Οι πιτσιρικάδες από την Καστοριά που ξεσηκώνουν με τις μουσικές τους και την παρουσία τους τα πλήθη. Τα “Χάλκινα της Καστοριάς” είναι η πιο νεανική ορχήστρα χάλκινων πνευστών με παραδοσιακά ακούσματα, στην Ελλάδα!
Από ποιους αποτελείται η μπάντα σας και πότε δημιουργήθηκε;
Τα Χάλκινα της Καστοριάς είναι η πιο νεανική ορχήστρα χάλκινων πνευστών με παραδοσιακά ακούσματα στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011. Η μπάντα μας αποτελείται από τρία άτομα και τα όργανα που χρησιμοποιούμε είναι τρομπέτα, νταούλι και snare drum. Στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε στο μέλλον την μπάντα μας με επιπλέον παιδιά της ηλικίας μας που να ασχολούνται με χάλκινα πνευστά, αλλά δυστυχώς η έλλειψη φιλαρμονικής ή ενός μουσικού σχολείου στην περιοχή μας, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την εξέλιξη της μπάντας. Στόχος του συγκροτήματός μας είναι να γίνει γνωστή η προσπάθειά μας για την διατήρηση της μουσικής παράδοσης στην πόλη της Καστοριάς. Το ρεπερτόριο μας περιλαμβάνει εκτός από παραδοσιακά τραγούδια και πάρα πολλά από βαλκανικές χώρες.
Προσπαθούμε η εκτέλεση όλων των τραγουδιών αυτών – ιδιαίτερα των βαλκανικών – να πλησιάζει την αυθεντική, με λίγες πινελιές διασκευής. Το συγκρότημά μας αποτελείται από τους:
- Βασίλης Μαλεγκάνος (17 ετών) Νταούλι
- Χάρης Ευαγγέλου (16 ετών) τρομπέτα
- Σωτήρης Παπαστεφάνου (16 ετών) Τυμπανάκι
Πείτε μας λίγα λόγια για τις μουσικές σας επιρροές
Το βασικότερο είναι ότι έχουμε πολύ πάθος και αγάπη για την βαλκανική μουσική. Όσο για τις επιρροές μας σε αυτό το ξεχωριστό είδος της μουσικής αυτές οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι την περίοδο των Φώτων κάθε χρόνο και για ένα τριήμερο η πόλη μας μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο βαλκανικό πανηγύρι, καθότι εκείνο το διάστημα γιορτάζουμε τα μοναδικά στον κόσμο Ραγκουτσάρια (καρναβάλια). Δεκάδες μπάντες από όλες σχεδόν τις βαλκανικές χώρες εκείνο το διάστημα βρίσκονται στην Καστοριά διασκεδάζοντας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο ντόπιους και επισκέπτες. Μεταξύ των συγκροτημάτων αυτών που εδώ και χρόνια έρχεται στην Καστοριά είναι αυτό του BobanMarkovic με το οποίο και έχουμε την μοναδική ευκαιρία να παίζουμε και μαζί τους αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες. Απλά και μόνο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διάστημα έχουμε στην περιοχή μας πολλές μπάντες από τα Βαλκάνια μας δίνει την δυνατότητα να τους αποκομίζουμε εμπειρίες γνωρίζοντας από νωρίς το νέο τους ρεπερτόριο.
Η μουσική μπορεί να λύσει διαφορές και να γεφυρώσει τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας;
Οι άνθρωποι έχουν σύνορα, η μουσική όχι. Από τα βάθη των αιώνων η μουσική ενώνει τους ανθρώπους και παραμερίζει έχθρες και συμφέροντα! Η κουλτούρα, οι παραδόσεις, οι συνήθειες και φυσικά η μουσική είναι τα βασικά συστατικά που κάνουν τον λαό των Βαλκανίων να έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Ιδιαίτερα δε η μουσική είναι αυτή που μπορεί να ενώσει όλα εκείνα που χωρίζουν τα σύνορα, ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τις διάφορες συνεργασίες Ελλήνων μουσικών με συναδέλφους τους από τις χώρες των Βαλκανίων.
Ποια είναι τα σχέδια σας για το επαγγελματικό σας μέλλον;
Προς το παρών λόγω της μικρής μας ηλικίας είναι δύσκολο για εμάς να κάνουμε μελλοντικά επαγγελματικά σχέδια. Σίγουρα, βέβαια, μας αρέσει πάρα πολύ η μουσική και ιδιαίτερα η Βαλκανική. Θα επιδιώξουμε να περάσουμε σε κάποια μουσική σχολή έτσι ώστε να αποκτήσουμε μεγαλύτερες γνώσεις και εμπειρίες γιατί ότι έχουμε κάνει μέχρι τώρα, είναι σχεδόν αυτοδημιούργητα. Όταν έχεις αγάπη και πάθος για την μουσική πετυχαίνεις πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα αυτά δεν αρκούν αν θέλουμε να συνεχίσουμε επαγγελματικά. Ο χρόνος θα δείξει…
Που σας βρίσκουμε αυτό το διάστημα;
Φυσικά στην έδρα μας την Καστοριά. Είμαστε ένα πολύ νεανικό ερασιτεχνικό σχήμα που ασχολείται ολοένα και περισσότερο με την βαλκανική μουσική. Όπως είναι φυσικό δεν είμαστε κάποιο μεγάλο συγκρότημα αλλά και η ηλικία μας δεν μας επιτρέπει να παίζουμε τακτικά σε διάφορες συναυλίες. Έχουμε βέβαια κάποιες προτάσεις για το καλοκαίρι, τις οποίες και θα εξετάσουμε…
Αφήνοντας για λίγο τα Βαλκάνια, ποια πιστεύετε θα είναι η θέση μας στο άμεσο μέλλον στην Ευρωπαϊκή μας στέγη;
Δύο παράγοντες επηρεάζουν καθοριστικά σήμερα το μέλλον της Ελλάδας. Η Οικονομία και η Γεωπολιτική. Αν με βάση αυστηρά οικονομικούς όρους η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει ή να αποβληθεί από την Ευρωζώνη, με βάση όμως γεωπολιτικούς όρους πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει σ’ αυτή. Μπορεί η Οικονομία να συνηγορεί σήμερα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η Γεωπολιτική εντούτοις καθιστά ένα τέτοιο ενδεχόμενο σχεδόν απαγορευτικό για τα συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας. Χαμένοι επί χρόνια μέσα στις στατιστικές του τρόμου, που προβλέπουν συνεχή επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, δημοσιονομικό εκτροχιασμό και μη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, τείνουμε να βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας αυστηρά με οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς όρους, ξεχνώντας τις εξίσου καθοριστικές γεωπολιτικές παραμέτρους. Με βάση λοιπόν τα γεωπολιτικά δεδομένα μια Grexit, δηλαδή μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα ήταν πραγματικός γεωπολιτικός εφιάλτης! Και επειδή το θέμα της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη, θεωρούμε ότι η χώρα μας γενικά αδικείται από τις συμπεριφορές των άλλων εταίρων ευρωπαίων. Ωστόσο, όμως είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας μας στην Ευρώπη, μιας και η ιστορία μας έχει διδάξει πάρα πολλά. Η ενωμένη Ελλάδα όταν νιώθει ότι την αδικούν, αντιδράει δυνατά και κερδίζει…
Πηγή: www.exostispress.gr