Δυτική ΜακεδονίαΕκδηλώσειςΚαστοριάΦλώρινα

«Ωδή του Μάρτη»: Έκθεση ζωγραφικής του Αργύρη Ρήμου στη Φλώρινα

6436664“Ωδή του Μάρτη”

Έκθεση ζωγραφικής  του Αργύρη Ρήμου 1 με 31 Μαρτίου  στο Καφέ «ΤΟ ΡΟΔΙ»,  Παύλου Μελά 63 (πεζόδρομος) Φλώρινα

Στο αρχαίο αττικό ημερολόγιο ο Μάρτιος κατά το πρώτο δεκαπενθήμερό του αντιστοιχεί με τον όγδοο μήνα του έτους Ανθεστηριώνα και το δεύτερο δεκαπενθήμερο με τον ένατο τον Ελαφηβολιώνα. Ήταν ο μήνας που γιόρταζε η Δήλος τον μουσηγέτη της και ο Διόνυσος των Ελευθερών στα σύνορα με την Βοιωτία. Αργότερα οι πολυήμερες γιορτές των «Διονυσίων εν άστει» συνδέθηκαν επίσης με θυσίες προς τιμήν του Ασκληπιού και την πρώτη εμφάνιση των δραματικών αγώνων.

Στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο, ήταν ο πρώτος μήνας του έτους κι έτσι η Πρωτοχρονιά γιορτάζονταν την 1η Μαρτίου (Καλένδες). Την ημέρα εκείνη ο αστερισμός του Ταύρου έδυε μαζί με τον Ήλιο, σημαίνοντας την αρχή του νέου έτους και οι Εστιάδες Παρθένες άναβαν νέα ιερή φωτιά στον ναό της αγοράς. Τότε γιορτάζονταν και τα Ματρωνάλια, προς τιμή της Ήρας και μητέρας του Άρη, καθώς και τα γενέθλια του ίδιου (λατινικά Mars) που προς τιμήν του ο γιος του, ο μυθικός Ρωμύλος, έδωσε στον Μήνα αυτόν το όνομα του πατέρα του, που θεωρούνταν γενάρχης των Ρωμαίων και στον Πλούταρχο (Βίος Νουμά, 19) ο Μάρτιος απεικονίζεται ως άνδρας με δέρμα λύκαινας. Κατά τους χρόνους της «ελεύθερης ρωμαϊκής πολιτείας» μέχρι και μετά το 153 π.Χ. ο Μάρτιος μετακινήθηκε από τους υπάτους εξακολουθώντας να παραμένει ως πρώτος μήνας του θρησκευτικού έτους.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα στα Βαλκάνια, με ρίζες στην αρχαιότητα και τα Ελευσίνια μυστήρια, είναι και η τοποθέτηση την 1η Μαρτίου ενός μικρού βραχιολιού από άσπρο και κόκκινο νήμα στο χέρι των παιδιών για να μην τα μαυρίσει ο ήλιος. Ο «Μάρτης» θεωρείται ότι προστάτευε και τις κοπέλες από το κάψιμό του. Τον έβγαζαν την ημέρα της Λαμπρής και το έβαζαν στο αρνί για να μην καεί κατά το ψήσιμο. Στη δημώδη παράδοση έχει διάφορες ονομασίες που σχετίζονται κυρίως με τις ασταθείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν όπως Κλαψομάρτης, Πεντάγνωμος, Φυτευτής, ενώ λόγω της γιορτής του Ευαγγελισμού ονομάζεται και Βαγγελιώτης. Τον Μάρτη ξεκινάει και η Άνοιξη παρόλο που επίσημα αρχίζει με την άφιξη του Ήλιου στο εαρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του στις 20 και 21 γι’ αυτό ονομάζεται και Ανοιξιάτης, ενώ χαρακτηριστική είναι και η παροιμία «Δεν λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή» καθώς περιλαμβάνει το κύριο μέρος της νηστείας.

Τον μήνα Μάρτιο επέλεξε και ο Αργύρης Ρήμος να παρουσιάσει μια μικρή σειρά έργων αναφοράς σε μυθολογικά και αστρικά συμπλέγματα και την δορυφορική τροχιά τους γυρω από την σφαίρα της φαντασίας, της έρευνας και του προβληματισμού του. «Η γέννηση των Διόσκουρων», η «Ανδρομέδα» και το «Άλφα του Κενταύρου», η «Κοσμομαχία της Ισσού» και ο «Καβαλάρης του μύθου», η «Σοφία φρουρός» και η «Αθηνά θρηνούσα στην οδό Great Russell», συνθέτουν την «Ωδή του Μάρτη», στο καφέ «ΡΟΔΙ», στον πεζόδρομο της οδού Παύλου Μελά στη Φλώρινα, από 1 με 31 Μαρτίου, από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Αργύρης Ρήμος γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην πόλη της Καστοριάς, όπου μέσα από τη μυθολογία και τη φιλοσοφία, θρύλους, ποιήματα, αποφθέγματα και παροιμίες, αντλεί το υλικό της δημιουργίας του. Ασχολείται με διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και κατασκευές από το 1997. Είναι απόφοιτος του 3ου εργαστηρίου ζωγραφικής του Τ.Ε.Ε.Τ. της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, όπου και συνεχίσει σπουδές στην Γλυπτική μέχρι και σήμερα. Από το 2011, έχει πάρει μέρος σε πάνω από 40 εκθέσεις και δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δείγματα έργων του βρίσκονται στον διαδικτυακό εκθεσιακό του χώρο, στο: http://rimosargiriosartgallery.blogspot.gr/

Ο Αργύρης Ρήμος θα βρίσκεται στο χώρο του καφέ κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 17:30 μέχρι τις 20:30 για πληροφορίες, ερωτήσεις, συζητήσεις και γνωριμία με τους επισκέπτες.

https://www.facebook.com/events/230436917296909/

Καφέ «ΤΟ ΡΟΔΙ» Παύλου Μελά 63 (πεζόδρομος) Φλώρινα – Τηλ: 2385045973 – 6983055152

floroieikastikoi.blogspot.gr

περισσότερα
Back to top button