Καστοριά

Μ. Αντωνίου: Συνάντηση με τοπικό ΑΔΕΔΥ και ερώτηση για παραμεθόριο επίδομα (φωτο)

P1040651

“Συνέχιση της καταβολής του επιδόματος απομακρυσμένων–παραμεθόριων περιοχών στους δικαιούχους του Νομού Καστοριάς”

Ερώτηση της Μαρίας Αντωνίου έπειτα από συνάντησή της με το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Νομού Καστοριάς

 

Για την εξασφάλιση ότι θα συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος απομακρυσμένων – παραμεθόριων περιοχών σε όλους τους δικαιούχους του Νομού Καστοριάς καθώς και ότι δε θα διχοτομηθεί ο Νομός σε ζώνες μεταξύ της γραμμής των 20 χιλιομέτρων από τη μεθόριο, κάτι που θα επέφερε καταστροφικά αποτελέσματα για τους κατοίκους αλλά και μια άνευ προηγουμένου όξυνση των στρεβλώσεων, κάνει λόγο σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε η Μαρία Αντωνίου στην Βουλή.

Πρόκειται για ένα αίτημα, μεταξύ άλλων, του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Νομού Καστοριάς, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης που είχε η Μαρία Αντωνίου στο Πολιτικό της Γραφείο, με το Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου.

 “Οποιαδήποτε δημιουργία “νέων παραμεθόριων υποζωνών” μέσα στην υφιστάμενη παραμεθόριο, με τη μέθοδο της παράλληλης μετατόπισης των συνόρων στα 20 χιλιόμετρα, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ήδη πληγείσα περιοχή της Καστοριάς, όπως  περαιτέρω ύφεση στα νοικοκυριά των δημοσίων υπαλλήλων και των ελεύθερων επαγγελματιών, στέρηση φορολογικών κινήτρων που συνιστούν κίνητρο παραμονής για τους μόνιμους κατοίκους ενός ακριτικού Νομού αλλά και de facto άρνηση των αγροτικών ιατρών να στελεχώσουν περιοχές, όπως η “Μαρτυρική Κλεισούρα”, που βρίσκεται κτισμένη στα 1.172 μέτρα υψόμετρο αλλά έχει την ατυχία να βρίσκεται 30 και όχι 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα, καθότι οι ιατροί δεν θα λαμβάνουν το εν λόγω επίδομα αλλά και δε θα εξασφαλίζουν την πολυπόθητη υψηλή μοριοδότηση των μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών”, τονίζει χαρακτηριστικά στην Ερώτηση η Μαρία Αντωνίου”.

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2016

Αριθμ. Πρωτ.: 4388

                                                         

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

Προς:  Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παν. Κουρουμπλή

Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

Θέμα: «Συνέχιση της καταβολής του επιδόματος απομακρυσμένων–παραμεθόριων

περιοχών στους δικαιούχους του Νομού Καστοριάς»

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν.4354/16.12.2015 ΦΕΚ176Α προβλέπεται η συνέχιση της καταβολή του επιδόματος απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών της παρ.2 του άρθρου 15 του ν.4024/2011 στους δυνητικούς δικαιούχους.

Παρά ταύτα, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ο εκ νέου καθορισμός των περιοχών που δικαιολογούν τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών η οποία θα πρέπει να εκδοθεί έως την 31η Μαρτίου 2016.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις προθέσεις της Κυβέρνησης προβλέπεται ο επανακαθορισμός των απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών στο σύνολο των περιοχών της Θράκης, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και σε απόσταση μέχρι 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα για τους νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς και Φλώρινας.

Στη σχετική αιτιολογική έκθεση αναφέρεται μάλιστα ότι στόχος της σχετικής αυτής ρύθμισης είναι η διόρθωση των στρεβλώσεων που υπήρχαν έως τώρα, όπως για παράδειγμα, ότι δεν είναι δυνατόν να καταβάλλεται το ίδιο επίδομα σε έναν υπάλληλο, ο οποίος υπηρετεί στο Νομό Έβρου, με αυτόν που υπηρετεί στο Νησί Κέα των Κυκλάδων.

 Επειδή, ο Νομός Καστοριάς είναι ακριτικός Νομός, ο οποίος συνορεύει με την Αλβανία, συνεπώς αποτελεί εξ ορισμού παραμεθόριο περιοχή.

Επειδή, είναι ορεινός σε ποσοστό 89,5%, με τις πεδινές εκτάσεις (υψόμετρο 650μ) να περιορίζονται στο κεντρικό τμήμα του Νομού σε ποσοστό μόλις 10,50%, ως εκ τούτου είναι και ορεινός.

Επειδή, έχει πληθυσμό 50.322 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έναντι 53.483 κατοίκων του στην απογραφή του 2001, γεγονός που σημαίνει ότι ο Νομός φθίνει πληθυσμιακά σε ποσοστό 6,20%.

Επειδή, το ποσοστό ανεργίας στο Νομό έχει αυξηθεί λόγω και της παρατεταμένης κρίσης στο κλάδο της γούνας, ο οποίος αποτελεί μια εκ των βασικών πηγών εισοδήματος των κατοίκων.

Επειδή, η χειμερινή περίοδος είναι οκτώ μήνες κατ’ έτος, γεγονός που μεταφράζεται σε απαγορευτικά κόστη για τη θέρμανση του μέσου καστοριανού νοικοκυριού αλλά και σε δυσκολία  στις μετακινήσεις των κατοίκων του νομού.

Επειδή, οποιαδήποτε δημιουργία “νέων παραμεθόριων υποζωνών” μέσα στην υφιστάμενη παραμεθόριο, με τη μέθοδο της παράλληλης μετατόπισης των συνόρων στα 20 χιλιόμετρα, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ήδη πληγείσα περιοχή της Καστοριάς, όπως  περαιτέρω ύφεση στα νοικοκυριά των δημοσίων υπαλλήλων και των ελεύθερων επαγγελματιών, στέρηση φορολογικών κινήτρων που συνιστούν κίνητρο παραμονής για τους μόνιμους κατοίκους ενός ακριτικού Νομού αλλά και de facto άρνηση των αγροτικών ιατρών να στελεχώσουν περιοχές, όπως η “Μαρτυρική Κλεισούρα”, που βρίσκεται κτισμένη στα 1.172 μέτρα υψόμετρο αλλά έχει την ατυχία να βρίσκεται 30 και όχι 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα, καθότι οι ιατροί δεν θα λαμβάνουν το εν λόγω επίδομα αλλά και δε θα εξασφαλίζουν την πολυπόθητη υψηλή μοριοδότηση των μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών.

 Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: 

–  Προτίθεστε να εξασφαλίσετε ότι θα συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος απομακρυσμένων – παραμεθόριων περιοχών σε όλους τους δικαιούχους του Νομού Καστοριάς καθώς και ότι δε θα διχοτομηθεί ο Νομός σε ζώνες μεταξύ της γραμμής των 20 χιλιομέτρων από τη μεθόριο, κάτι που θα επέφερε καταστροφικά αποτελέσματα για τους κατοίκους αλλά και μια άνευ προηγουμένου όξυνση των στρεβλώσεων;

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής 

 Μαρία Β. Αντωνίου

 

 

 

περισσότερα
Back to top button