Υλικά
- 100 γρ. αρακάς
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα τριμμένα
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη σε λεπτό τρίφτη (προαιρετικά)
- 330 ml μπίρα
- 2 πατάτες βρασμένες
- 1 αυγό χτυπημένο (προαιρετικά)
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- δυόσμος ή μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε 4 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρετε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και τα καρότα. Διαλύετε το αλεύρι με την μπίρα σε ένα μπολ και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρις ότου γίνουν πηχτός χυλός.
- Προσθέτετε στο χυλό τα σοταρισμένα λαχανικά, τις πατάτες λιωμένες με πιρούνι, την κεφαλογραβιέρα, το αυγό (προαιρετικά), τα μυρωδικά και αλατοπιπέρωνετε. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε σουτζουκάκια ή κεμπάπ μακρόστενα. (Αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμη).
- Αλείφετε ένα αντικολλητικό ταψάκι με το υπόλοιπο λάδι, τοποθετείτε μέσα τα κεμπάπ και τα ψήνετε στο φούρνο 35΄στους 180 ˚C, για μέχρι να ροδίσουν.