Μετά το κλείσιμο της «Βαλκανικής Οδού», φράζουν και τα εναλλακτικά περάσματα
Ιταλοί καραμπινιέροι ενισχύουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα μετά από πρόσκληση των Τιράνων – Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει οι Βούλγαροι – Οι απελπισμένοι στην Ειδομένη βλέπουν φράχτες παντού
Με την Βαλκανική Οδό «de facto» κλειστή εδώ και τουλάχιστον τρεις ημέρες, γειτονικές της Ελλάδας χώρες πλην των Σκοπίων επιχειρούν την κατά το δυνατόν σφράγιση των συνόρων τους, ώστε να αποτρέψουν τους περισσότερους από 42.000 εγκλωβισμένους στην χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές.
Ήδη, καθώς οι απελπισία των ανθρώπων αυτών μεγαλώνει υπό τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν στον καταυλισμό της Ειδομένης, μέσα στα λασπόνερα, τις ασθένειες και με το πέρασμα ερμητικά κλειστό, αναζητούνται νέες διαδρομές προς την Κεντρική Ευρώπη.
Για το λόγο αυτό, η Αλβανία ζήτησε χθες και συμφώνησε για την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοαλβανικών συνόρων με την παρουσία Ιταλών αστυνομικών, ενώ η Βουλγαρία έχει ήδη αναπτύξει στρατό κατά μήκος της συνοριογραμμής. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στρατός και συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.
Τα Τίρανα, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στο περιθώριο της εξωθεσμικής διάσκεψης της Βιέννης ότι δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα», έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν από αύριο καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία. Ενώπιον του ενδεχομένου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι ιταλικές Αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε πως «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής», για να προσθέσει πως «η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μια άλλη ροή».
Στον λασπότοπο της Ειδομένης θάβουν τα όνειρά τους
Σε έναν απέραντο λασπότοπο όπου 14.000 πρόσφυγες αναγκάζονται να θάψουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο έχει μετατραπεί η Ειδομένη. Οι συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό είναι επιεικώς άθλιες, καθώς η βροχή των τελευταίων ημερών έχει φτάσει την κατάσταση σε οριακό σημείο και πλέον τίθεται κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων.
Και η χθεσινή νύχτα ήταν δραματική. Η βροχή δεν σταμάτησε να πέφτει, πλημμυρίζοντας σκηνές και παρασύροντας ή καταστρέφοντας τα λιγοστά πράγματα που έχουν απομείνει πια στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους. Πρόσφυγες αλλά και μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πάλευαν όλη τη νύχτα για να προστατεύσουν κυρίως τα παιδιά από τη βροχή, τα λασπόνερα και το κρύο μεταφέροντας ορισμένες από τις σκηνές σε πιο προστατευμένα σημεία.
Την ίδια στιγμή οι άθλιες συνθήκες, που επικρατούν έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις, ενώ εθελοντές γιατροί αλλά και κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν «μάχη» για να μην εμφανιστούν επιδημίες. Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες. Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.
«Εδώ ζούμε έναν δεύτερο πόλεμο»
«Εδώ ζούμε έναν δεύτερο πόλεμο» μονολογεί ηλικιωμένη Σύρια, που ακουμπώντας στο μπράτσο του συζύγου της προχωρά προς την τεράστια ουρά προσφύγων που έχει σχηματιστεί εκεί, όπου γίνεται η διανομή φαγητού, στον καταυλισμό της Ειδομένης.
«Δίνουμε μάχη για ένα πιάτο φαγητό, μάχη για μια σκηνή, για να μπορέσουμε να βάλουμε από κάτω το κεφάλι μας. Κουβαλάω πολλά χρόνια πάνω μου και όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα για μένα. Έφυγα κυνηγημένη από την πατρίδα μου κι έχω κολλήσει εδώ. Στη λάσπη, το κρύο, το αδιέξοδο…» λέει η Χάλα, που θέλει, όπως πολλοί ομοεθνείς της, να πάει στη Γερμανία. Εκεί, την περιμένει ήδη ο γιος της, ο οποίος ήταν από τους «τυχερούς» που κατάφερε να περάσει τα σύνορα πριν από περίπου έναν χρόνο.
Με τη σιδερόφραχτη πύλη να παραμένει κλειστή για τέταρτη μέρα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, τη βροχή να έχει μετατρέψει την περιοχή γύρω από τον καταυλισμό σε έναν απέραντο βούρκο και τα νέα από το ευρωπαϊκό «μέτωπο» που καταφτάνουν, μέσω κινητών, στους πρόσφυγες να είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνα, πολλοί, όπως η Χάλα, νιώθουν σαν να βιώνουν έναν δεύτερο πόλεμο.
