του Γεωργίου Σιάπκα, καθηγητή ορθοπαιδικής
– Ο Π. Ρ. 18 ετών , διεγνώσθει σε ηλικία 15 ετών ότι πάσχει από ιδιοπαθή εφηβική σκολίωση της σπονδυλικής στήλης. Δεν υπεβλήθει σε θεραπευτική αντιμετώπιση, με συνέπεια να επιδεινωθεί προοδευτικά η σπονδυλική παραμόρφωση.
Σε ηλικία 18 ετών απεφασίσθει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για διόρθωση της παραμορφώσεως.
Εικόνα 1 α,β,γ,δ,ε,ζ,η
Προεγχειρητικός κλινικός έλεγχος: Είναι εμφανής η σκολιωτική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, η οποία έχει σαν συνέπεια να βρίσκεται εκτός ισορροπίας ο κορμός του σώματος.
Στις εικόνες ζ και η αναδεικνύεται εντονότατα κατά τη προσθία κάμψη του σώματος ο ύβος των πλευρών (δοκιμασία κάμψεως – Adams Test).
Εικόνα 2 α,β,γ,δ,ε
Οι ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης δείχνουν την προοδευτική επιδείνωση της σκολιώσεως από την των 15 ετών μέχρι των 18. Η σκολίωση είναι αριστερή θωρακοσφυϊκή (Θ10-ο3). Στην ηλικία των 15 ετών ήταν 30 μοίρες και στην ηλικία των 18 ήταν 86 μοίρες .
Εικόνα 3 α,β,γ
Προεγχειρητική μαγνητική τομογραφία. Δεν αναδεικνύεται η ύπαρξη παθολογικής επεξεργασίας της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού.
Εικόνα 4 α
Προεγχειρητική αξονική τομογραφία ολόκληρου της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου: Παρατηρείται η μεγάλη στροφή και γωνίωση της σπονδυλικής στήλης στην θωρακο-οσφυϊκή περιοχή και η πλάγια παρεκτόπιση των σπονδυλικών σωμάτων στο επίπεδο μεταξύ του 3ου – 4ου οσφυϊκού σπονδύλου.
Εικόνα 5 α,β
Προσθιοπισθία και πλαγία μετεγχειρητική ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης. Παρατηρείται οτι έχει επιτευχθεί σημαντικότατη μείωση της σπονδυλικής παραμόρφωσης η οποία έχει περιοριστεί στις 15 μοίρες.
Εικόνα 6 α,β,γ
Μετεγχειρητικές φωτογραφίες και ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης 3 μήνες μετά την επέμβαση. Είναι εμφανής η μεγάλη βελτίωση της ισορροπίας και της ανατομίας του κορμού και της σπονδυλικής στήλης.