Ώρα για πίτσα και μάλιστα νηστίσιμη
Υλικά συνταγής
- Για τη ζύμη
- 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι σκληρό
- 1 ½ φακελάκι ξηρή μαγιά (στιγμής)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- περίπου ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο (λίγο κάτω απ’ τη μέση) και λίγο ακόμη για το λάδωμα της επιφάνειας
- περίπου 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό (λίγο κάτω απ’ τη μέση)
- Για τη γέμιση
- 3 ντομάτες ώριμες και σφιχτές κομμένες σε κύβους
- 3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
- μανιτάρια ψιλοκομμένα
- καλαμπόκι
- λίγη ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Ρίχνετε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το λάδι και το νερό σε μια ευρύχωρη κούπα και ανακατεύετε αρχικά με μαχαίρι για να αναμειχθούν τα στερεά με τα υγρά υλικά και στη συνέχεια ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή κι ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια σας και στα τοιχώματα. Φτιάχνετε πρόχειρα μια μπάλα και αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη στην άκρη 30’.
- Μόλις περάσει το μισάωρο, λαδώνετε ή βουτυρώνετε το μεγάλο, παραλληλόγραμμο ταψί του φούρνου (η ζύμη φτάνει γι’ αυτό) ή μικρότερα ταψάκια, αν σκοπεύετε να φτιάξετε περισσότερες βάσεις. Βάζετε την αφράτη ζύμη στο ταψί και την απλώνετε με τα χέρια να καλύψει όλο τον πάτο και λίγο από τα πλαϊνά τοιχώματα. Την αφήνετε άλλο ένα δεκάλεπτο σκεπασμένη στην άκρη. Ανάβετε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 200° C.
- Λαδώνετε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης, τοποθετείτε πάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τις ελιές και το καλαμπόκι, πασπαλίζετε με ρίγανη και αλατοπιπερώνετε. Περιχύνετε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50΄ και μέχρι να ροδίσει.