Εντάλματα σύλληψης σε βάρος ενός πρώην και ενός νυν στελέχους του ΑΚΕΛ, εξέδωσε η ανακριτή ομάδα που διερευνά το σκάνδαλο των σκουπιδιών στην Κύπρο, στην οποία εμπλέκεται η Helector του Λεωνίδα Μπόμπολα. Ειδικότερα, μετά την κατάθεση του διευθυντή της εταιρείας Enviroplant Θεοφάνη Λώλου, η Αστυνομία προχώρησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του Βενιζέλου Ζανέτου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά του ΑΚΕΛ και εκτίει ποινή φυλάκισης για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς.
Το δεύτερο ένταλμα αφορά τον Ανδρέα Κοκκινίδη, στέλεχος του ΑΚΕΛ Λάρνακας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Λώλος φέρεται να είπε στους ανακριτές ότι ο Κοκκινίδης τον έφερε σε επαφή με τον Ζανέτο, ο οποίος τον βοήθησε να πάρει κάποιο έργο επίβλεψης με αντάλλαγμα 25.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Πολίτης” της Κύπρου, ο Λώλος υποστήριξε στην 12ωρη κατάθεσή του στον ανακριτή, ότι ο Ζανέττος έλαβε μίζα 25.000 ευρώ η οποία παραδόθηκε στον ίδιο υπο μορφή εισφοράς στο ΑΚΕΛ, προκειμένου να διορίσει την εταιρεία του Λώλου Enviroplan, ως σύμβουλο για την υλοποίηση του προγράμματος των ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ στην Κύπρο.
Γι’ αυτό helector;
Σημειώνεται ότι η εταιρεία EΝVIRONPLAN, της οποίας ο Θεοφάνης Λώλος είναι διευθυντής επιλέγηκε για να παρέχει υπηρεσίες συμβούλου του κράτος για τις προκηρυχθείσες προσφορές για τους ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσης.
Θεωρείται ότι ήταν αυτή που άνοιξε τις πόρτες στη Helector με επακόλουθο, πλέον, δώδεκα άτομα να αντιμετωπίζουν σοβαρότατες κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και άλλα αδικήματα που σχετίζονται με τη λήψη μιζών.
Σημειώνεται ότι η προσφορά της Helector ήταν κατά 9 ευρώ υψηλότερη από τις άλλες προσφορές και ο ύποπτος φέρεται να συνωμότησε με τον καταζητούμενο μεγαλοεπιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα να «μαγειρέψει» τα δεδομένα προκειμένου να δικαιολογηθεί εισήγησή του προς το υπουργείο Εσωτερικών για επιλογή της Helector και υπογραφή της σύμβασης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ανακριτής της υπόθεσης «την έκθεση αυτή ο ύποπτος την χρησιμοποίησε, προκειμένου να δικαιολογηθεί το εύλογο της προσφοράς στο υπουργείο, με αποτέλεσμα να υπερκεραστούν τα προβλήματα και να υπογραφεί η σύμβαση».
Το αντάλλαγμα
Ο Θ. Λώλος φαίνεται ότι ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Helector ΑΕ (μητρική της Helector στην Κύπρο) ως αντάλλαγμα για τα πιο πάνω, να υπογράψει η εταιρεία Helector για μεγάλη χρονική περίοδο μια σύμβαση με μια κυπριακή εταιρεία συμφερόντων του υπόπτου, στην οποία όμως δεν φαίνεται αυτός και είναι γνωστή στην αστυνομία. Η σύμβαση αυτή αφορούσε την περιβαλλοντική παρακολούθηση της μονάδας ΟΕΔΑ Λάρνακας – Αμμοχώστου (σ.σ. ΧΥΤΥ Κόσης), όπως και έγινε».
Με απλά λόγια, όπως υπέδειξε ο ανακριτής, «εν γνώσει του Θεοφάνη Λώλου ότι το πραγματικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο του ποσού της προσφοράς, εσκεμμένα απέκρυψε το εν λόγω γεγονός για να λάβει συγκεκριμένη εταιρεία το έργο της περιβαλλοντικής παρακολούθησης της μονάδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημία η Κυπριακή Δημοκρατία της τάξης του συνολικού ποσού των 7.645.200 ευρώ».
Το ΑΚΕΛ, το οποίο έχει επικρίνει την απόφαση του Δικαστηρίου για την καταδίκη του Βενιζέλου Ζανέτου, διερωτάται «πού είναι το αδίκημα», καθώς, όπως αναφέρει σε δηλώσεις του το μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Στέφανος Στεφάνου, η εταιρεία που φέρεται να έδωσε εισφορά στο ΑΚΕΛ δεν πήρε την προσφορά στο ΧΥΤΙ Λεμεσού. Διερωτήθηκε, μάλιστα, «αν θα αποσταλούν εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων των στελεχών άλλων κομμάτων που πήραν εισφορές κατά καιρούς από εταιρείες στο όνομα του κόμματός τους».
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι οι δημόσιοι λειτουργοί, που συνεργάζονταν με τον Θανάση Λώλο και οι οποίοι είναι σήμερα υπόδικοι για την υπόθεση, απομακρύνθηκαν από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.