«Πίσω δεν με περιμένει κανείς»
Όπως ο Άχμεντ, που έχασε την κόρη του στον πόλεμο και κάθε φορά που αγκαλιάζει ένα παιδί -από τα πολλά που ακολουθούν τους γονείς τους στα δύσκολα μονοπάτια της προσφυγιάς- νιώθει έναν κόμπο στο λαιμό. «Να γυρίσω να πάω πού; Πίσω δεν με περιμένει κανείς» τονίζει και δείχνει μια φωτογραφία στο κινητό του από τα ερείπια του σπιτιού του, όπως λέει. «Ήθελα να θυμάμαι από τι ξέφυγα», σημειώνει.
Σε αναμονή η Δυτική Ελλάδα για τη δημιουργία hotspot προσφύγων
«Όχι μόνο δεν ξέρουμε τίποτα για το αν θα δημιουργηθούν hotspots προσφύγων στη Δυτική Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε και καμία τηλεφωνική επικοινωνία με οποιονδήποτε από την κυβέρνηση που να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα». Αυτό απάντησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Περιφέρεια για την ενημερωτική καμπάνια κατά του αλκοόλ σε συνδυασμό με την οδήγηση.
Όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, όμως όποτε και να ζητηθεί το ο,τιδήποτε «εμείς θα ανταποκριθούμε καθότι πρέπει να έχουμε πρώτα από όλα ανθρωπιά».
«Ένα πρέπει να έχουμε κατά νου πως πρέπει να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, δεν κοιτάμε το χρώμα την καταγωγή αλλά στόχος μας είναι όλοι να συνδράμουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο και την ευθύνη του έχοντας κατά νου μία αξία, την ανθρωπιά» ενώ ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε τόνισε πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει πέρα από κάποιες διαρροές σε μέσα ενημέρωσης, όμως όταν θα τεθεί τέτοιο ζήτημα δημιουργίας hotspots θα συζητηθεί δημόσια σε συνεργασία με όλους τους φορείς.
Παράλληλα ο κ. Κατσιφάρας μίλησε για την μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εδώ και αρκετό καιρό, σχεδόν πριν από ένα χρόνο όταν μαζί με άλλες Περιφέρειες της Μεσογείου φώναζαν από τη CPMR πως «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι».
«Ως Περιφέρεια έχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτουβουλίες σε ευρωπαικό επίπεδο για το προσφυγικό εδώ και σχεδόν 10 μήνες (από τον Απρίλιο του 2015), είχαμε ενημερώσει για το πρόβλημα που ερχόταν και κρούαμε το καμπανάκι. Λέγαμε από τότε πως ήταν ένα θέμα που θα προσπερνούσε εμάς, αλλά και την ίδια τη χώρα» κατέληξε.
Πρακτορεία συνεχίζουν να πουλάνε εισιτήρια σε πρόσφυγες για Ειδομένη
Συνεχίζουν να πουλάνε αδρά εισιτήρια για Ειδομένη στους πρόσφυγες και μετανάστες, τα παραρτήματα τουριστικών πρακτορείων που άνοιξαν στη Μυτιλήνη τους τελευταίους μήνες.
Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά εισιτήρια «ελπίδας», που διακινούνται παράνομα από Έλληνες και ξένους -μετανάστες με άδεια παραμονής στην πλειονότητά τους, που γνωρίζοντας τη γλώσσα, επικοινωνούν και πείθουν τους ανθρώπους πως μπορούν να περάσουν τα σύνορα αν φτάσουν στην Ειδομένη.
Τα εισιτήρια αυτά πουλιούνται προς 50 ευρώ το ένα και στην πραγματικότητα είναι προϊόντα απάτης και πλαστογραφίας, αφού στον Πειραιά αποδεικνύεται πως δεν είναι παρά απλά χαρτιά.
Η αστυνομία διερευνά το όλο θέμα, ενώ χθες ενημέρωσε το σύνολο των τουριστικών πρακτορείων στην πόλη της Μυτιλήνης πως δεν θα πρέπει να κόβουν εισιτήρια για λεωφορεία με κατεύθυνση την Ειδομένη. Ωστόσο, οι αστυνομικοί έλεγχοι φαίνεται να έχουν ατονήσει.
Πριν μερικές μέρες συνελήφθη ομάδα ξένων και Ελλήνων με την κατηγορία ότι προωθούσαν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν πιστοποιηθεί, προς συγκεκριμένα πρακτορεία ταξιδιών.
Την ίδια ώρα η Εισαγγελία Εφετών (Πειραιά), διέταξε σήμερα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις σε βάρος προσφύγων.
Αφορμή στάθηκαν εκτενή ρεπορτάζ, που μεταδόθηκαν από μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία έχει αναπτυχθεί, από γραφεία τουρισμού, στην περιοχή πλησίον του λιμανιού του Πειραιά, παράνομη δραστηριότητα εκμετάλλευσης προσφύγων, αναφορικά με τη μεταφορά, κυρίως, προς τον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης, με λεωφορεία. Μάλιστα, αναφέρεται και αξιόποινη συνέργεια αστυνομικών οργάνων.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, έστειλε χθες επιστολή με την οποία ζητά να σταματήσει η έκδοση των εγγράφων μεταφοράς των αλλοδαπών στην Ειδομένη από ταξιδιωτικούς πράκτορες, προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Ευστάθιο Σκρέτα.