Στο γράψε – σβήσε είναι τα μέτρα και οι αλλαγές θα γίνονται ως την τελευταία στιγμή. Όμως όλα δείχνουν ότι τα περισσότερα μέτρα που έχουν συζητηθεί τελικά θα γίνουν νόμος και έτσι οι πολίτες θα έχουν νέες απώλειες. Ένα απ’ τα μέτρα που είχαν αποσυρθεί και που τώρα πέφτει ξανά στο τραπέζι δεν είναι άλλο από τον φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές.
Οι δανειστές αντιδρούν ό,ως η κυβέρνηση προτιμά μια μικρή επιβάρυνση για όλους παρά κάποιο άλλο δυσβάσταχτο μέτρο.
Ο φόρος στις συναλλαγές, λένε όσοι απ’ την κυβέρνηση υποστηρίζουν το μέτρο δεν θα επιβαρύνει πολύ τα νοικοκυριά και γενικότερα τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες καθώς θα διαμορφωθεί στο 0,01%.
Κάπως έτσι για κάποιον που πληρώνει για παράδειγμα ένα ενοίκιο της τάξης των 300 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι 0,30 ευρώ και έτσι εύκολα μπορεί είτε ο ίδιος είτε ο ιδιοκτήτης να επιβαρυνθεί με τη διαφορά.
Επίσης, λένε οι υποστηρικτικές του μέτρου, η επιβάρυνση των 42 λεπτών ανά ανάληψη δεν θα επιβαρύνει πολύ τους πολίτες, δεν θα “φάει” μεγάλο μέρος του μισθού ή της σύνταξης καθώς οι τέσσερις αναλήψεις το μήνα αντιστοιχούν σε λιγότερα από δύο ευρώ.
Αντίθετα, όπως λένε οι υποστηρικτές του μέτρου, ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές θα φέρει έσοδα τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων για το κράτος.
Αυτός όμως δεν θα είναι ο μόνος φόρος το πακέτο έμμεσων φόρων περιλαμβάνει:
Αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24% που θα οδηγήσει σε κύμα ανατιμήσεων σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.
Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις βενζίνες, το υγραέριο και το φυσικό αέριο.
Επιβολή ειδικού τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.
Επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.
Επιβολή τέλους στη χρήση του διαδικτύου.
Επιβολή φόρου διέλευσης για τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες.
Επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές επιταγές.