Αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Με αφορμή την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών σχετικά με το αίτημα του Αναστασίου Πηχεώνος προς κάθε αρμόδιο, όπως την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, τον Δήμο Καστοριάς, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε να του δοθούν πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα ιερά κειμήλια, η ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ διερευνώντας το εν λόγω θέμα, απευθύνθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, η οποία έδωσε όλες τις σχετικές απαντήσεις.
Ξεδιπλώνοντας το ιστορικό του επίμαχου θέματος, για το πού βρίσκονται τα ιερά κειμήλια της τοπικής Εκκλησίας μας, ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς ανέφερε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκινά από πολύ παλιά και αφορά κειμήλια, όπως φορητές εικόνες, παλαιές τοιχογραφίες, θησαυρούς ανεκτίμητης πνευματικής και θρησκευτικής αξίας, Αυτά τα κειμήλια εικάζεται ότι έχουν φύγει από την Καστοριά πριν το 1974.
Ωστόσο, ύστερα από σωρεία δημοσιευμάτων το 2004 και το 2005, κινήθηκε έρευνα και στη συνέχεια δικαστική διαδικασία, για το πού μπορεί να βρίσκονται τα κειμήλια αυτά. Στην πορεία μάλιστα κλήθηκαν και οι συναρμόδιοι, ενώ η Εφορία Αρχαιοτήτων έδωσε και μια λίστα εικόνων και λοιπών αντικειμένων που υπάρχουν στο Βυζαντινό Μουσείο. Πρόκειται για την περίοδο που υπήρχε δικτατορία και ότι αφαιρέθηκε δεν ήταν καταγεγραμμένο, ενώ η ίδια η Μητρόπολη είχε ζητήσει να βρεθούν».
Το 2006 η υπόθεση τέθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Μακεδονίας στο αρχείο, γιατί αφενός δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία για κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή φορέα. Ακόμη και αν είχε βρεθεί κάποιος υπαίτιος,το διαπραχθέν αδίκημα λόγω των πολλών ετών που είχαν περάσει έχει διαγραφεί.
Η μίτρα που χρονολογείται από 1729, υπάρχει στο…
Όλο το ρεπορτάζ της Θεοδώρας Ζήση Κωτσοπούλου, στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ που κυκλοφορεί