Υλικά συνταγής
- σκουμπριά καθαρισμένα: 1.200 γρ.
- ξύσμα λεμονιού: ½ κουταλάκι
- χυμός φρέσκου λεμονιού: 1½ φλιτζάνι
- ελαιόλαδο: 1/3 φλιτζανιού
- ελιές Καλαμών: 15 κομμένες σε φετάκια
- φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη: 3 κουταλιές της σούπας
- λεμόνι: 6 φέτες
- αλάτι, πιπέρι
- πατάτες βραστές: 6, κομμένες σε κομμάτια χοντρά
- μαϊντανός: ψιλοκομμένος
Εκτέλεση συνταγής
- Ανακατεύετε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού με το ξύσμα και τη ρίγανη και στη συνέχεια ρίχνετε σιγά σιγά το λάδι μέχρι να γίνουν μια σάλτσα παχύρρευστη και ομοιογενής. Προσθέτετε στο λαδολέμονο και τα φετάκια ελιάς.
- Βάζετε τα ψάρια σ’ ένα ταψί, τους κάνετε μερικές σχισμές με μαχαίρι και στις δύο πλευρές, τα ραντίζετε με λαδολέμονο και βάζετε τις ελιές στην κοιλιά των ψαριών. Μόλις κάψει η φωτιά και η σχάρα καλά, τη λαδώνετε μ’ ένα πινέλο και τοποθετείτε πάνω τα σκουμπριά.
- Τα ψήνετε για 8’ από τη μία πλευρά τους και για 4’ από την άλλη και τα βγάζετε με προσοχή. Τα γαρνίρετε με τις ροδέλες του λεμονιού, το μαϊντανό και τις βραστές πατάτες και σερβίρετε.
Mix & Match
Λαχταριστή και λεμονάτη σαλάτα, με το άρωμα και την οξύτητα του εσπεριδοειδούς, σε ένα πικάντικο πάντρεμα στεριάς και θάλασσας. Θα επιλέξω μια καλή «Σαντορίνη» που, ειδικά αν έχει περάσει βαρέλι για κάποιους μήνες, είναι κρασί με κότσια, καθώς θα ανεβάσει γευστικά το φαγητό, χωρίς να χαθεί δίπλα στο «επιβλητικό» ψαράκι.