Υλικά
- Υλικά για 25 κομμάτια
- Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
- 3/4 του φλιτζανιού του τσαγιού λευκό κρασί
- 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο
- Για τη γέμιση
- 4 μήλα
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη και ρίχνετε το κρασί. Προσθέτετε το λάδι σιγά σιγά και ζυμώνετε, ώσπου να έχετε μία μαλακή ζύμη. Αφήνετε λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί και ετοιμάζετε τη γέμιση.
- Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε στα τέσσερα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό με τη 1 κουταλιά ζάχαρη, προσθέτετε τα μήλα και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνετε τα μήλα από τυχόν υγράπου έχουν και τα λιώνετε με ένα πιρούνι. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη, την κανέλα,τις σταφίδες και την καρυδόψιχα.
- Παίρνετε κάθε φορά ένα κομμάτι ζύμης ίσο με ένα καρύδι και πατώντας το με την παλάμη σας το ανοίγετε σε μικρό φύλλο. Βάζετε μία κουταλιά γέμιση στο κέντρο και κλείνετε σε μισοφέγγαρο. Πατάτε καλά τις άκρες με ένα πιρούνι.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 30′-40′.
Συμβουλή
Επειδή η ζύμη είναι λαδερή, δεν λαδώνετε το ταψί.
ΠΗΓΗ: Ελληνική παραδοσιακή μαγειρική – Εκδόσεις Άθως