορείο Ασφαλειών. Φίσκα Κλεοπάτρα του Κοσμά – Ασφαλιστικό Γραφείο.
Ρεπορτάζ Ελενα Ερμείδου
Η γούνα είναι σαν το χρηματιστήριο
Μέχρι πρόσφατα η πόλη ζούσε από το εμπόριο γούνας λέει ο κος Ούρδας Τραϊανός, σήμερα ο κλάδος συγκεντρώθηκε στα χέρια λίγων. Παρουσιάζει υψηλότατους κινδύνους και για αυτό το λόγο οι ασφαλιστικές αποφεύγουν να παρέχουν καλύψεις. Κάποια εμπορεύματα γούνας φεύγουν χωρίς τιμολόγια, κάποια είναι υποτιμολογημένα. Δεν μπορoύν να δοθούν καλύψεις καθώς οι τιμές αυξομειώνονται: μπορεί την μία φορά το εμπόρευμα να πωλείται προς 4.000 ευρώ για παράδειγμα, και την άλλη το ίδιο εμπόρευμα να πωλείται προς 15.000 ευρώ. Στην δημοπρασία της Κοπεγχάγης το κομμάτι της γούνας πωλείτο προς 80 ευρώ, το ίδιο μήνα μπορεί να πωληθεί προς 40 ευρώ. Η γούνα, δηλώνει, είναι κάτι σαν το χρηματιστήριο. Λειτουργεί σαν επενδυτικό προϊόν υψηλού κινδύνου αφού ακόμη και ο «χρυσός έχει μικρότερες διακυμάνσεις». Ούτε οι ασφαλιστικές πιστώσεων μπαίνουν στο κλάδο αυτό, ανέφερε, σε σχετική ερώτηση για την Euler Hermes.
Κατά τα άλλα, ο Νομός παρουσιάζει τις ίδιες τάσεις με την υπόλοιπη Ελλάδα. Κυκλοφορούν ανασφάλιστα οχήματα . Αυτό γιατί οι κάτοικοι όπως και όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός της χώρας προσπαθεί να εξοικονομήσει ακόμη και με αυτό τον τρόπο, έστω και λίγα ευρώ. Ο νόμος για τα ανασφάλιστα δεν δούλεψε αλλά ούτε και η τροχαία θέλει να επιβαρύνει με πρόστιμα τα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά.
Οι κάτοικοι της Καστοριάς ενδιαφέρονται για τα νοσοκομειακά συμβόλαια, ωστόσο τα συμβόλαια αυτά σε διάστημα 3-5 ετών γίνονται ασύμφορα διότι φτάνουν να γίνουν πολύ ακριβά. «Ένα νοσοκομειακό μπορεί να ξεκινήσει με 1300 ευρώ το χρόνο και να φτάσει και 4000 ευρώ αν βγάλει ζημιές». Επίσης ο ίδιος τονίζει, δεν μπορεί ένα συμβόλαιο να είναι προσιτό από άποψη τιμής σε άτομα ηλικίας 40 ετών, και από τα 40 και πάνω το κόστος να ξεφεύγει. Και όσο αυξάνεται η ηλικία να γίνεται όλο και πιο αδύνατη η αγορά του, όταν μάλιστα τις υπηρεσίες αυτές τις έχουν ανάγκη τα άτομα μεγάλης ηλικίας περισσότερο από τους νεώτερους.
Τα συμβόλαια αστικής ευθύνης δεν κινούνται όπως παλαιότερα, πολλές επιχειρήσεις κλείνουν, ενώ και ο όγκος των συμβολαίων αστικής ευθύνης ξενοδόχων φθίνει καθώς έχει μειωθεί σημαντικά ο τουρισμός στην Καστοριά και συγκεκριμένα οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέπτονταν την Καστοριά για την γούνα. Τέλος, τονίζει, δεν υπάρχει καμία καλλιέργεια ψαριών στην λίμνη ούτε οι σχετικές ασφαλίσεις αν και παλαιότερα ο κόσμος ζούσε από την λίμνη.
Το Underwriting παίζει πρωτεύον ρόλο στην ασφάλιση της γούνας
Η οικονομία της Καστοριάς χαρακτηρίζεται από μία ιδιομορφία, επιβεβαιώνει από την πλευρά του και ο κος Σιαντσής, στηρίζεται στο εμπόριο της γούνας. Ωστόσο ο κλάδος αυτή την στιγμή έχει πέσει σε φάση ύφεσης. Μέχρι το 2014, σημειώνει «δεν είχαμε κρίση, όμως από την στιγμή που το δολάριο αυξήθηκε απέναντι στο ρούβλι, μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των Ρώσων που κατέθεταν λεφτά στην Καστοριά για την αγορά γούνας.
