Αναμφισβήτητα μια σπουδαία κυρία της ενημέρωσης, που εξακολουθεί να αφήνει το δικό της στίγμα στην ειδησεογραφία. Με τη στάση της μας διδάσκει πως μια γυναίκα μπορεί να αναζητά, να διευρύνεται, να μαθαίνει, να συγκρούεται, να υπερβαίνει τον ίδιο της τον εαυτό, να πετυχαίνει και να προχωράει. Αυτή είναι η Έλλη Στάη η οποία μας μιλά για την ισότητα των φύλων, με αφορμή το πρώτο τεύχος από το Μωβ Πορτοκάλι.
-Είστε η σιδηρά κυρία της δημοσιογραφίας. Την ίδια στιγμή, αρκετές γυναίκες κατακτούν ολοένα και περισσότερο διευθυντικές και ηγετικές θέσεις στο χώρο εργασίας τους. Πιστεύετε πως αυτό επαρκεί για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων;
Η κατάκτηση ηγετικών θέσεων σε χώρους δουλειάς είναι για τις γυναίκες αναμφισβήτητα κάτι πολύ σημαντικό. Σίγουρα, δεν επαρκεί για να αλλάξει ριζικά η κοινωνική αντίληψη που υπάρχει στην ίση αντιμετώπιση της γυναίκας σε όλο το φάσμα της ζωής της, όμως, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα και δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε.
-Η θέση του άνδρα και της γυναίκας έχει θεμελιωθεί βαθιά στην ελληνική κοινωνία, αποδίδοντας τους άκαμπτα αλλά σαφή χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα στον τομέα της ισότητας των φύλων κατατάσσεται στην 87η θέση μεταξύ 145 χωρών, με τη Ρουάντα, το Καζακστάν και την Ουγκάντα να ξεπερνούν παρασάγγας την Ελλάδα. Τι νομίζετε πως φταίει;
Χωρίς να υποτιμώ τις λίστες κατάταξης διαφόρων ερευνών, θα έλεγα ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να εντοπίζουμε τα προβλήματα της συγκεκριμένης ελληνικής κοινωνίας για τους παγιωμένους ρόλους του άντρα και της γυναίκας. Τα άκαμπτα όπως λέτε χαρακτηριστικά μπορούν να αλλάξουν, αν το ίδιο το κράτος βάλει ένα σταθερό πλαίσιο ως προς την ισότητα ανδρών και γυναικών σε τομείς όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, οι κοινωνικές υποδομές και οι βοήθειες για τη γυναίκα-μητέρα και, βεβαίως, η αλλαγή των αντιλήψεων στη Παιδεία Αυτό, είναι πολύ σημαντικό γιατί σε αυτή την ανισότητα των δύο φύλων μην παραγνωρίζουμε ότι συμβάλλουν συχνά και οι ίδιες οι γυναίκες μεγαλώνοντας αγόρια και κορίτσια με τις κλασσικές παραδοχές αναπαράγοντας το μοντέλο της ανισότητας.
-Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες δύο δολοφονιών γυναικών από τους συντρόφους τους, ενώ 1 στις 4 γυναίκες θα κακοποιηθεί κάποια στιγμή στη ζωή της, τι χρειάζεται να κάνουμε για να εξαλείψουμε τέτοια φαινόμενα;
Το βασικό που έχουμε να κάνουμε είναι να σπάσουμε τη σιωπή και να βοηθήσουμε τις γυναίκες που υφίστανται σωματική αλλά και ψυχολογική βία να βρουν την δύναμη να το αντιμετωπίσουν. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εύκολα γιατί η κοινωνία δεν τους παρέχει ταυτόχρονα προστασία απέναντι σε μια σειρά από προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν όπως είναι η συνεχιζόμενη απειλή της βίας, η αμφισβήτηση και ενίοτε η λοιδορία.
-Κάθε 25 Νοέμβρη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, τα ΜΜΕ υποστηρίζουν ένθερμα όλες τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Στην επόμενη δολοφονία γυναίκας από το σύντροφο της, συνήθως περιγράφεται ένα έγκλημα πάθους παραθέτοντας έτσι ένα «ελαφρυντικό» στο δράστη. Ποιος είναι ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην καταστολή της βίας κατά των γυναικών;
Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πολύ ότι τα Μ.Μ.Ε. έχουν σημαντική αποστολή να προβάλλουν το άλλο μοντέλο της ισότιμης ύπαρξης ανδρών και γυναικών και να μην αναπαράγουν τα κοινωνικά πρότυπα μίας ανισότητας μέσα από τα ενημερωτικά ή ψυχαγωγικά τους προγράμματα. Στα θέματα των δολοφονιών γυναικών όπως και γενικότερα των δολοφονιών θα έλεγα να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι ούτως ή άλλως η εγκληματική δράση έχει δικούς της «κανόνες» και δεν μπορούμε πάντα να ταυτοποιήσουμε τη δράση αυτή με τα θέματα ανισότητας των δύο φύλων.
-Εσείς ως γυναίκα, έχετε δεχθεί διαφορετική αντιμετώπιση στο εργασιακό ή φιλικό σας περιβάλλον, λόγω του φύλου σας;
Εννοείται ότι έχω δεχτεί διαφορετική αντιμετώπιση και σε νέα ηλικία και σε μεγαλύτερη, λόγω του φύλου μου. Θέματα ομορφιάς, ηλικίας, ικανοτήτων χρησιμοποιούνται πολύ συχνά αρνητικά, σεξιστικά και ενίοτε «ρατσιστικά». Αυτά όλα τα έχω υποστεί και συνεχίζω να τα υφίσταμαι στο ευρύ επαγγελματικό μου περιβάλλον. Στο φιλικό μου περιβάλλον έχω φροντίσει να κάνω τις σωστές επιλογές ανθρώπων όπου δεν τίθενται τέτοια θέματα.
-Είστε αναμφισβήτητα καταξιωμένη στο χώρο σας. Αυτό λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντας ώστε να σας αντιμετωπίζουν ισότιμα με τους άνδρες συναδέλφους σας;
Σίγουρα όταν έχεις καταφέρει να περάσεις τον Ρουβίκωνα, δηλαδή να σε δεχτούν με όλα σου τα χαρακτηριστικά και να πετύχεις τους στόχους σου, είναι μία σοβαρή ασπίδα προστασίας.
-Τη στιγμή που η Ελλάδα υστερεί πολύ στο ζήτημα της ισότητας των φύλων, υπάρχει κάτι που σας κάνει να αισιοδοξείτε;
Είμαι πολύ αισιόδοξη, γιατί πιστεύω βαθιά, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των σημαντικών γυναικών που υπάρχει, έχει τάσεις επικράτησης.
Ευχαριστούμε πολύ την κ. Έλλη Στάη για τη συνέντευξη που παραχώρησε στα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του δήμου Καστοριάς.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Α τεύχος του Μωβ Πορτοκάλι το Μάρτιο 2016
supportwomenkastoria.blogspot.gr