Υλικά συνταγής
- 4 φιλέτα καπνιστή πέστροφα
- 1 μέτριο κρεμμύδι , ολόκληρο
- 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
- 250 γρ. φακές
- 100 γρ. μπέικον
- 1 φύλλο δάφνης
- 2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1/3 του φλιτζανιού ξίδι από λευκό κρασί
- 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
- 2 κλωνάρια, ψιλοκομμένα σέλινο
- 2 γαρίφαλα
- αλάτι όσο θέλετε
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1/2 λεμόνι , ο χυμός
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε το ξερό κρεμμύδι και καρφώνετε τα δύο γαρίφαλα. Βράζετε 1 λίτρο νερό με το κρεμμύδι, τις φακές, τη δάφνη και το αλάτι σε μικρή κατσαρόλα για 35’-40’. Στραγγίζετε τις φακές και πετάτε το κρεμμύδι και τη δάφνη. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε το μπέικον και το ψιλοκόβετε.
- Προσθέτετε στις ζεστές φακές ½ φλιτζάνι λάδι, το ξίδι, το αλάτι και τη ρίγανη. Αφήνετε να κρυώσουν. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μπέικον και το σέλινο και ανακατεύετε καλά.
- Μοιράζετε σε 4 πιάτα τις φακές και γαρνίρετε με τα φιλέτα πέστροφας. Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Πασπαλίζετε με πιπέρι και σερβίρετε.
Mix & Match
Οι φρέσκες, δροσερές σαλάτες ταιράζουν εξαιρετικά με ροζέ κρασιά, τα οποία, ιδίως αν βρίσκονται στο άνθος της ηλικίας τους, ξεχειλίζουν από αρώματα και φρέσκια, γλυκιά γεύση. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, μιας και η σαλάτα περιλαμβάνει το ποταμίσιο ψαράκι, θα επιλέξουμε ένα ροζέ σχετικά …συντηρητικό, όπως είναι αυτά που προέρχονται από Ξινόμαυρο.