Ελλάδα

Βραδινό φαγητό: οι μύθοι που πρέπει να καταρρίψετε και οι αλήθειες που θα σας κρατήσουν fit και υγιείς

portrait of beautiful young eating girl in restaurant interior

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται πως αν φάνε αργά το βράδυ, αυτό θα τους εμποδίσει να χάσουν βάρος. Διαβάστε και ανακαλύψτε τι πρέπει να τρώτε μεταμεσονύχτια για να μείνετε σε φόρμα.

Η κατανάλωση γεύματος πριν τον ύπνο είναι εμπόδιο στην απώλεια βάρους?

Η κατανάλωση τροφής μετά από μία συγκεκριμένη ώρα εμποδίζει την απώλεια βάρους, όσο η πρόσληψη πρωινού προκαλεί την αύξησή του.

Οι υποστηρικτές της άποψης μην τρώτε μετά από μία συγκεκριμένη ώρα το βράδυ, πρέπει να αναρωτηθούν, αν η απώλεια βάρους προέκυψε  από τη μη κατανάλωση γεύματος μετά από αυτή την ώρα ή απλώς από τη μείωση την προσλαμβανόμενης τροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το μυστικό της απώλειας βάρους είναι το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας  στην πάροδο του χρόνου…

Αυτό δείχνει ότι το πότε τρώμε έχει μικρό αντίκτυπο στη σύσταση του σώματός μας. Και ας το δούμε από άλλη οπτική γωνία…

Ας υποθέσουμε πως για να διατηρήσετε το βάρος σας χρειάζεστε 2.000 θερμίδες και εσείς τρώτε 2.500 θερμίδες, αλλά σταματάτε την κατανάλωση τροφής, μετά τις 8 το απόγευμα. Το αποτέλεσμα θα είναι να πάρετε βάρος. Αναρωτηθείτε λοιπόν τι είναι πιο σημαντικό: το πόσο τρώμε ή το πότε?

Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί αν αντί για 2500 καταναλώνετε 1800 αλλά το τελευταίο σας γεύμα είναι στις 10.00 μ.μ.? Πιστεύετε ότι θα πάρετε βάρος, όταν η πρόσληψη ενέργειας είναι μικρότερη από αυτή που απαιτείται για διατήρηση?

Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Θα χάσετε βάρος μιας και δημιουργήσατε ένα έλλειμμα 200 θερμίδων ημερήσια και μάλιστα στο τέλος της εβδομάδας θα έχετε χάσει τουλάχιστον 800 γραμμάρια μέσα σε ένα μήνα.

Το βάρος σας είναι αυξημένο το επόμενο πρωί, μετά από κατανάλωση γεύματος αργά το βράδυ?

Είμαι σίγουρη πως σας έχει συμβεί αυτό! Τα τρόφιμα έχουν βάρος και όταν ζυγίστε μετά από την  κατανάλωση γεύματος, τότε το βάρος σας θα είναι ίσο με το πραγματικό σας βάρος συν το βάρος του γεύματος που καταναλώθηκε.

Κάντε ένα απλό τεστ: ζυγιστείτε όντας νηστικοί, καταναλώστε ένα γεύμα και ζυγιστείτε ακριβώς μετά από αυτό. Στη συνέχεια, ξαναζυγιστείτε μετά από 2 ή 3 ώρες χωρίς να έχετε καταναλώσει κάτι άλλο ενδιάμεσα.  Θα παρατηρήσετε, ότι το βάρος σας σταδιακά θα μειώνετε στο πέρασμα της ώρας. Αυτό συμβαίνει, γιατί το σώμα χρησιμοποιεί την προσλαμβανόμενη ενέργεια (καίει το φαγητό που φάγατε) και ταυτόχρονα χάνει νερό μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής και της ούρησης.

Έτσι λοιπόν, εάν καταναλώσατε το γεύμα σας αργά το βράδυ και το πρωί η ζυγαριά σάς τρόμαξε, σκεφτείτε ότι γι’ αυτό ευθύνεται  το βάρος της τροφής και των υγρών που δεν έχει αποβάλει ακόμα ο οργανισμός σας.

Η πείνα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας!

Ο ύπνος και μάλιστα ένας καλός ύπνος είναι απαραίτητος σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι ο βραδινός ύπνος που διαρκεί λιγότερο από 7 ώρες έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σύσταση του σώματος και στην απώλεια βάρους.

Έτσι, για κάποιον που πηγαίνει για ύπνο πεινασμένος, γεγονός πολύ πιθανό για εκείνον που έφαγε τελευταία φοράς στις 8 το απόγευμα και πέφτει για ύπνο στις 12.00 μ.μ., ο στομαχόπονος δεν θα του επιτρέψει να κοιμηθεί καλά!

Τι μπορείτε να φάτε πριν πάτε για ύπνο?

Στην πραγματικότητα οτιδήποτε μπορεί να καταναλωθεί πριν πέσετε για ύπνο, αρκεί να δημιουργείται ένα αρνητικό ισοζύγιο!

Το φαγητό πριν τον ύπνο παίρνει αρνητική έννοια όταν σχετίζεται με τσιμπολόγημα χωρίς μέτρο και χωρίς ποιότητα. Έτσι, τρώγοντας 1 σοκολάτα ή 1 σακουλάκι πατατάκια πριν κοιμηθείτε παίρνετε 500 θερμίδες, και εάν μέχρι εκείνη τη στιγμή έχετε καταναλώσει τις θερμίδες που σας αναλογούν ημερησίως για να χάσετε βάρος, τότε το ισοζύγιο αντιστρέφεται, δημιουργείται ένα πλεόνασμα και το αποτέλεσμα είναι διατηρήσετε ή και ακόμα να αυξήσετε το βάρος σας.

Από την άλλη, εάν έχετε καλύψει το 80% των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων και γύρω στις 10.00 μ.μ νιώσετε πεινασμένοι, η κατανάλωση 1 γιαουρτιού 2% για παράδειγμα θα σας κόψει το αίσθημα της πείνας, θα σας δώσει μόλις 100 θερμίδες και το ισοζύγιό σας θα παραμένει αρνητικό!

Έτσι, οργανώστε τα γεύματά σας ώστε, αν το βραδινό σας είναι πολύ νωρίτερα από  την ώρα που θα πέσετε για ύπνο, να έχετε ένα μικρό γεύμα ενδιάμεσα. Φροντίστε να μην ξεπερνά τις 100-150 θερμίδες και να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες ώστε να αναχαιτίσετε το αίσθημα της πείνας!

Κατανείμετε σωστά τις θερμίδες σας μες στη μέρα ώστε να μπορείτε να τρώτε χωρίς τύψεις.

Ένα σνακ ακόμα και μετά τις 10.00 μ.μ. είναι αθώο, από τη στιγμή που έχετε κάνει σωστά τους υπολογισμούς ανάλογα με το στόχο που έχετε!

Μην αγχώνεστε με το αν είναι αργά για να φάτε. Δεν επηρεάζεται ο μεταβολισμός εάν η ώρα είναι 9.00, 10.00 μ.μ. Το μόνο που αντιλαμβάνεται το σώμα και ο οργανισμός μας είναι η ποσότητα των θερμίδων και πάνω σε αυτές βασίζεται το αν θα χάσουμε, θα πάρουμε ή θα διατηρήσουμε το βάρος μας!

Γράφει: Στέλλα Κατσιβέλη, Κλινικός Διαιτολόγος

περισσότερα
Back to top button