Στη συνέχεια, με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας και του τοπικού δήμου, τα σχολεία της περιοχής επισκέφθηκαν το εργοστάσιο για να γνωρίσουν και να επιλέξουν οι μικροί μαθητές τις ειδικότητες που θα έπρεπε να σπουδάσουν για να έχουν αυτοί δουλειά και η ντόπια εταιρεία τα αυριανά της στελέχη…
Σήμερα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι προέρχονται από αυτά τα παιδιά και η εταιρεία μεγαλουργεί φέρνοντας χρήμα και θέσεις εργασίας σε μια πολύ μικρή ιταλική πόλη. Φανταστείτε πώς ένιωσα όταν διάβασα ότι ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας με την οποία ζητά «να αποτρέπεται η επίσκεψη μικρών μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων», επειδή «κρίνεται άκρως αντιεκπαιδευτικό και επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μαθητών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας του τόπου μας», ενώ συγχρόνως προτείνει «να πραγματοποιούνται επισκέψεις μικρών μαθητών σε χώρους που συμβάλλουν στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και στην προαγωγή της εθνικής ιστορικής, πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας»!
Και όλα αυτά όταν η γούνα αποτελεί την παραδοσιακή και σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα σε όλο τον Νομό Καστοριάς και στη Σιάτιστα του Νομού Κοζάνης.
Ο κλάδος είναι παραδοσιακός, διότι επεξεργάζεται, κατασκευάζει και εμπορεύεται γουναρικά από το 1640 έως και σήμερα, σχεδόν 400 χρόνια.
Σήμερα είναι το μοναδικό κέντρο παραγωγής και επεξεργασίας γουναρικών σε όλο τον δυτικό κόσμο και φυσικά στην ΕΕ, και δεύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την Κίνα.
Είναι μια καθαρά εξαγωγική δραστηριότητα, με το 99% της παραγωγής να εξάγεται. Αμεσα το 83% και έμμεσα με πωλήσεις σε τουρίστες το 16%, με εκτιμώμενο ποσό εξαγωγών πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Νομός Καστοριάς βρίσκεται στην έβδομη θέση στην Ελλάδα σε εξαγωγές, ενώ στον κλάδο της γούνας απασχολείται το 60% των επιχειρήσεων Καστοριάς και Σιάτιστας με απασχολούμενο, άμεσα και έμμεσα, προσωπικό περίπου 10.000 άτομα.
«Το μυστικό μας είναι απλό: παράγουμε καλύτερο εμπόρευμα και χτυπάμε εκεί τους ισχυρούς ανταγωνιστές μας. Από μικρά παιδιά παίρνουμε τη μυρωδιά της γούνας», είχε δηλώσει παλιότερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών.
Ευτυχώς, ήταν πολλοί αυτοί που αντέδρασαν στον παραλογισμό των φασιστικών απαγορεύσεων για τους κυνηγούς και τους γουναράδες από τα σχολεία.
«Αν μη τη άλλο, ο σεβασμός στην Ιστορία του τόπου είναι ο μόνος τρόπος για την προαγωγή της εθνικής ιστορικής, πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς μας, και η γούνα είναι απολύτως και άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καστοριά», έγραφε η επιστολή του Δήμου Καστοριάς για το θέμα της εγκυκλίου που στάλθηκε στα σχολεία.
Μετά το «κράξιμο», ακολούθησαν οι εξής δηλώσεις του κ. Κωνσταντόπουλου σε τοπικό ραδιόφωνο: «Από την επίσκεψη σχολείου του Νομού Καστοριάς σε εκτροφείο γουνοφόρων ζώων υπήρξαν αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων σε σχέση με την ιστοσελίδα του σχολείου και την ανάρτηση φωτογραφιών. Παρόλο που δεν υπήρχε επώνυμη καταγγελία, λάβαμε υπόψη μας τις αντιδράσεις των οργανώσεων…
…Στην περιοχή μας, συμφωνώ, είναι αυτονόητο να πάει το παιδί στο εκτροφείο, αλλά σε άλλες περιοχές δεν είναι…».
Και να φανταστεί κανείς ότι αυτές οι παρεμβάσεις του 1% του εκλογικού σώματος, που προσπαθεί να επιβάλει τις φασίζουσες απόψεις του για το περιβάλλον, έγιναν σε μια ευαίσθητη περιοχή…
Και για να χρησιμοποιήσουμε πρόσφατες δηλώσεις τοπικών βουλευτών: Ραντεβού στα γουναράδικα…
Αντώνης Μπληζιώτης