Παρουσίαση δύο βιβλίων του Όμηρου Μαυρίδη σήμερα Κυριακή 27/3 στο Άργος Ορεστικό
Ο συγγραφέας και διδάκτωρ Όμηρος Μαυρίδης γεννήθηκε στα Κασσιτερά της επαρχίας Σαπών του νομού Ροδόπης.
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης, έφυγε για τη Γερμανία όπου σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν. Εργάστηκε ως ψυχολόγος στο Κέντρο Συμβουλευτικής Αγωγής του Χέρνε της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, στο Παιδοκομείο του Βίλφρατ και στην Ειδική Σχολή Κοινωνικής Παιδαγωγικής του Τσέλε.
Το 1972 προσελήφθη ως καθηγητής Κοινωνικής και Παιδαγωγικής Ψυχολογίας από την πανεπιστημιακή σχολή του Χάγκεν. Παράλληλα σπούδαζε Εθνολογία, Λαογραφία, Παιδαγωγικά και Κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο του Μίνστερ και εξέδωσε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο Ιατρική μαγεία στη Δυτική Θράκη-Μια συνεισφορά στη λαϊκή ιατρική. Το 1980 εκλέχτηκε πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της πανεπιστημιακής σχολής του Χάγκεν και το 1982 έγινε κοσμήτωρ της ίδιας σχολής.
Το 1987 μετατέθηκε στο πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε και επέστρεψε στην Ελλάδα.
Έργα του:
Δακρυσμένο διαμάντι
Η ανεψιά μου η Τουρκάλα
Η Ελλάδα μας αργοπεθαίνει
Ιωνάς ο Β ή η απίστευτη ιστορία ενός θαύματος
Καλλιστώ και Ιμπραχήμ
Ο πετροπόλεμος στις Σάπες
Παιχνίδια της παρέας
Σταυρωμένα νιάτα
Τ εμέτερον η γενεά, τ εμέτερον το σόι
Της ξενιτιάς η μορφώση
Το αμπέλι μας στον Πόντο
Τ εμέτερον η γενεά, τ εμέτερον το σόι
Η ζωή ενός απογόνου του Αγίου Θεόδωρου Γαβρά στην Ελλάδα
Μαζί με τους χιλιάδες Ποντίους που εγκατέλειψαν τα άγια πάτρια εδάφη και ήρθαν ως πρόσφυγες στην μητέρα Ελλάδα, υπήρχαν και πολλές οικογένειες με το όνομα Γαβράς, απόγονοι του Αγίου Θεόδωρου Γαβρά. Μία απ αυτές ήταν και αυτή του Λεωνίδα Γαβριηλίδη -πρώην Γαβρά-, του Γεωργίου και της Σοφίας, ο οποίος διηγείται στον συγγραφέα την περιπετειώδη ζωή της οικογένειας του, καθώς επίσης και αυτήν της γυναίκας του Κλεοπάτρας, για να συνταχθεί το αυτοβιογραφικό αυτό μυθιστόρημα. Το ζεύγος Γαβριηλίδη επέστρεψε ύστερα από μισόν ακριβώς αιώνα από την μακρινή Αυστραλία στην ιδιαίτερη πατρίδα του κυρίως ήρωα Λεωνίδα, στην κωμόπολη Σταυρούπολη Ξάνθης, όπου και εξιστορεί τις αμέτρητες φιλανθρωπικές πράξεις των γονιών και συγγενών του, θαρρείς και πέρασε το πνεύμα του Αγίου προγόνου τους απ ευθείας και στο δικό τους σώμα, φιλοσοφώντας με τον δικό του τρόπο τη ζωή…
Καλλιστώ και Ιμπραχήμ
Tο Καλλιστώ και Ιμπραχήμ εξιστορεί την αληθινή ιστορία μιας Ελληνίδας κι ενός Τούρκου στη Γερμανία, οι οποίοι πάλεψαν κόντρα στα μίση, τις έχθρες και τις προκαταλήψεις των δύο λαών μεταξύ τους, και βγήκαν νικητές.
Όσα κι αν γραφτούν, όσα κι αν ειπωθούν για τέτοιες ιστορίες,
είναι σίγουρο πως καμιά δε θα έχει τη δύναμη της μεγάλης αγάπης της Καλλιστώς και του Ιμπραχήμ.
protoporia.gr