Όπως τονίζει οι ασφαλιστικές αποφεύγουν την ασφάλιση της γούνας, συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «οι γούνες δεν βγάζουν ζημιές σε σχέση με τον όγκο και τα συμβόλαια», ωστόσο παρατηρεί πως αν μία ασφαλιστική έχει φτιάξει μία κοινωνία κινδύνων τότε η ασφάλιση της γούνας βγαίνει, προσθέτοντας ότι πρωτεύον ρόλο παίζει η ανάληψη των κινδύνων από το underwriting.
Οι κίνδυνοι της γούνας είναι δύο: Ο κίνδυνος κλοπής μέσα από τα καταστήματα και οι απώλειες κατά την μεταφορά. H Generali, ανέφερε, έχει επενδύσει στην γούνα, ωστόσο υπάρχει και μία γερμανική μεσιτική με υποκαταστήματα σε πολλές χώρες που εξειδικεύεται στην ασφάλιση γούνας. Η συγκεκριμένη μεσιτική σύμφωνα με την νομοθεσία επιτρέπεται να ασφαλίζει μόνο το εμπόρευμα της γούνας. Atradius και Euler Hermes δεν ασφαλίζουν τις πιστώσεις γιατί δεν έχουν επαρκή στοιχεία.
Στην Καστοριά, προσθέτει παρατηρείται μία αύξηση της ζήτησης των νοσοκομειακών προγραμμάτων, και των ασφαλίσεων τουρισμού.
Τα πρόστιμα με τα ανασφάλιστα – πολιτικό παιχνίδι
Αρκετά τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα στο Νομό Καστοριάς διατυπώνει ο κος Φράσιας. Το σύστημα αποστολής προστίμων δεν δούλεψε, με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι οδηγοί πλέον να μην λαμβάνουν σοβαρά καμία από τις δηλώσεις της πολιτείας σχετικά με τον εντοπισμό τους. Το υπουργείο δεν έστειλε ραβασάκια και το σίγουρο είναι, τονίζει, ότι πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι. ΕΠΥ δεν δουλεύουν στην επαρχία καθώς ο κόσμος δεν τις ξέρει, ωστόσο μεγάλη ζημιά έχουν κάνει οι ιντερνετικές πωλήσεις και οι τράπεζες όπου εκτός των πυρασφαλιστηρίων που υποχρεώνουν τους κατόχους δανείων να αγοράσουν, προσφέρουν στους πελάτες ασφαλιστήρια αυτοκινήτου σε δελεαστικές τιμές.
Στο Νομό κινούνται κάπως τα ασφαλιστήρια αστικής ευθύνης, δηλαδή συμβόλαια αστικής ευθύνης ιατρών που χειρουργούν σε κλινικές, συμβόλαια αστικής ευθύνης μηχανικών, λογιστών και κάποια συμβόλαια αστικής ευθύνης ξενοδόχων, κυρίως το χειμώνα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κος Φράσιας τονίζει ότι από το 2010-2014 η Καστοριά δεν αντιμετώπισε πρόβλημα οικονομικό ωστόσο τα προβλήματα που προέκυψαν στην Ρωσία γονάτισαν το κλάδο γουνοποιίας.
Τα συμβόλαια υγείας κινούνται μέσω τραπεζών
Ο Νομός αντιμετωπίζει έντονη οικονομική δυσπραγία λόγω της πτώσης της γούνας που οφείλεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ουκρανία και η Ρωσία. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβλήματα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Νομό και από αυτό δεν εξαιρούνται οι ασφαλιστές. Στην πρόθεση τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης, οι κάτοικοι της Καστοριάς πηγαίνουν στην Αλβανία να αγοράσουν φυσικό αέριο όπου είναι 40% χαμηλότερο από ότι στην Ελλάδα και στην Bitola FYROM στα σύνορα να ψωνίσουν τρόφιμα από τον ΒΕΡΟΠΟΥΛΟ, όπου οι τιμές στο ράφι είναι μέχρι και 50% χαμηλότερες από ότι οι τιμές στην Ελλάδα για τα ίδια ακριβώς προϊόντα.
Κύριος ανταγωνιστής μας, τονίζει το Ασφαλιστικό Γραφείο Φίσκα Κλεοπάτρα είναι οι τράπεζες που καταπιέζουν τους δανειολήπτες να αγοράσουν καλύψεις για τις οποίες τα ασφάλιστρα είναι δυσβάσταχτα.
Ανταγωνιστής των ασφαλιστών είναι και το διαδίκτυο διότι λόγω κρίσης οι κάτοικοι ψάχνουν εκεί να βρουν το φτηνό ασφάλιστρο.