Χαρακτηριστικά πιάτα της καστοριανής κουζίνας είναι οι σαρμάδες με λάχανο τουρσί ( αρμιά ), οι κεφτέδες με μακάλο ( σάλτσα με αλεύρι, ντομάτα και σκόρδο ), το γριβάδι στον ταβά, η αρμιόπιτα ( πίτα με λάχανο τουρσί ) αλλά και τα άγρια μανιτάρια στο τηγάνι .
Αξίζει να δοκιμάσετε παραδοσιακά μαγειρεμένα λιμνίσια ψάρια όπως τούρνα, πρικί και γριβάδι.
Τα πιο σημαντικά Καστοριανά προϊόντα φυσικά είναι τα φασόλια γίγαντες κι ελέφαντες ( Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ).
Θα σας εκπλήξει το κασέρι, το κεφαλοτύρι και η κεφαλογραβιέρα Καστοριάς από αιγοπρόβειο γάλα.
Ιδιαίτερα διαδεδομένα είναι το τσίπουρο, ο τραχανάς, οι τοπικές χυλοπίτες, τα ζαχαροστράγαλα, το λικέρ από κράνα και καρύδι.
Τα μανιτάρια οργιάζουν στα βουνά γύρω από την Καστοριά το φθινόπωρο και ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, στον Απόσκεπο.
Καστοριανό γλυκό; Φυσικά οι σάλιαροι ( νηστίσιμοι πεντανόστιμοι κουραμπιέδες ).
Γνωρίστε και Αναζητήστε τα τοπικά εδέσματα και προϊόντα!