“Τα σοβαρά προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού αναδεικνύει η Μαρία Αντωνίου με Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή”
Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες Έλληνες γονείς, τα παιδιά των οποίων φοιτούν στο μοναδικό ελληνικό σχολείο του Βουκουρεστίου, αναδεικνύει η Μαρία Αντωνίου, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει η Μαρία Αντωνίου, ότι αξιώνεται από τους γονείς για την εγγραφή και τη φοίτηση στο ελληνικό σχολείο, στο οποίο δικαιούνται να φοιτούν Έλληνες και Κύπριοι μαθητές, η καταβολή διδάκτρων που αγγίζουν το υπέρογκο ποσό των 3.300 Ευρώ ανά μαθητή.
Τονίζεται μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι παρά το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου, αλλά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνουν εκατοντάδες συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται στο Βουκουρέστι, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εξακολουθεί να απαιτεί υπέρογκα δίδακτρα, τα οποία αδυνατεί να καταβάλει η πλειονότητα των Ελλήνων γονέων.
Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα η Μαρία Αντωνίου είχε κάνει ειδική αναφορά κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης και συζήτησης που έγινε στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.
Αθήνα, 18 Μαρτίου 2016
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Φίλη
ΘΕΜΑ: «Υπέρογκα δίδακτρα στο μοναδικό δημόσιο ελληνικό σχολείο του Βουκουρεστίου»
Κύριε Υπουργέ
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Δημοκρατία’ περιγράφεται το σημαντικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν εκατοντάδες Έλληνες γονείς, τα παιδιά των οποίων φοιτούν στο μοναδικό ελληνικό σχολείο του Βουκουρεστίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι αξιώνεται από τους γονείς για την εγγραφή και τη φοίτηση στο ελληνικό σχολείο, στο οποίο δικαιούνται να φοιτούν Έλληνες και Κύπριοι μαθητές, η καταβολή διδάκτρων που αγγίζουν το υπέρογκο ποσό των 3.300 Ευρώ ανά μαθητή.
Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Συντάγματος αλλά και το Ν. 2413/1996 περί ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό, σε περίπτωση που το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού ενός σχολείου διορίζεται ή αποσπάται από το Υπουργείο Παιδείας, το σχολείο υπάγεται στην αρμοδιότητα του.
Προκειμένου άλλωστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ελληνικού σχολείου στο Βουκουρέστι, υπεγράφη το 2008, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του, Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Συλλόγου Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων Βουκουρεστίου.
Στο Μνημόνιο καθίστατο σαφής η υποχρέωση του Υπουργείου να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του σχολείου με αποσπασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και διδακτικό εποπτικό υλικό αλλά και αυτή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την εξασφάλιση του κτιρίου και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία του.
Παρά το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου αλλά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνουν εκατοντάδες συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται στο Βουκουρέστι, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εξακολουθεί να απαιτεί υπέρογκα δίδακτρα, τα οποία αδυνατεί να καταβάλει η πλειονότητα των Ελλήνων γονέων. Πρόσφατα μάλιστα, το σχολείο μεταστεγάστηκε σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της πόλης του Βουκουρεστίου.
Επειδή, εκατοντάδες Έλληνες γονείς, έχουν υποχρεωθεί να επιλέξουν δημόσια ρουμανικά σχολεία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ελληνόπουλα να μην έρχονται σε επαφή με τη μητρική τους γλώσσα, τις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας μας.
Επειδή, το μοναδικό ελληνικό σχολείο του Βουκουρεστίου έχει μετατραπεί σε ένα κλειστό κλαμπ για γόνους εύπορων συμπατριωτών μας, με το συνολικό αριθμό μαθητών σε νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο να μην ξεπερνά τους 50 μαθητές.
Επειδή, είναι υποχρέωση της πολιτείας η καλλιέργεια και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας και η στήριξη με κάθε τρόπο του Ελληνισμού της διασποράς
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,
Τι προτίθεστε να κάνετε για να εξασφαλίσετε δημόσια δωρεάν παιδεία στους Έλληνες του Βουκουρεστίου και να προασπίσετε το δημόσιο χαρακτήρα του μοναδικού ελληνικού σχολείου στο Βουκουρέστι;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Β. Αντωνίου