ΕκδηλώσειςΕλλάδαΚαστοριά

Καστοριά – Δημήτρης Στεφανάκης: “Αν η λογοτεχνία δεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, αλλάζει τουλάχιστον τον τρόπο που τη βλέπουμε”

DSC_5728m

Λίγο πριν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του στην Καστοριά το The Whole Cow είχε μία σύντομη συνομιλία με τον συγγραφέα πάνω στη λογοτεχνία, την ελληνική εσωστρέφεια αλλά και πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε μία σχέση αγάπης ανάμεσα στα παιδιά και τα βιβλία.

Ο Δημήτρης Στεφανάκης είναι ένας συγγραφέας που έχει στο ιστορικό του ένα πλούσιο συγγραφικό, αλλά και μεταφραστικό έργο. Μάλιστα, έχει τιμηθεί γι’αυτό με το διάσημα του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών του Γαλλικού κράτους, το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011, καθώς και το Prix Méditerranée Étranger 2011.

Το τελευταίο του βιβλίο λέγεται ‘Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή’, και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. “Αν με ρωτούσε κανείς πώς η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει τη ζωή μου, θα απαντούσα πως η λογοτεχνία κυρίως σου μαθαίνει τρόπους”, γράφει για το βιβλίο του. “Στη ζωή τα πράγματα δεν είναι συνήθως όπως φαίνονται κι η λογοτεχνία θα βρίσκεται πάντα εδώ για να μας το θυμίζει”, συμπληρώνει.

Λίγο πριν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του στην Καστοριά (περισσότερες πληροφορίες εδώ), το The Whole Cow είχε μία σύντομη συνομιλία με τον συγγραφέα πάνω στη λογοτεχνία, την ελληνική εσωστρέφεια αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ενθαρρύνουμε μία σχέση αγάπης ανάμεσα στα παιδιά και τα βιβλία.

9786180115260_hd

Ιωάννα Μανέτα: Ας τα πάρουμε από την αρχή. Σπουδάσατε νομική, αλλά σας κέρδισε το γράψιμο. Τι θα λέγατε σε αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με το γράψιμο επαγγελματικά;

Δημήτρης Στεφανάκης: Να μην εμπιστευτούν ποτέ τη συγγραφή, αν θέλουν να είναι οικονομικά ασφαλείς. Η λογοτεχνία, που ο Τζόις παρομοίωσε με άδεια τσέπη, κατά κανόνα παίρνει αλλά δεν δίνει.

ΙΜ: Μέσα από τα βιβλία σας τάσσεστε υπέρ του κοσμοπολιτισμού ως αντίδοτο της ελληνικής εσωστρέφειας. Τι σημαίνει για εσάς ο κοσμοπολιτισμός όσον αφορά τη λογοτεχνία;

ΔΣ: Η εσωστρέφεια είναι το σύμπτωμα μιας νοσηρής νοοτροπίας ενός λαού, του δικού μας εν προκειμένω, ο οποίος λησμόνησε ότι υπήρξε ο πρώτος κοσμοπολίτης και ξαφνικά έχει αναδιπλωθεί στον εαυτό του και σε μια ιδιότυπη μορφή ελληνικότητας.

ΙΜ: Μέσα από το βιβλίο σας ‘Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή’ εκφράζετε μία προτίμηση στο μυθιστόρημα. Τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει λοιπόν ένα μυθιστόρημα από κάποιο άλλο βιβλίο;

ΔΣ: Αποτυπώνω κυρίως την προτίμηση του αναγνωστικού κοινού στο μυθιστόρημα, κάτι απολύτως εύλογο: Το μυθιστόρημα, πρέπει να ξέρετε, προσφέρει μόνο του ό,τι προσφέρουν όλα τα άλλα αναγνώσματα μαζί.

ΙΜ: Επίσης, δίνετε μεγάλη έμφαση στο ρόλο μας ως αναγνώστες. Αν κάποιος ξεκινούσε τώρα το διάβασμα, με ποια βιβλία θα του προτείνατε να ξεκινήσει;

ΔΣ: Για αρχή θα του πρότεινα να διαβάσει ό,τι τον ευχαριστεί. Στη συνέχεια θα ήταν πιο εύκολο να προσανατολιστεί στο μεγάλο σώμα της λογοτεχνίας.

ΙΜ: Στο βιβλίο σας αναφέρεστε και στην εχθρική σχέση που είχατε αναπτύξει στο τέλος της εφηβείας σας με αυτό που θεωρούσατε λογοτεχνία. Πώς μπορεί πιστεύετε να ενθαρρυνθεί η φιλαναγνωσία τόσο στους έφηβους όσο και σε μικρότερα παιδιά;

ΔΣ: Ένας τρόπος υπάρχει: να μην πιέζουμε κανένα να διαβάζει, γιατί έτσι δημιουργούμε την εντύπωση ότι η ανάγνωση είναι κάτι βαρετό και δυσάρεστο.

ΙΜ: Πριν ακούσουμε τους υπόλοιπους τη Δευτέρα, θέλετε να μας πείτε έναν από τους τρόπους που η λογοτεχνία μάς αλλάζει τη ζωή;

ΔΣ: Αν δεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, αλλάζει τουλάχιστον τον τρόπο που τη βλέπουμε.

Ο Δημήτρης Στεφανάκης θα παρουσιάσει το βιβλίο του ‘Πώς η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή” των Εκδόσεων Ψυχογιός αύριο Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00, στο βιβλιοπωλείο ΑΛ-ΠΑ στην Καστοριά (11ης Νοεμβρίου 49).

 

thewholecow.net

 

περισσότερα
Back to top button