Η ελληνική κουζίνα και τα παραδοσιακά, αγνά, ελληνικά προϊόντα φημίζονται για τις γευστικές αλλά και διατροφικές τους ικανότητες. Υποστηρίζουν ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής, που δεν υστερεί σε απόλαυση, και διασφαλίζει μία καλύτερη ποιότητα ζωής, ευεξίας και σωματικής υγείας.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, που την τελευταία τριετία αναζήτησαν 37.000 ξένοι χρήστες- από 145 χώρες- ελληνικά προϊόντα και ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μέσω του διαδικτυακού κόμβου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονταν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γερμανία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ινδία, την Ιταλία, την Τουρκία και τη Γαλλία.
Υπάρχουν πραγματικά πολλά παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα μοναδικής ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας και γευστικής απόλαυσης! Το greekreporter ξεχώρισε τα 11 πιο δημοφιλή από αυτά για εσάς…
1. Μαστίχα Χίου
Παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο αιγαιοπελαγίτικο νησί της Χίου. Η συγκομιδή της γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο στα 24 γνωστά ως Μαστιχοχώρια της Χίου, τα οποία έχουν μάλιστα κηρυχθεί παραδοσιακοί ή διατηρητέοι οικισμοί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η μαστίχα Χίου είναι από το 1997 Π. Ο. Π. (Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
Το εντυπωσιακό είναι ότι η μαστίχα έχει πολλές εφαρμογές, τόσο ως διατροφικό, καλλυντικό ή φαρμακευτικό προϊόν. Ο ίδιος ο Ιπποκράτης είχε επισημάνει τις θεραπευτικές ιδιότητές της, κυρίως για το στομάχι, τα εγκαύματα και τις δερματικές παθήσεις. Μπορεί να καταναλωθεί και ακατέργαστη ενώ ξεχωρίζει για το μοναδικό άρωμά της! Ας μην ξεχνάμε το λικέρ μαστίχας!
2. Αυγοτάραχο
Οι διάσημοι σεφ παγκοσμίως το λατρεύουν ενώ πολυτελή καταστήματα όπως τα Petrossian, Fauchon και Caviar Exclusives φιλοξενούν αυτό το ελληνικό προϊόν με καμάρι στα ράφια τους. Πρόκειται για μία ιδαίτερη, gourmet λιχουδιά που συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία με το χαβιάρι, την τρούφα και το φουά γκρα.
Είναι στην ουσία τα αυγά του θηλυκού κέφαλου της «μπάφας», όπως λέγεται το ψάρι, τα οποία οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι και στη συνέχεια τα εμβαπτίζουν μέσα σε κερί για να διατηρηθούν αναλλοίωτα. Το αυγοτάραχο θεωρείται το χαβιάρι της Ελλάδας και παράγεται κατά μεγάλη ποσότητα στην περιοχή του Μεσολογγίου.
3. Ούζο
Παγκοσμίως φημισμένο ελληνικό ποτό, με δημοφιλέστερο το ούζο της Λέσβου (ούζο Πλωμαρίου και όχι μόνο). Παράγεται στο νησί της Μυτιλήνης από την απόσταξη αλκοόλης, νερού και αρωματικών υλικών με επικρατέστερο τον γλυκάνισο. Υπάρχει όμως και ούζο χωρίς γλυκάνισο.
Σερβίρεται σε μικρά ή λεπτά και ψηλά ποτήρια και πίνεται είτε σκέτο είτε με πάγο, ώστε να είναι πιο ελαφρύ για όσους δεν έχουν συνηθίσει την έντονη γεύση του. Συνοδεύεται συνήθως με ελληνικό μεζέ, που προσφέρεται σε μικρά πιατάκια και μεγάλη ποικιλία!
4. Φέτα
Τα ελληνικά τυριά κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις εξαγωγές. Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Φορμαέλα Παρνασσού, Κατίκι Δομικού μα πάνω από όλα… φέτα! Η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση προμηθευτών τυριού στην Κύπρο με ποσοστό 21, 2% και στην πέμπτη θέση στη Σουηδία, με ποσοστό 9, 5%. Η φέτα λοιπόν, το πιο διάσημο και από τα ακριβότερα παραδοσιακά ελληνικά τυριά, είναι είδος τυριού στην άλμη. Βασικές περιοχές παραγωγής φέτας είναι η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Μυτιλήνη.
Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου με μείγμα έως 30% από γάλα κατσίκας. Διάσημη για την αρκετά αλμυρή της γεύση, έχει άσπρο χρώμα, ιδιαίτερη μυρωδιά και η ποικιλία της διαφέρει ανάλογα με τη σκληρότητα του τυριού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έχει κατοχυρώσει ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π. Ο. Π), που σημαίνει ότι το όνομα «φέτα» δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός Ελλάδας και το συγκεκριμένο προϊόν δε μπορεί να παραχθεί με άλλο τρόπο πέραν του παραδοσιακού.
5. Ελαιόλαδο
Εδώ οι συστάσεις είναι περιττές… Το ελαιόλαδο αποτελεί ίσως το δημοφιλέστερο ελληνικό προϊόν, που παρουσιάζει τις περισσότερες εξαγωγές στο εξωτερικό. Η βάση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και των συνταγών της είναι το λάδι ελιάς ενώ η φημισμένη μεσογειακή διατροφή προϋποθέτει… ελαιόλαδο!
