Οι αναπλάσεις μικρής κλίμακας έχουν πολλές φορές μεγαλύτερη πολλαπλασιαστική αξία από τα μεγάλα έργα, όπως εδώ η πλατεία Χρηματιστηρίου στη Θεσσαλονίκη. Καθώς διεισδύουν στα νευραλγικά σημεία του αστικού ιστού, συνεισφέρουν αναζωογονητικά, σε αυτό που λέμε πολιτισμό της καθημερινότητας.
Η πλατεία Χρηματιστηρίου στη Θεσσαλονίκη, ανασχεδιάστηκε βιοκλιματικά, με νερό και υπαίθριο κλιματισμό, σε μία πυκνοδομημένη περιοχή του κέντρου με εμπορική κυρίως χρήση. Όσο και αν η μικρή διαθέσιμη έκταση δεν προμήνυε ριζική ανατροπή της εικόνας, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Κι αυτό γιατί η ανάπλαση λειτούργησε διπλά ευεργετικά, από τη μία εξαφάνισε το μικρό αυθόρμητο πάρκιγκ που υποβάθμιζε αισθητικά την περιοχή και από την άλλη ανέδειξε μια νέα πλατειούλα κέντρου, που σε συνδυασμό με τις οδικές αναπλάσεις των γειτονικών δρόμων και την αναβάθμιση της πλατείας Εμπορίου συνέβαλαν στην δημιουργία μίας νέας αστικής νησίδας υψηλών προδιαγραφών στη Θεσσαλονίκη.
Τα μικρά αυτά έργα σε εμβληματικά σημεία των κέντρων των πόλεων μετατρέπουν συνήθως υποβαθμισμένα σημεία, σε τοπόσημα, αμήχανα ρετάλια του δημόσιου χώρου σε αστικές σταγόνες χαράς και ανθρώπινης κινητικότητας. Η μεγαλύτερη πληγή της αστικής σκηνογραφίας είναι οι ασυνέχειες, και εδώ αυτές οι μικρές αισθητικές παρεμβάσεις δρούν θεραπευτικά στο σώμα της πόλης. Η πόλη βιώνεται και συνδιαλέγεται στην κλίμακα του ανθρώπου-πεζού, συνειδητά και υποσυνείδητα, στις πιο ανύποπτες στιγμές της καθημερινής ζωής…