ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Αποκριά στο Νεστόριο

12829062_193825717652749_4971090485049039668_oΗ Αποκριά στο Νεστόριο γιορτάζεται με ιδιαίτερα παραδοσιακό τρόπο, όπου πρωταγωνιστούν οι

«μπουμπούνες» (κατά το έθιμο της μπουμπούνας, το οποίο προέρχεται από τα πανάρχαια χρόνια , ανάβονται φωτιές σε διάφορες γειτονιές την Κυριακή της Αποκριάς) σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει το καρναβάλι. Για το άναμμα της μπουμπούνας χρησιμοποιούνται κέδροι, κωνοφόρα αιθάλη δέντρα, τα οποία συλλέγονται από το βουνό και στοιβάζονται με μεγάλη μαεστρία γύρω από ένα ψηλό κορμό δέντρου. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις γειτονιές του Νεστορίου, για την καλύτερη και δυνατότερη φωτιά είναι μεγάλος. Μόλις νυχτώσει , πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται γύρω από τις μπουμπούνες περιμένοντας με ανυπομονησία να τις ανάψουν.

Οι επισκέπτες και οι ντόπιοι έχουν τη δυνατότητα να γευτούν λαχταριστά εδέσματα, τα οποία προσφέρονται δωρεάν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεστορίου.

Μέσα σε καθαρά εορταστικό κλίμα επισκέπτες και ντόπιοι παρακολουθούν το μοναδικό αυτό θέαμα της τεράστιας φωτιάς, με τις φλόγες να αγγίζουν ακόμη και τα τριάντα μέτρα. Όταν η φωτιά σβήσει, πιστεύουν πως παίρνει τα κακά πνεύματα μαζί της.

Στη συνεχεία, στα σπίτια του χωρίου ακολουθεί οικογενειακό γεύμα, όπου αναβιώνει το έθιμο του «Χάσκαρη». Το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της οικογενείας, δένει ένα βρασμένο αβγό με κλωστή στην άκρη ενός ξύλινου πλάστη. Τα μέλη της οικογενείας μπαίνουν στη σειρά και προσπαθούν να χάψουν το αβγό καθώς αιωρείται από μπροστά τους. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική, καθώς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν χεριά.

Την ημέρα της Αποκριάς επίσης, οι νοικοκυρές προσφέρουν αβγά, σε συγγενείς και φίλους, τα οποία έχουν προηγουμένως βάψει με φύλλα κρεμμυδιών, σύμφωνα με το έθιμο.

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Νεστορίου Νέστωρ

 

 

περισσότερα
Back to top button