Ξεχωρίζει για την αγνότητά του, την εξαιρετική του γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. Τα πιο φημισμένα είναι αυτά της Καλαμάτας και της Άμφισσας, αλλά υπάρχουν πραγματικά πολλά μέρη της ελληνικής υπαίθρου όπου παράγεται ελαιόλαδο.
6. Μέλι
Ένα ακόμη παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, που φημίζεται παγκοσμίως για την καλή του ποιότητα, τα θρεπτικά συστατικά, τις καλλυντικές ιδιότητες (κι όμως!), το άρωμά του και τη μοναδική γεύση του. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν πως ένα από τα μεγάλα μυστικά της μακροζωίας είναι μία κουταλιά μέλι κάθε πρωί.
Το ελληνικό μέλι υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων, αρωμάτων και τρόπων παρασκευής. Περισσότερο γνωστά και με μεγαλύτερη κυκλοφορία στο εμπόριο είναι το ανθόμελο που παράγεται από νέκταρ, κυρίως, εσπεριδοειδών, το θυμαρίσιο με το εξαιρετικό του άρωμα και το πευκόμελο, που παράγεται στις ορεινότερες περιοχές της Ελλάδας από τα κωνοφόρα δέντρα.
7. Κρόκος Κοζάνης
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλος ντόρος γύρω από τον κρόκο Κοζάνης, γνωστός ως σαφράν! Άλλες ονομασίες του είναι οι «ζαφορά» και «σαφράνι». Θεωρείται η καλύτερη ποιότητα βιολογικού κρόκου. Ο συνεταιρισμός της Κοζάνης σήμερα εξάγει περίπου το 30% της παραγωγής του σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, στη Ρωσία, στην Αυστραλία, την Αμερική και τα Αραβικά Εμιράτα, ενώ γίνονται προσπάθειες εξαγωγής και στην Κίνα.
Η Κλεοπάτρα ήταν η πρώτη που λάτρεψε τις καλλυντικές ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης, ενώ σήμερα το σαφράν χρησιμοποιείται για τις πιο gourmet συνταγές των διασημότερων σεφ.
8. Παξιμάδι Κρήτης
Οι Βυζαντινοί πίστευαν πως ήταν ένα σπουδαίο δημιούργημα του διάσημου στα ρωμαϊκά χρόνια γαστρονόμου Παξάμου. Σήμερα το παξιμάδι έχει συνδεθεί με το νησί της Κρήτης και την παραδοσιακή κρητική συνταγή του ντάκου (κρητικό παξιμάδι, φέτα, αλεσμένη ντομάτα, ρίγανη, κάπαρη).
Φτιάχνεται με απλά μέσα και φυσικά υλικά, προσφέρει τον πλούτο των δημητριακών, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και στη γενικότερη καλή διατροφή, ειδικά όταν πρόκειται για παξιμάδι ολικής άλεσης.
9. Μακεδονικός Χαλβάς
Αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, το οποίο πρωταγωνιστεί σε ημέρες νηστείας όπως είναι η περίοδος της Σαρακοστής και παράγεται κατά κύριο λόγο στη βόρεια Ελλάδα. Ιδανικός για κάθε ώρα της ημέρας και κάθε γεύμα, αφού μπορεί να είναι γλυκός (με κακάο, βανίλια, σοκολάτα υγείας, μέλι κ.ά.) ή να ταιριάξει με αλμυρά όπως είναι το τυρί. Μπορείτε να δοκιμάσετε τον μακεδονικό χαλβά πολύ ευχάριστα με ψωμί.
Βασικό συστατικό του χαλβά είναι το σουσάμι, το οποίο με τη σειρά του είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε, Β1, Β2, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο.
10. Γιαούρτι
Οι Γάλλοι το αποκαλούν «το γάλα της αιώνιας ζωής» και οι προπονητές μας το συνιστούν ως γεύμα για μετά την άσκηση. Σύμφωνα μ’ έρευνες όσοι ακολουθούν μία δίαιτα με καθημερινή πρόσληψη θερμίδων γύρω στις 500 kcal και καταναλώνουν τουλάχιστον μία μερίδα με γιαούρτι μέσα στο 24ωρο, χάνουν κατά 81% περισσότερο λίπος από την περιοχή της κοιλιάς.
Πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο και βιταμίνες, ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, καταστέλλει τις λοιμώξεις, διευκολύνει την πέψη και καταπολεμά μέχρι και την κακοσμία του στόματος!
11. Γλυκά κουταλιού
Έχουν συνδεθεί με την ελληνική φιλοξενία και συγκεκριμένα με το καλωσόρισμα ενός επισκέπτη στο σπίτι. Μπορεί να μην αποτελούν πρωτογενές προϊόν παραγωγής, αλλά είναι ένα από τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα ξακουστά στο εξωτερικό.
Λέγονται έτσι γιατί το μέγεθός τους είναι όσο ενός γεμάτου κουταλιού του γλυκού, τα περισσότερα από αυτά προετοιμάζονται την εποχή του χρόνου κατά την οποία ωριμάζει το κάθε φρούτο και υπάρχουν σε ποικίλες γεύσεις.
Αγριοκέρασο, σταφύλι, φιστίκι, σύκο, βερίκοκο, περγαμόντο, κίτρο, δαμάσκηνο, βύσσινο, κυδώνι, μελιτζανάκι και όχι μόνο! Μία ακόμη παραδοσιακή συνήθεια θέλει τα γλυκά του κουταλιού να σερβίρονται με τον ελληνικό καφέ.