Για πολλούς η μόνη πλέον διέξοδος είναι το εξωτερικό. Η Μ.Βρετανία, είναι μια από τις χώρες που βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των νέων.
Ποια είναι όμως τα πτυχία αυτά που αυξάνουν τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας στη Γηραιά Αλβιώνα;
Στο ερώτημα αυτό δίνει απάντηση η βρετανική εφημερίδα « The Telegraph» με σχετική της έρευνα και αναμεταδίδει το news.gr.
Δείτε τη λίστα:
12η Διοίκηση Επιχειρήσεων
Πρόκειται για μια ειδικότητα οικονομικής κατεύθυνσης, με μεγάλη ζήτηση και ποσοστό απορρόφησης της τάξης του 85%. Μάλιστα όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα 19800 απόφοιτοι είτε βρήκαν εργασία μέσα σε 6 μήνες είτε συνέχισαν της σπουδές τους .
11η Αρχιτεκτονική
Πολύ καλή είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αγγλία και για τους αποφοίτους της Αρχιτεκτονικής καθώς το 85,2% των αποφοίτων μέσα σε διάστημα 6 μηνών από την αποφοίτηση κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση εργασίας ή να συνεχίσει τις σπουδές του για την απόκτηση μεταπτυχιακού.
10η Ιστορία και Φιλοσοφία
Ως έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί το πλασάρισμα στις 10η θέση των πτυχιούχων Ιστορικών σπουδών και φιλοσοφίας. Άλλωστε η κρίση που πλήττει τα ανθρωπιστικά επαγγέλματα δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο. Ωστόσο φαίνεται ότι στην Αγγλία υπάρχουν θέσεις εργασίας για Ιστορικούς που είχαν ποσοστό απορρόφησης 85,4%. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το προηγούμενο έτος η απασχολησιμότητα των ιστορικών ξεπέρασε το 90%.
9η Μηχανική
Όσοι αποφοιτήσουν από σχολές Μηχανικών όπως οι Μηχανολόγοι ή οι Ηλεκτρολόγοι έχουν πολλές πιθανότητες να βρουν άμεσα εργασία. Το αποδεικνύει άλλωστε το γεγονός ότι το 85,4% των αποφοίτων, έξι μήνες μετά την αποφοίτηση είτε εργάζεται είτε συνεχίζει τις σπουδές του.
8η Ξένες γλώσσες
Στην 8η θέση συναντάμε τους πτυχιούχους των Ξένων Γλωσσών (Γαλλική, Γερμανική Φιλολογία κ.α.). Το 86% των αποφοίτων κατάφερε να βρει μια θέση εργασίας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ζήτηση των Βρετανών για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.
7η Μαθηματικό
Στην 7η θέση από πλευράς απορρόφησης συναντάμε τους μαθηματικούς. Το ποσοστό απασχολησιμότητας ξεπερνά το 86% και συγκεκριμένα ανέρχεται στο 86,5%. Οι μαθηματικοί έχουν πολλές διεξόδους και οι περισσότεροι εξ αυτών εργάζονται στην Αγγλία στον τομέα της πληροφορικής ή των οικονομικών.
6η Βιολογία
Με τη Βιοτεχολογία να γνωρίζει άνθηση, άλλα και άλλους κλάδους όπως η Βιοπληροφορική είναι φυσικό οι βιολόγοι στη Μ.Βρετανία να έχουν ποσοστό απορρόφησης 87,1% καταλαμβάνοντας την 6η θέση
5η Νομική
Αν και στην Ελλάδα οι δικηγόροι έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας στην Αγγλία καταφέρνουν σε ποσοστό 88,6% είτε να βρουν εργασία άμεσα είτε να πραγματοποιήσουν περαιτέρω σπουδές. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι περίπου οι μισοί από τους αποφοίτους συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο και προτιμούν να ενταχθούν λίγο αργότερα στην αγορά εργασίας.
4η Παραϊατρικά επαγγέλματα (allied to medicine)
Τα επαγγέλματα υγείας βρίσκονται στις πρώτες θέσεις από άποψη απορρόφησης σε πολλές χώρες του κόσμου. Από τον κανόνα αυτόν δεν ξεφεύγει ούτε η Μεγάλη Βρετανία όπου οι απόφοιτοι σχολών παραϊατρικών ειδικοτήτων (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.α) σε ποσοστό 91,8% εξασφαλίζουν άμεσα εργασία
3η Κτηνιατρική
Αυξημένη είναι η ζήτηση για κτηνιάτρους στη Μ.Βρετανία. Από άποψη απορρόφησης είναι κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις. Το 91,9% των κτηνιάτρων είτε βρήκε εργασία μετά από τις σπουδές του είτε συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές. Το καθαρό ποσοστό όσων εργάζονται αμέσως μετά τη λήψη του πτυχίου τους ανέρχεται στο 88,5%.
2η Εκπαίδευση
Στην Ελλάδα η ανεργία πλήττει τα εκπαιδευτικά επαγγέλματα. Στην Αγγλία όμως η ζήτηση για εκπαιδευτικούς είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Το ποσοστό απορρόφησης για όσους κατέχουν πτυχία σχετικά με την εκπαίδευση φθάνει το 92,6%. Το ποσοστό όσων συνεχίζουν τις σπουδές τους φθάνει το 15% και το καθαρό ποσοστό απασχόλησης διαμορφώνεται στο 77,6%
1η Ιατρική και Οδοντιατρική
Στην πρώτη θέση από πλευράς απορρόφησης ισοβαθμούν Ιατρική και Οδοντιατρική. Το ποσοστό όσων βρήκαν εργασία αμέσως μετά την αποφοίτηση ή συνέχισαν τις σπουδές τους φθάνει στο 99,4%. Το 92% των γιατρών εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και ελάχιστοι είναι αυτοί που αναζήτησαν την τύχη τους σε άλλες χώρες όπως η Αυστραλίας. Όπως αναφέρει και στη σχετική του μελέτη η εφημερίδα «The Telegraph» μόλις 15 από τους 7095 γιατρούς δήλωσαν ότι εργάζονται στην Αυστραλία. Αυτοί πάλι που δήλωσαν άνεργοι ήταν μόλις 15. Από τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα γίνεται άμεσα αντιληπτό γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο προσελκύει μεγάλο αριθμό Ελλήνων γιατρών άλλα και οδοντιάτρων.